Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3673
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Παρ Νοέμ 21, 2014 1:12 pm

Χοιρινό κρασάτο στον φούρνο
Εικόνα
Υλικά
1 σπάλα ξεκοκαλισµένη χοιρινό
1 κιλό κρασί λευκό
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
6-8 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
ρίγανη, θυµάρι
αλάτι
πιπέρι τριµµένο και πιπέρι µαύρο σε κόκκους
Εκτέλεση:

Μαρινάρουµε τη σπάλα για µια µέρα στο κρασί µαζί µε το δενδρολίβανο, το πιπέρι σε κόκκους, τη ρίγανη, το θυµάρι και το σκόρδο. Βάζουµε το κρέας σε ταψί και προσθέτουµε το σκόρδο τοποθετώντας το σε τρύπες που έχουµε ανοίξει στο κρέας. Πασπαλίζουµε µε αλάτι και πιπέρι προσθέτοντας λίγη µαρινάδα και το ελαιόλαδο. Το ψήνουµε στον φούρνο, προσθέτοντας κατά διαστήµατα όλη τη µαρινάδα, για περίπου 2 ώρες στους 180 βαθμούς C.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3673
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Κυρ Νοέμ 30, 2014 12:28 pm

Κατσίκι λαδορίγανη
Εικόνα
Υλικά:
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 µπούτι από κατσίκι περίπου 1,5 κιλό
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
πιπέρι
χυµό ενός λεµονιού(6 μερίδες)
Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας και το σιγοβράζουμε έως ότου όλα τα υγρά του απορροφηθούν.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, μαγειρέουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί. Διαλύουμε το αλεύρι σε 1 1 / 2 φλιτζάνια νερό και προσθέτουμε στην κατσαρόλα ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Τοποθετούμε το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά.
Σερβίρουμε το κρέας με το ζωμό του και τηγανητές πατάτες.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3673
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τετ Δεκ 10, 2014 3:01 pm

Κουνέλι λεμονάτο με θυμάρι ή ρίγανη
Εικόνα
Υλικά

1 κουνέλι γύρω στα 1.200 γρ.
2/3 νεροπότηρου λάδι
1 κρεμμύδι μεγάλο
χυμός τριών μεσαίων
λεμονιών
1 κουταλιά σούπας θυμάρι ή ένα κουτ. του γλυκού ρίγανη
αλάτι, πιπέρι, 1 κρασοπότηρο
άσπρο κρασί
(6 άτομα)
Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το κουνέλι και το κόβουμε σε μερίδες. Μόλις κάψει το λάδι στην κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κουνέλι. Το σβήνουμε με το κρασί και αφού ροδίσει ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αμέσως μετά αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το θυμάρι ή τη ρίγανη, το χυμό των λεμονιών, ένα ποτηράκι νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Αν κατά τη διάρκεια της βράσης έχει πιει το νερό του, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη.
Σερβίρεται με πατάτες φούρνου ριγανάτες.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3673
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Δεκ 22, 2014 5:38 pm

Οι κρητικές Ομαθιές
Χριστουγεννιάτικο φαγητό
Εικόνα
Υλικά Γέμιση
Το παχύ έντερο του χοίρου
Εντόσθια χοίρου (σπλήνα, συκώτι, καρδιά)
αμύγδαλα,
σταφίδες, χόντρο ή ρύζι,
αλάτι, πιπέρι, κύμινο.
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε έντερα χοίρου, τα πλένουμε καλά. Τα ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι και τα αφήνουμε 3 ημέρες, αλλάζοντας το νερό κατά διαστήματα.
Βράζουμε τα εντόσθια και τα κόβουμε μικρά κομμάτια. Στο ίδιο νερό ψήνουμε το χόντρο ή το ρύζι. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε λίγο ακόμα. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα έντερα. Κάνουμε μερικές τρύπες στο έντερο μ’ ένα πιρούνι.
Βράζουμε νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο αλάτι.
Ρίχνουμε τις ομαθιές και ψήνουμε περίπου 1 ώρα
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3673
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Παρ Ιαν 02, 2015 7:41 pm

Χοιρινό καπνιστό οµελέτα µε βρούβες
Εικόνα
Υλικά

½ κιλό βρούβες
7 αυγά
1 φλιτζάνι χοιρινό καπνιστό ζαµπόν από µπούτι
1 φλιτζάνι κεφαλογαβριέρα τριµµένη
½ φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
1 κουταλάκι βούτυρο
αλάτι
πιπέρι µαύρο φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση:

Ρίχνουµε τις βρούβες σε άφθονο αλατισµένο νερό που βράζει. Μόλις γίνουν τρυφερές τις τραβάµε µε µια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουµε να στραγγίσουν τελείως. Σοτάρουµε τις βρούβες στο ελαιόλαδο περίπου 8 λεπτά. Στη συνέχεια τις βάζουµε σ’ ένα µπολ και προσθέτουµε το αλάτι, το πιπέρι και το καπνιστό χοιρινό.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180 βαθµούς. Χτυπάµε τα αυγά µε ένα πιρούνι µέχρι να σχηµατισθεί αφρός, ρίχνουµε το γάλα, το τυρί και συνεχίζουµε το χτύπηµα για λίγα λεπτά ακόµα. Τα ανακατεύουµε µε το µείγµα των χόρτων και τα αδειάζουµε σε ένα στρογγυλό σκεύος που έχουµε βουτυρώσει ελαφρά.
Ψήνουµε σε µέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3673
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Πέμ Φεβ 12, 2015 3:46 pm

Αρνί στα κλήµατα
Εικόνα
Υλικά

1 κιλό αρνί
1 ποτήρι κρασί λευκό
χυµός από 2 λεµόνια
ρίγανη
κληµατόβεργες

Εκτέλεση:

Απλώνουµε τις κληµατόβεργες στο ταψί. Βάζουµε το αρνί πάνω, το περιχύνουµε µε το κρασί και το ψήνουµε σε 180 βαθμούς C. Λίγο πριν ψηθεί τελείως προσθέτουµε τη ρίγανη και τον χυµό από τα λεµόνια.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρικη”