Συμβουλές μακροζωίας

Απάντηση
fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Συμβουλές μακροζωίας

Δημοσίευση από fotini » Τετ Απρ 23, 2014 6:26 pm

10.... συμβουλές μακροζωίας

1. AΔYNATIΣΤΕ

Kρατήστε το βάρος σας λίγο κάτω από το μέσο όρο, χωρίς όμως να υποσιτίζεστε. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι αδύνατοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, οπότε και το χαμηλό βάρος ανοίγει το δρόμο για τη μακροζωία. Προσοχή όμως: Ακολουθήστε μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή -από πλευράς θερμίδων, αλλά και θρεπτικών συστατικών- και συνδυάστε τη με τη σωματική άσκηση. Έτσι, θα καταφέρετε να παραμείνετε αδύνατοι, αλλά και να μην είστε ασθενικοί, να έχετε δηλαδή καλές τιμές αιματοκρίτη κλπ., ώστε να μην αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

2. TPΩTE ΛAΔI, ΠINETE KPAΣI

Mε άλλα λόγια, ακολουθήστε την παραδοσιακή ελληνική διατροφή, που βασίζεται στη μεσογειακή δίαιτα, και προσπαθήστε να αποφύγετε τις διατροφικές συνήθειες των Bορειοευρωπαίων (βούτυρο, πολύ κρέας, κρέμες). Kαταναλώστε, λοιπόν, άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και μαγειρέψτε με ελαιόλαδο, που έχει αποδειχθεί τρόφιμο μεγάλης αξίας, με ευνοϊκή δράση στην υγεία μας. Πιείτε αλκοόλ, αλλά με μέτρο! Έχει βρεθεί ότι τα οινοπνευματώδη σε μικρές δόσεις (2 ποτήρια κρασί για τους άντρες ημερησίως και 1 για τις γυναίκες) έχουν αναζωογονητική δράση στον οργανισμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι η υπερκατανάλωση αλκοολούχων μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

3. AΣKHΘEITE


Mην ξεχνάτε τη σωματική δραστηριότητα. H νέα τάση της επιστήμης είνα,ι ότι ένας άνθρωπος πρέπει να διατηρείται αδύνατος, όχι περιορίζοντας το φαγητό, αλλά -αντίθετα- τρώγοντας αρκετά και καίγοντας τις θερμίδες που παίρνει από την τροφή του με σωματική δραστηριότητα. Oι ειδικοί εξηγούν, ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς τους μηχανισμούς, αλλά -σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλων επιδημιολογικών ερευνών- φαίνεται ότι η σωματική δραστηριότητα(χωρίς να είναι υπερβολική), σε συνδυασμό με πλήρη διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία.

4. ΓYMNAΣTE TO MYAΛO ΣAΣ


Eκτός από το σώμα σας, κρατήστε σε εγρήγορση και το πνεύμα σας. Eίναι σκόπιμο να ασκείστε σωματικά, αλλά και να ασχολείστε με πράγματα που άπτονται των ενδιαφερόντων σας, ώστε να παραμένει το μυαλό σας "κοφτερό". Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι μορφωμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο― όπως και όλοι όσοι έχουν θέληση και ενδιαφέρον για τη ζωή μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Άλλωστε, έχει βρεθεί ότι ακόμα και το ενδιαφέρον να αθληθεί κανείς, έστω και αν τελικά δεν τα καταφέρνει, ή η επιθυμία να κάνει καινούργια πράγματα συμβάλλει στη μακροζωία του.

5. KANTE TAKTIKA TΣEK AΠ


Aκολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών και ρίξτε βάρος στην πρόληψη. Mην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ότι το τσεκ απ είναι κάτι που δεν αναβάλλεται. Eπίσης, πρέπει να ελέγχετε αλλά και να προσέχετε την αρτηριακή σας πίεση, το λιπιδαιμικό σας προφίλ, το διαβήτη κλπ., πηγαίνοντας στο γιατρό όσο συχνά είναι απαραίτητο και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του.


6. AΠOΦYΓETE TO KAΠNIΣMA


Σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, αλλά και με πληθώρα επιδημιολογικών ερευνών, το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τη... μακροβιότητα! Aν λοιπόν είστε καπνιστές, σκόπιμο είναι να το κόψετε. Θα κερδίσετε τουλάχιστον 15 χρόνια ζωής, καθώς και: περισσότερες πιθανότητες να κάνετε παιδί, διπλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε έμφραγμα, τριπλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε εγκεφαλικό και 20πλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε καρκίνο του πνεύμονα. Aυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι να γνωρίζετε ότι και το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία. Γι' αυτό, αν είστε καπνιστές, μην καπνίζετε στο χώρο όπου βρίσκονται τα παιδιά σας και, αν δεν είστε, απαιτήστε από τους συναδέλφους σας να μην καπνίζουν στο χώρο του γραφείου σας.

7. ΦOPEΣTE TH ZΩNH AΣΦAΛEIAΣ


Oι Έλληνες είμαστε, μαζί με τους Πορτογάλους, οι πρώτοι στα τροχαία ατυχήματα στην Eυρώπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κανέναν δεν έβλαψε το να είναι συνετός στην οδήγηση και να ακολουθεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, όπως είναι το κράνος στο μηχανάκι και η ζώνη στο αυτοκίνητο. Eπίσης, προσπαθήστε στην καθημερινή σας ζωή να μειώσετε τις πιθανότητες τραυματισμών, που μπορεί να σας στερήσουν τη μακροβιότητά σας - κυρίως αν, λόγω επαγγέλματος, φύλου (οι άντρες επιζητούν περισσότερο τον κίνδυνο) ή ιδιοσυγκρασίας, εκτίθεστε συχνά σε κινδύνους.

8. KOIMHΘEITE TO MEΣHMEPI


Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, έχει βρεθεί ότι ο μεσημεριανός ύπνος, η σιέστα δηλαδή, συμβάλλει στην καλύτερη υγεία. Mετά από μία έντονη ημέρα, βοηθά στη ρύθμιση των κατεχολαμινών, που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, και ισοδυναμεί με περισσότερες ώρες ύπνου από ό,τι ο αντίστοιχος βραδινός. Άλλωστε, μόλις ξυπνήσετε, θα έχετε μπροστά σας μία καινούργια μέρα. Αντίθετα, όσον αφορά το βραδινό ύπνο, δεν πρέπει να υπερβάλλετε, αλλά να κοιμάστε όσο έχετε ανάγκη (6-8 ώρες).

9. KANTE EPΩTA (OXI ΠOΛEMO)

Παντρευτείτε και δώστε βάρος στη σεξουαλική σας ζωή μην ξεχνάτε όμως και τους φίλους σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παντρεμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, μάλλον επειδή έχουν τάξη και ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Yπάρχουν επίσης και έρευνες που υπογραμμίζουν τη σημασία της κοινωνικότητας, των σταθερών σχέσεων, αλλά και των τακτικών ερωτικών επαφών.

10. ΔEITE TH ZΩH AIΣIOΔOΞA


Aυτή είναι μεν η τελευταία "εντολή", αλλά σε καμία περίπτωση η λιγότερο σημαντική. Aν και η πίστη στο Θεό και η θετική σκέψη και στάση απέναντι στη ζωή είναι δύσκολο να μετρηθούν, και γι' αυτό δεν υπάρχουν πολλές σχετικές έρευνες, η πλειοψηφία των αιωνόβιων δηλώνουν ότι στην καθημερινότητά του πρέπει να λέει κανείς "δεν βαριέσαι..." ή "έχει ο Θεός...". Aκολουθήστε τη συμβουλή τους― ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να φτάσετε στα χρόνια τους, θα έχετε τουλάχιστον περάσει πολύ καλύτερα από τους γύρω σας, που αγχώνονται και στενοχωριούνται με το παραμικρό!

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Συμβουλές μακροζωίας

Δημοσίευση από fotini » Πέμ Απρ 24, 2014 2:38 pm

Ελιξήρια που χαρίζουν νιάτα και υγεία

Από καταβολής κόσμου, οι άνθρωποι ψάχνουμε το ελιξήριο της μακροζωίας και της νεότητας. Οι επιστήμονες όμως απαντούν ότι ένα μόνο τέτοιο ελιξήριο δεν υφίσταται. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές επιμέρους ουσίες που σε συνδυασμό αποτελούν μια διατροφική «συνταγή» που χαρίζει νεότητα, υγεία, ομορφιά.

Όχι, δεν χρειάζεται να μετακομίσουμε στη μακρινή Ασία, να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά της διατροφής των Ίνκας ή να τρεφόμαστε ξαφνικά μόνο με φύκια, εξωτικά βότανα και τροφές που ούτε το όνομά τους δεν μπορούμε να προφέρουμε. Η πρόταση των ειδικών είναι πολύ πιο απλή και κυρίως βρίσκεται δίπλα μας. Οι επιστήμονες χρόνια τώρα γνωρίζουν ότι η ελληνική μεσογειακή δίαιτα, που βασίζεται στα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα ψάρια, αποτελεί την πιο σίγουρη διατροφική συνταγή αντιγήρανσης. Χάρη στις έρευνές τους, έχουν απομονώσει και αναδείξει ουσίες που έχουν μια πληθώρα ιδιοτήτων, για παράδειγμα δρουν αντιοξειδωτικά, αντιγηραντικά, καρδιοπροστατευτικά, αντικαρκινικά, βοηθούν στην ανάπλαση του δέρματος κ.ά. Επίσης, ξέρουν με βεβαιότητα ότι υπάρχει μία συνέργεια μεταξύ τους. Γι’ αυτό, μας προτείνουν να τις γνωρίσουμε και να τις εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Πώς; Τρώγοντας μεσογειακά και κυρίως προτιμώντας και συνδυάζοντας τρόφιμα που περιέχουν ουσίες όπως αυτές που παρουσιάζουμε παρακάτω και που αποτελούν ένα μοναδικό «κοκτέιλ» υγείας και νεότητας.

Ενότητα 1η: Επιμένουμε αντιοξειδωτικά Τα αντιοξειδωτικά είναι το «κλειδί» για την παράταση της νεότητας και της ζωής. Ως αντιοξειδωτική χαρακτηρίζεται όποια ουσία μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την καταστροφική οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών, που έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και με τη διαδικασία της γήρανσης.

1. Βιταμίνη Α
Μπορούμε να τη βρούμε στο περιβάλλον σε 2 μορφές: ως ρετινόλη, κυρίως σε ζωικά τρόφιμα, και ως β-καροτίνη, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και υπάρχει σε διάφορα φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα (π.χ. στα καρότα).
Πώς μας βοηθά; Θεωρείται η βιταμίνη των ματιών, είναι αντιοξειδωτική και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Προσοχή: Η βιταμίνη Α (στη μορφή της ρετινόλης, δηλαδή από τα ζωικά τρόφιμα, όπως π.χ. το συκώτι, και όχι της β-καροτίνης, δηλαδή από τις φυτικές πηγές, όπως π.χ. το καρότο) σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει τοξική.
Οι καλύτερες πηγές: Συκώτι, καρότα, πιπεριές, βερίκοκα, χόρτα, σπανάκι, γλυκοπατάτες.
2. Βιταμίνη Ε
Ονομάζεται αλλιώς και τοκοφερόλη από το τόκος (γέννα) και το ρήμα φέρω, επειδή όταν ανακαλύφθηκε συσχετίστηκε με την παρεμπόδιση του βρεφικού θανάτου.
Πώς μας βοηθά; Χάρη στις πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, θεωρείται η βιταμίνη της νεότητας. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, η ανεπάρκειά της εξασθενεί το ανοσοποιητικό.
Οι καλύτερες πηγές: Ελαιόλαδο (στο οποίο η βιταμίνη Ε έχει και τη μεγαλύτερη θρεπτικότητα), φυτικά έλαια (π.χ. ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, φιστικέλαιο), αμύγδαλα, φιστίκια, χαβιάρι, νιφάδες βρόμης, κουκουνάρι, καρύδια, ραδίκια, ταχίνι, σουσάμι.
3. Βιταμίνη C
Είναι από τις βιταμίνες που είναι απαραίτητες για να διατηρηθούμε στη ζωή. Καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τη συνθέσει από μόνος του, πρέπει να την παίρνουμε από τις τροφές.
Πώς μας βοηθά; Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση και παίζει καταλυτικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου, την επούλωση των τραυμάτων, την προστασία του οργανισμού από τις μολύνσεις, την παραγωγή αιμοσφαιρίων, το μεταβολισμό του σιδήρου και την καλύτερη απορρόφησή του από το σώμα, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διατήρηση της καλής κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και των δοντιών. Επιπλέον, μας προστατεύει από τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά.
Οι καλύτερες πηγές: Πιπεριά , μαϊντανός, ντομάτα, ακτινίδιο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, παπάγια, φρέσκα κρεμμυδάκια, φράουλες, πορτοκάλια, λεμόνια, αρακάς, κουνουπίδι, πεπόνι, γκρέιπφρουτ, πράσα, μανταρίνια, κολοκυθάκια, σκόρδο, χόρτα, σπανάκι, μάνγκο, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, μαρούλι, μήλο, λάχανο.
4. Συνένζυμο Q10
Ονομάζεται αλλιώς και ουβικινόνη και είναι μία αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε κάποιες τροφές, αλλά συντίθεται και σε πολλούς ιστούς του σώματος.
Πώς μας βοηθά; Παίζει ουσιαστικό ρόλο σε μία από τις βασικές μεταβολικές διεργασίες του σώματός μας, την αναπνοή των κυττάρων, καθώς και στη μετατροπή της ενέργειας που υπάρχει στις τροφές σε τέτοια μορφή (βιολογική) ώστε να μπορέσει ο οργανισμός μας να τη χρησιμοποιήσει. Επίσης, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών και νευρολογικών προβλημάτων.
Οι καλύτερες πηγές: Σόγια, λιπαρά ψάρια, μοσχάρι, δημητριακά ολικής άλεσης, κοτόπουλο, ξηροί καρποί, φυλλώδη λαχανικά, σουσάμι, έλαια.


Ενότητα 2η: Ζουμ στις πρωτεΐνες Αν και πολλοί τις κατηγορούν και έχουν την τάση να τις απορρίπτουν συνολικά, οι πρωτεϊνούχες τροφές είναι απαραίτητες καθημερινά αλλά σε περιορισμένη ποσότητα, αφού μας δίνουν ουσίες εξαιρετικής σημασίας. Άλλωστε, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μιλάμε για τα πολύτιμα ψάρια και θαλασσινά, το παραδοσιακό μας γιαούρτι και τα τυριά και, βέβαια, το κρέας της Κυριακής και των γιορτών στη μεσογειακή διατροφή.

1. Φώσφορος

Είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο μέταλλο στον οργανισμό μετά το ασβέστιο.
Πώς μας βοηθά; Συμβάλλει στην καλή υγεία των δοντιών και των οστών και σε διάφορες διεργασίες του οργανισμού, σε συνέργεια με το ασβέστιο, γι’ αυτό και οι ημερήσιες ανάγκες μας σε φώσφορο είναι ανάλογες με εκείνες σε ασβέστιο, καθώς αν είναι χαμηλά τα επίπεδα του ενός ή του άλλου, είναι μειωμένες οι δράσεις και των δύο.
Οι καλύτερες πηγές: Πασατέμπο, ηλιόσποροι, ταχίνι, γαλακτοκομικά, ψάρια, φιστίκια, βρόμη, κουκουνάρι, λιναρόσπορος, αμύγδαλα, καρύδια, συκώτι, θαλασσινά.
2. Βιταμίνη D
Μικρές μόνο ποσότητές της παίρνουμε από τη διατροφή μας, γιατί πρόκειται για μια βιταμίνη που συνθέτει ο οργανισμός μας με τη βοήθεια του ήλιου.
Πώς μας βοηθά; Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό (που με τη σειρά τους είναι υπεύθυνα για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών μας) και βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του μυϊκού συστήματος, αλλά και πιθανώς προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου (π.χ. του παχέος εντέρου).
Οι καλύτερες πηγές: Γαλακτοκομικά, αυγά, λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί), θαλασσινά (π.χ. στρείδια).
3. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Είναι δύσκολο να λείψουν στους κατοίκους του ανεπτυγμένου κόσμου (εκτός αν κάποιος πάσχει από αλκοολισμό), καθώς βρίσκονται σε πάρα πολλές τροφές, κυρίως τις πρωτεϊνούχες. Πρόκειται για τις βιταμίνες Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη) Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12 (κυανοκοβαλαμίνη).
Πώς μας βοηθούν; Συμμετέχουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, θεωρούνται οι βιταμίνες του νευρικού συστήματος.
Οι καλύτερες πηγές: Πρωτεϊνούχες τροφές, ξηροί καρποί (π.χ. ηλιόσποροι, φιστίκια, αμύγδαλα), δημητριακά (π.χ. βρόμη, νιφάδες πρωινού από καλαμπόκι).
4. Ασβέστιο
Είναι το πιο διαδεδομένο μέταλλο στον οργανισμό και το 99% από αυτό βρίσκεται στα οστά και τα δόντια.
Πώς μας βοηθά; Έχει καταλυτική σημασία για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά και για διάφορες μεταβολικές λειτουργίες του
οργανισμού.
Οι καλύτερες πηγές: Γαλακτοκομικά. Από τα τυριά εξαιρετικά πλούσια είναι η παρμεζάνα και η γραβιέρα.
5. Σίδηρος
Είναι το σημαντικότερο μέταλλο για τον οργανισμό, αφού είναι καταλυτικός για την παραγωγή ενέργειας.
Πώς μας βοηθά; Ο κύριος ρόλος του είναι να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος.
Οι καλύτερες πηγές: Κόκκινο κρέας (κυρίως το συκώτι, το μοσχάρι και μετά το αρνί, το κουνέλι, το χοιρινό και τα πουλερικά), ξηροί καρποί, δημητριακά, αυγά, θαλασσινά. Από τις φυτικές του πηγές (π.χ. φακές, σπανάκι), ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C και πρωτεΐνες.
6. Ψευδάργυρος
Είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Πώς μας βοηθά; Είναι στενά συνδεδεμένος με τη σωστή δράση της ινσουλίνης, την ίαση πληγών και την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού καθώς και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι καλύτερες πηγές: Θαλασσινά, ταχίνι, κρέατα, ξηροί καρποί, πουλερικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια.
7. Σελήνιο
Ένα ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό που λειτουργεί συνεργικά με τη βιταμίνη Ε και έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Πώς μας βοηθά; Διατηρεί υγιές το δέρμα και βοηθά το αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ότι αποτοξινώνει τον οργανισμό από ουσίες όπως ο καπνός, το αλκοόλ κλπ.
Οι καλύτερες πηγές: Πρωτεϊνούχα τρόφιμα (συκώτι, νεφρά, ψάρια, κρέας, θαλασσινά, πουλερικά, γαλακτοκομικά, αυγά), αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά, ανάλογα με το χώμα στο οποίο έχουν μεγαλώσει.
8. Αμινοξέα

Πρόκειται για μια κατηγορία ενώσεων -από τις οποίες αποτελούνται οι πρωτεΐνες- με κυριότερες την τυροσίνη και την τρυπτοφάνη, οι οποίες αποτελούν πρόδρομες ουσίες για ορμόνες-νευροδιαβιβαστές (την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη) του εγκεφάλου, βασικές για τη ρύθμιση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Επίσης, η λευκίνη (αντικαταβολικό αμινοξύ) είναι ένα αμινοξύ που έχει βρεθεί ότι μειώνει τον καταβολισμό (έκπτωση) των μυΐκών ιστών που επέρχεται με το γήρας.
Πώς μας βοηθούν; Συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης, στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και είναι σημαντική πηγή ενέργειας.
Οι καλύτερες πηγές: Προϊόντα ζωικής προέλευσης (με κυριότερα το κρέας και τα γαλακτοκομικά), σοκολάτα.
Τα πολύτιμα ω-3
Πρόκειται για μια κατηγορία «καλών» πολυακόρεστων λιπαρών που είναι σημαντικά για την υγεία μας, αλλά καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας, πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από την τροφή μας. Στα ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που βρίσκονται κυρίως σε ψάρια και θαλασσινά, και το α-λινολενικό οξύ (ALA), που περιέχεται σε σπόρους, χόρτα και λαχανικά, όπως ο λιναρόσπορος, η αντράκλα και το μπρόκολο.
Πώς μας βοηθούν; Τα ω-3 φαίνεται ότι συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, προστατεύουν την καρδιά (χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση), ρυθμίζουν την πίεση και το σάκχαρο του αίματος, τονώνουν τη μνήμη. Επίσης, τους αποδίδονται αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, δρουν αντικαρκινικά (κυρίως όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη), καταπολεμούν τις φλεγμονές (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), είναι ευεργετικά και για το άσθμα.
Οι καλύτερες πηγές: Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, τόνος, γαύρος, σκουμπρί, σαρδέλα). Επίσης, περιέχονται και σε φυτικά τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, τα καρύδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. το σπανάκι).

Ενότητα 3η: Περνάμε με πράσινο Και ποιος δεν έχει ακούσει ότι το μπρόκολο, το σπανάκι και γενικά τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά μπορούν να ευεργετήσουν την υγεία; Ορίστε και η απόδειξη:

1. Βιταμίνη Κ
Δεν προέρχεται τόσο από τα τρόφιμα όσο συντίθεται στον οργανισμό, αν και ο σύγχρονος άνθρωπος με την κακής ποιότητας διατροφή του δυσκολεύεται συχνά να τη συνθέσει.
Πώς μας βοηθά; Συμβάλλει στην πήξη του αίματος και στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών.
Προσοχή: Όσοι παίρνουν αντιπηκτική αγωγή είναι σκόπιμο να αποφεύγουν σκευάσματα ή τρόφιμα που την περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η δράση της φαρμακευτικής τους αγωγής.
Οι καλύτερες πηγές: Μπρόκολο, χόρτα, λάχανο, μαϊντανός, σπαράγγια, μαρούλι, σπανάκι, κουνουπίδι, παντζάρια, σογιέλαιο.
2. Φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9
Απομονώθηκε πρώτα από τα φύλλα του σπανακιού, στα οποία και οφείλει το όνομά του.
Πώς μας βοηθά; Θεωρείται ότι προστατεύει από τα καρδιαγγειακά και ότι βοηθά στη δημιουργία κυττάρων.
Οι καλύτερες πηγές: Συκώτι, βρόμη, νιφάδες πρωινού από καλαμπόκι, λιναρόσπορος, φασόλια, φακές, ηλιόσποροι, φιστίκια, σπανάκι, ρεβίθια, μαρούλι, σπαράγγια.
3. Σουλφοραφάνη και ινδόλη 3C
Είναι φυτικές χημικές ουσίες που απελευθερώνονται με τη μάσηση.
Πώς μας βοηθούν; Θεωρείται ότι προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου, κυρίως του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου. Επίσης, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Οι καλύτερες πηγές: Μπρόκολο και τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. λάχανο, κουνουπίδι).

Ενότητα 4η: Ώρα για τσάι, κρασί και σοκολάτα! Κάτι ξέρουν οι Άγγλοι που δεν αλλάζουν το απογευματινό τους τσάι με τίποτε, οι λαοί της Ανατολής που πίνουν καθημερινά λευκό και πράσινο τσάι, οι Γάλλοι που συνοδεύουν με λίγο κρασί όλα τα γεύματά τους και, βέβαια, οι Βέλγοι που είναι περήφανοι για τις σοκολάτες τους. Καιρός είναι -αν δεν το ’χουμε κάνει ακόμα- να τα υιοθετήσουμε και εμείς οι Έλληνες.

1. Κατεχίνες
Είναι μια ομάδα εξαιρετικά δραστικών ενώσεων οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών (μια υποκατηγορία των φαινολικών ενώσεων), που προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από την οξείδωση, δηλαδή τη γήρανση.
Πώς μας βοηθούν; Εμφανίζουν αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μάλιστα φαίνεται ότι η βιοδραστικότητα των ουσιών αυτών αφορά κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα, την εγκεφαλική λειτουργία και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού (και κατ’ επέκταση τον έλεγχο του βάρους).
Οι καλύτερες πηγές: Η κύρια πηγή τους είναι το τσάι -κυρίως το πράσινο και το λευκό-, το οποίο περιέχει πληθώρα φαινολικών ενώσεων, με τις κατεχίνες να αποτελούν τη σημαντικότερη ομάδα. Επίσης, σε μικρότερη ποσότητα, τις βρίσκουμε στο κρασί, το μήλο, το σταφύλι και σε μεγάλες ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα.
2. Ρεσβερατρόλη
Ανήκει στην οικογένεια των φυτοαλεξινών και είναι το φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την προστασία τους, το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση.
Πώς μας βοηθά; Φαίνεται ότι παρέχει καρδιαγγειακή προστασία, μειώνει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων και επίσης της αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι καλύτερες πηγές: Σταφύλια, μούρα, πευκοβελόνες, ευκάλυπτος, φιστίκια, φασόλια.
3. Τανίνες
Πρόκειται για αντιοξειδωτικές φαινόλες που δίνουν στο κόκκινο κρασί τη χαρακτηριστική στυφή γεύση του και το έντονο χρώμα του.
Πώς μας βοηθούν; Θεωρείται ότι έχουν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Οι καλύτερες πηγές: Σταφύλια, τσάι, κρασί.

Ενότητα 5η:
Βάζουμε χρώμα Είναι υπεύθυνες για το έντονο χρώμα των λουλουδιών και των καρπών που τις περιέχουν και, από ό,τι μας αποκαλύπτουν οι επιστήμονες, μας χαρίζουν καλή υγεία και ομορφιά.

1. Λουτεΐνη

Πρόκειται για ένα καροτενοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Πώς μας βοηθά; Έχει φανεί ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών και του οισοφάγου και ότι σε συνδυασμό με το καροτενοειδές ζεαξανθίνη φαίνεται ότι προφυλάσσουν τα μάτια από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση).
Οι καλύτερες πηγές: Σπανάκι, κρόκος αυγού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ακτινίδιο.
Σημείωση: Για να αυξήσουμε την απορρόφηση της λουτεΐνης, μπορούμε να προσθέσουμε ελαιόλαδο, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφηση αυτού του καροτενοειδούς.
2. Ανθοκυανίνες
Οι ανθοκυανίνες είναι φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πρόκειται για ουσίες στις οποίες οφείλουν το ζωηρό κόκκινο, μοβ, μπλε ή βιολετί χρώμα τους οι διάφοροι καρποί (π.χ. τα κεράσια), αλλά και τα άνθη που τις περιέχουν.
Πώς μας βοηθούν; Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από τη φθορά και ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του δέρματος.
Οι καλύτερες πηγές: Κεράσια, δαμάσκηνα, φράουλες, κόκκινα σταφύλια, ρόδι, διάφορες ποικιλίες μούρων.
3. Προανθοκυανιδίνες
Είναι φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Πώς μας βοηθούν; Ανήκουν στις ουσίες με ουσιαστική συμβολή στη διατήρηση της ακεραιότητας των αγγείων. Προάγουν την ελαστικότητα των ιστών, την περιφερική κυκλοφορία, επιδιορθώνουν το κολλαγόνο, ενώ παράλληλα εμφανίζουν και έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.
Οι καλύτερες πηγές: Σταφύλι, πευκοβελόνες, εσπεριδοειδή, σοκολάτα.
4. Λυκοπένιο
Ανήκει στην κατηγορία των φωτοχημικών. Είναι ένα καροτενοειδές που χαρίζει στην ντομάτα το χρώμα της.
Πώς μας βοηθά; Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ έχει συνδεθεί με την προστασία από τα καρδιαγγειακά και από διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών κ.ά.). Επίσης, η επαρκής πρόσληψη λυκοπενίου προστατεύει και την επιδερμίδα μας από τον ήλιο.
Οι καλύτερες πηγές: Ντομάτα και όλα τα παράγωγά της (π.χ. σάλτσες), καθώς και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν έντονο ροζ ή κόκκινο χρώμα (π.χ. παπάγια, ροζ γκρέιπφρουτ, καρπούζι). Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με λίπη.

Άβαταρ μέλους
aposal
Δημοσιεύσεις: 3270
Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 9:59 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (τ. Μπραχάμι)

Re: Συμβουλές μακροζωίας

Δημοσίευση από aposal » Παρ Απρ 25, 2014 11:32 am

Βρείτε έναν καλό πνευματικό και κάντε υπακοή σε ό,τι σας πει. Όποιος πιστεύει στον Κύριο, πραγματικά όμως και όχι γιαλαντζί (ψεύτικα), δεν νιώθει μεγάλη στενοχώρια, υπέρμετρη απογοήτευση, άγχος, απελπισία, κατάθλιψη. Επομένως η ψυχή του είναι ήρεμη, και τα όργανά του δουλεύουν ρολόϊ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Συμβουλές μακροζωίας

Δημοσίευση από fotini » Παρ Απρ 25, 2014 7:43 pm

aposal έγραψε:Βρείτε έναν καλό πνευματικό και κάντε υπακοή σε ό,τι σας πει. Όποιος πιστεύει στον Κύριο, πραγματικά όμως και όχι γιαλαντζί (ψεύτικα), δεν νιώθει μεγάλη στενοχώρια, υπέρμετρη απογοήτευση, άγχος, απελπισία, κατάθλιψη. Επομένως η ψυχή του είναι ήρεμη, και τα όργανά του δουλεύουν ρολόϊ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έχω πνευματικό Αποστόλη μου καλέ....χρόνια τώρα... :103:

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Συμβουλές μακροζωίας

Δημοσίευση από fotini » Παρ Απρ 25, 2014 7:48 pm

Η θετική σκέψη μακραίνει τη ζωή

Αν πιστεύετε ότι είστε υγιείς, πιθανότατα θα ζήσετε περισσότερα χρόνια


Εάν δηλώνετε ότι είστε καλά, τότε έχετε σημαντικές πιθανότητες να είστε πράγματι καλά για πολύ, πολύ καιρό. Μια νέα μελέτη ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης έδειξε, ότι όσοι εθελοντές ανέφεραν ότι ήταν πολύ καλά στην υγεία τους, αντιμετώπιζαν μακροπρόθεσμα πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που ανέφεραν ότι δεν είναι καθόλου καλά.
Επουλωτική η θετική σκέψη. Τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε μάλιστα να ισχύουν ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που επιδρούν στη μακροζωία, όπως το κάπνισμα, οι χρόνιες ασθένειες και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τα οποία η θετική σκέψη δρα «επουλωτικά» για τον οργανισμό. Η μελέτη των ειδικών από τη Ζυρίχη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 σε περισσότερους από 8.000 εθελοντές. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν οι ίδιοι το επίπεδο της υγείας τους ενώ τους υπέβαλαν και σε ιατρικές εξετάσεις. Τρεις δεκαετίες αργότερα η εξέταση επαναλήφθηκε και οι ερευνητές είδαν ότι οι εθελοντές που είχαν δώσει εξαρχής θετικές απαντήσεις σχετικά με την υγεία τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζουν σε σύγκριση με εκείνους που είχαν δώσει αρνητικές απαντήσεις. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Φέε από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης «τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι η υγεία τους είναι πολύ καλή πιθανότατα διαθέτουν χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να διατηρούν σε καλό επίπεδο την υγεία τους ή και να τη βελτιώνουν. Τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν τη θετική στάση για τη ζωή, την αισιόδοξη ματιά στα πράγματα και ένα θεμελιώδες επίπεδο ικανοποίησης με τη ζωή».
Αυξημένος κίνδυνος θανάτου και στα δύο φύλα. Από τη μελέτη προέκυψε συγκεκριμένα ότι οι άνδρες που περιέγραφαν την υγεία τους ως «πολύ κακή» είχαν 3,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει στο διάστημα των τριών δεκαετιών σε σύγκριση με όσους περιέγραφαν την υγεία τους ως «πολύ καλή». Στις γυναίκες οι πιθανότητες θανάτου ήταν 1,9 φορές μεγαλύτερες σε όσες ανέφεραν ότι δεν ένιωθαν καλά σε σύγκριση με εκείνες που ανέφεραν ότι ένιωθαν θαυμάσια.Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη που αποδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της αξιολόγησης που κάνει το ίδιο το άτομο σχετικά με την υγεία του και τον κίνδυνο θνησιμότητας που διατρέχει.

Οι συγγραφείς της τονίζουν, ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν τον ευρύ ορισμό που δίνει στην έννοια της υγείας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον οποίον η υγεία δεν αφορά μόνο την απουσία ασθένειας, αλλά αποτελεί έναν συνδυασμό κοινωνικής, ψυχικής και φυσικής ευημερίας.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Συμβουλές μακροζωίας

Δημοσίευση από fotini » Σάβ Απρ 26, 2014 6:20 pm

Ήλιος και οικογένεια δίνουν ζωή στους Έλληνες

Δύο ευρωπαϊκές έρευνες ανεβάζουν το προσδόκιμο ζωής στα 67 χρόνια κατά μέσο όρο

Το καλό κλίμα, ο ήλιος και οι «δυνατές» οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις φαίνεται πως οδηγούν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά το προσδόκιμο υγιούς βίου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) οι Ελληνες ζουν κατά μέσο όρο περίπου έως τα 67 τους χρόνια χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας. Μία ακόμη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» δείχνει ένα ελαφρώς πιο αισιόδοξο μέλλον για τους Ελληνες καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, το προσδόκιμο υγιούς βίου αυξάνεται κατά περίπου δύο έτη - στα 68,7. Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ: οι γυναίκες που επιζούν μέχρι τα 65 μπορούν να ελπίζουν σε ακόμα 7,8 χρόνια υγιούς ζωής και να φτάσουν έτσι τα 74,7 έτη με υγεία. Για τους 65χρονους πάλι, το προσδόκιμο καλής ζωής είναι τα 75,5 έτη.

Οπως λέει ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας και καθηγητής Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι δείκτες που αφορούν τη χώρα μας είναι ακόμη καλοί. Προσθέτει ωστόσο ότι πριν από 30 χρόνια η Ελλάδα αποτελούσε το πρότυπο του δυτικού κόσμου, αφού ήταν πρωταθλήτρια στο προσδόκιμο ζωής. «Και όμως, παρά το υψηλό ποσοστό καπνιστών, το χαμηλό ποσοστό των πολιτών που μένουν πιστοί στην τακτική σωματική άσκηση αλλά και τις κακές διατροφικές συνήθειες που έχουν υιοθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σε συνδυασμό με το μέτριο σε απόδοση σύστημα Υγείας, η Ελλάδα διατηρεί μία καλή θέση», προσθέτει ο κ. Τριχόπουλος.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον πίνακα της Eurostat για το προσδόκιμο υγιούς βίου στις 27 χώρες της ΕΕ, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Μάλτα (70,7 για τις γυναίκες και 70,3 για τους άνδρες) και η Σουηδία (70,2 και 71,1 χρόνια αντίστοιχα). Στις επόμενες θέσεις ακολουθούν το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που σχεδόν ισοψηφούν με περίπου 67 χρόνια για τις γυναίκες και 66 για τους άνδρες. Στον αντίποδα βρίσκεται η Σλοβακία, με το προσδόκιμο καλής ζωής να μην ξεπερνά τα 52,3 χρόνια, και η Σλοβενία (54 έτη), όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 62,2 χρόνια για τις γυναίκες και 61,8 για τους άνδρες.

Καλή ψυχολογία.
Πάντως ο κ. Τριχόπουλος προσθέτει μία ακόμη σημαντική παράμετρο, που πιθανόν να χαρίζει χρόνια ζωής στους Ελληνες: οι στενές οικογενειακές σχέσεις, η κοινωνική συνοχή και συνεπώς η αλληλεγγύη μεταφράζονται σε καλή ψυχολογία.

Τα ευρήματα των ερευνών που διεξάγονται στην Ικαρία - από τον καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη και την ερευνητική του ομάδα -, εκεί όπου οι κάτοικοι παραδίδουν μαθήματα μακροζωίας σε όλο τον κόσμο, ξεδιπλώνουν ένα προς ένα τα μυστικά μιας υγιούς και μακρόχρονης ζωής. Ετσι, τα συστατικά του «κοκτέιλ» μακροβιότητας είναι η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η οικογενειακή συνοχή και πιθανόν τα ενισχυμένα γονίδια των Ικαριωτών.

Καλές συνήθειες. Μπορεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής να «τρώει» τους Ελληνες στα αστικά κέντρα, όμως οι Νεοέλληνες ακόμη φαίνεται να έχουν διατηρήσει κάποιες καλές συνήθειες - π.χ. τρέφονται πιο υγιεινά σε σχέση με άλλους δυτικούς λαούς. «Σύμμαχός» τους είναι και ο καλός καιρός, αφού το ευχάριστο κλίμα δεν ευνοεί τη μετάδοση νοσημάτων, ενώ ο ήλιος προσφέρει στους Ελληνες μια βιταμίνη - φάρμακο, τη βιταμίνη D, η οποία χτίζει τα κόκαλα και την… καλή ψυχολογία.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Συμβουλές μακροζωίας

Δημοσίευση από fotini » Τρί Απρ 29, 2014 5:17 pm

Τροφές που παγώνουν το χρόνο


Υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν να «παγώσουμε» το χρόνο, ενώ παρέχουν εξαιρετική χρησιμότητα στο δέρμα μας:

Ανανάς

Στο νωπό ανανά συναντάμε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, χλωρίου και καλίου. Περιέχει βρομελίνη, ένα πρωτεϊνούχο ένζυμο με αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες που βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματικών φλεγμονών, προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα και ρυθμίζει την αλκαλικότητα. Επίσης, βοηθάει στην καλύτερη πέψη πρωτεϊνούχων γευμάτων.

Καρύδια
Πλούσια σε α-λινολεϊκό οξύ, τα καρύδια βοηθούν στη καταπολέμηση των φλεγμονών της επιδερμίδας, δερματίτιδες και εκζέματα. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης E, αλλά και αργινίνης, ένα θαυματουργό αμινοξύ, υπεύθυνο για τη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής λειτουργίας. Για να αποφύγετε της οξείδωσή τους, προτιμήστε τα συσκευασμένα καρύδια ή αυτά με το τσόφλι και καθαρίστε τα μόνοι σας.

Πορτοκάλια και μανταρίνια
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στην αναδόμηση του κολλαγόνου και προστατεύει από την οξείδωση. Επίσης, περιέχουν κάλιο, που βοηθάει στη διατήρηση ομαλού ισοζυγίου του νερού και φολικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή νέων κυττάρων και στην επιδιόρθωση του DNA. Προτιμήστε να τα καταναλώνετε ολόκληρα και όχι σε χυμό.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό, βελτιώνουν την υφή του δέρματος και προσφέρουν αντιρυτιδική προστασία. Προκειμένου να λαμβάνετε όλα τα οφέλη του ελαιολάδου, προτιμήστε να το καταναλώνετε ωμό και χωρίς μαγειρική επεξεργασία. Περιχύστε το πάνω στα όσπρια και στα λαχανικά, στο ψωμί ή καταναλώστε το ακόμη και μόνο του (το πρωί, 1 κουταλάκι σε άδειο στομάχι).

Νιφάδες Βρώμης
Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών του συμπλέγματος B. Οι νιφάδες βρώμης είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση της καλής εντερικής λειτουργίας. Προτιμήστε να τις καταναλώνετε ωμές, αφού πρώτα τις μουλιάσετε σε ρόφημα.

Τσάι
Το τσάι αποτελεί ένα σούπερ αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό ρόφημα. Ανεξάρτητα από το είδος ή το χρώμα του, το τσάι και οι ευεργετικές του ιδιότητες παρέχουν σημαντική προστασία, και η καθημερινή κατανάλωσή του έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Απολαύστε το με λίγο λεμόνι και χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κατανάλωσή του πριν και αμέσως μετά το φαγητό.

Μοσχάρι
Παρόλο που περιέχει λίγα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, το ψαχνό μοσχάρι αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, καρνοσίνης, η οποία δρα αντιγηραντικά, ψευδαργύρου, ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και βιταμινών B για μείωση της λιπαρότητας του δέρματος. Προτιμήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, π.χ. βραστό και συνοδέψτε το με πολλά λαχανικά.

Σαρδέλες
Οι σαρδέλες βοηθούν σημαντικά την επιδερμίδα γιατί περιέχουν ω-3 λιπαρά με αντιφλεγμονώδη δράση, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία που χαρίζουν δέρμα λείο και σφιχτό. Καλό θα ήταν να τις καταναλώσετε βραστές με λαδορίγανη, σκόρδο και μαϊντανό, ψητές με ρίγανη και σάλτσα ντομάτας ή ωμές διατηρημένες σε ελαιόλαδο, αλλά όχι παστές.

Κολοκυθόσποροι (Πασατέμπος)
Οι συγκεκριμένοι σπόροι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ω-6 και λινολεϊκό οξύ, σίδηρο και βιταμίνη Ε, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες. Ο ανάλατος πασατέμπος αποτελεί ένα ιδανικό σνακ, ενώ μπορεί επίσης να συνδυαστεί με σαλάτες φρούτων και λαχανικών, σάλτσες ζυμαρικών, ρύζι ή όσπρια.

Γλυκοπατάτες
Σε σχέση με τις κοινές πατάτες, η γλυκοπατάτα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο και περισσότερη β-καροτίνη, η οποία μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων, προσφέροντας ελαστικότητα στην επιδερμίδα και προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να καταναλωθεί βρασμένη ή ψημένη συνοδεύοντας όλα τα φαγητά.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Υγεια και fitness”