Μυστικά Μαγειρικής

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Μυστικά Μαγειρικής

Δημοσίευση από fotini » Τετ Απρ 09, 2014 9:01 pm

Οι καλύτερες συμβουλές μαγειρικής που - μάλλον - δεν γνωρίζετε!

Όλοι οι μεγάλοι σεφ έχουν τα μυστικά τους. Και αυτό, μάλλον, ισχύει και για εσάς. Όσα χρόνια και να έχετε περάσει μέσα στην κουζίνα, όσο και να έχετε αφιερωθεί στο να ξεθάψετε κάθε απίθανη συνταγή, πάντα κάτι θα λείπει από το μικρό σκονισμένο τεφτέρι. Συγκεντρώσαμε μικρά μυστικά που μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα σας προκειμένου να στεφθείτε πλέον και επίσημα βασίλισσα της κουζίνας!

Εικόνα

Τραγανές τηγανιτές πατάτες

Αφού καθαρίσετε και κόψετε σε κομμάτια τις πατάτες, βυθίστε τις σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι για μία περίπου ώρα. Αφού τις σουρώσετε, ρίξτε λίγο αλατάκι και είναι έτοιμες για τραγανό τηγάνισμα!

Φρέσκα λαχανικά

Συχνά τα λαχανικά μαραίνονται γρήγορα, ακόμα και αν βρίσκονται στο ψυγείο. Αν η πρασινάδα σας έχει κάποια μαραμένα φύλλα, μην τα πετάξετε. Αφαιρέστε τα και βάλτε τα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό.

Κρεμμύδια που δε μαυρίζουν

Για να μη μαυρίζουν τα κρεμμύδια την ώρα που τα σοτάρετε, μπορείτε να ρίξετε λίγο αλάτι στο λάδι πριν βάλετε τα κρεμμύδια στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό τα κρεμμύδια θα σοταριστούν χωρίς να μαυρίσουν.

Μακαρόνια που δεν κολλάνε

Για να μην κολλάνε τα μακαρόνια, και να μπορεί να δεθεί πάνω τους η αγαπημένη σας σάλτσα, μπορείτε να τα ξεπλύνετε -αφού βράσουν- με κρύο νερό για να φύγει το πολύ άμυλο, το οποίο είναι και η αιτία που κολλάνε.

Ρύζι που δε λασπώνει

Το σπυρωτό ρύζι είναι αυτό που επιθυμεί κάθε καλή μαγείρισσα. Το μυστικό για σπυρωτό ρύζι, πέραν της σωστής αναλογίας με νερό, είναι να προσθέσετε την ώρα που βράζει λίγες σταγόνες λεμονιού.

Εναλλακτική για αλκοόλ

Αν δε θέλετε να βάλετε κρασί (ή άλλο αλκοόλ) στο φαγητό σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό μήλου ή χυμό καρότου ή ζωμό λαχανικών μαζί με λίγο μηλόξυδο. Η γεύση θα είναι εξίσου έντονη.

Το πιο νόστιμο τηγανιτό αβγό

Πριν βγάλετε το αβγό από το τηγάνι, σβήστε το με λίγο ξύδι μπαλσάμικο ή λευκό κρασί. Αφήστε το τηγάνι για λίγο στη φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί μια σάλτσα και περιχύστε την πάνω στο αυγό, πριν το σερβίρετε στο πιάτο.

Σαλάτα με ψητά λαχανικά

Το μυστικό για να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σαλάτα με ψητά λαχανικά είναι να υπολογίσετε τον διαφορετικό χρόνο ψησίματος του κάθε υλικού. Τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι ή οι πιπεριές έχουν τους δικούς τους χρόνους.

Εύκολο καθάρισμα γαρίδας

Για να καθαρίσετε σωστά και εύκολα μια γαρίδα, μπορείτε να κάνετε μια μικρή τρύπα στην πλάτη της και με τη μύτη ενός πιρουνιού να τραβήξετε το μαύρο "εντεράκι". Στη συνέχεια μπορείτε να την μαγειρέψετε.

Τραγανή ζύμη πίτσας

Για να γίνει τραγανή η ζύμη της πίτσας που φτιάχνετε στο σπίτι, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ρίξτε λίγη ποσότητα ζάχαρης στη ζύμη, καθώς την ετοιμάζετε. Η πίτσα σας θα γίνει "κρατσανιστή", όπως την θέλετε.

Φέτα που δε ξεραίνεται

Αν δε θέλετε να ξεραίνεται -ή να μουχλιάζει- η φέτα, μπορείτε να βράσετε γάλα μαζί με λίγο αλάτι και (αφού κρυώσει) να βυθίσετε μέσα σε αυτό τα κομμάτια της φέτας. Το διατηρείτε σε τάπερ μέσα στο ψυγείο.

Μπανάνες που δε μαυρίζουν

Για να μη μαυρίζουν οι μπανάνες σας, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε, αντί για το ψυγείο, μέσα σε μια μεγάλη σκούρα, χάρτινη σακούλα, σε ένα ντουλάπι. Με τον τρόπο αυτό θα σας δώσουν ενέργεια μέσα στην ημέρα!

Σφιχτή σαντιγί

Για να φτιάξετε μια τέλεια σαντιγί, μπορείτε να χτυπήσετε την κρύα κρέμα γάλακτος μέσα σε ένα κρύο μπολ. Με τον τρόπο αυτό η κρέμα θα σφίξει πιο γρήγορα και το γλυκό θα γίνει πραγματικά πεντανόστιμο.

Νόστιμος πουρές

Για να φτιάξετε έναν τέλειο σπιτικό πουρέ, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι την ώρα που τον μαγειρεύετε και να συνεχίσετε το βράσιμο για λίγη παραπάνω ώρα, μέχρι ο πουρές να "μελώσει".

Τέλεια, τραγανά μπισκότα

Μπορείτε να φτιάξετε νόστιμα τραγανά μπισκότα αν δεν προσθέσετε παραπάνω αλεύρι από αυτό που αναφέρει η συνταγή και αν τα αφήσετε να ξεκουραστούν μέχρι να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν θα έχουν τραγανή υφή!

stathisekp
Δημοσιεύσεις: 1648
Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 1:22 pm
Τοποθεσία: Ν.Ιωνία

Re: Μυστικά Μαγειρικής

Δημοσίευση από stathisekp » Πέμ Απρ 10, 2014 9:17 am

Αρκετά ενδιαφέροντα πραγματάκια...
Ευχαριστώ πολύ, αν και θα αποποιηθώ τον τίτλο "βασίλισσα της κουζίνας" :P :P
δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Μυστικά Μαγειρικής

Δημοσίευση από fotini » Πέμ Απρ 10, 2014 9:33 pm

stathisekp έγραψε: θα αποποιηθώ τον τίτλο "βασίλισσα της κουζίνας" :P :P
Στάθη, για τον τίτλο "βασιλιάς της κουζίνας" δεν νομίζω να είχες καμία αντίρρηση;;; :P :P

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Μυστικά Μαγειρικής

Δημοσίευση από Μανώλης » Πέμ Απρ 10, 2014 10:02 pm

Τελικά τι θα ΦΑΜΕ
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

stathisekp
Δημοσιεύσεις: 1648
Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 1:22 pm
Τοποθεσία: Ν.Ιωνία

Re: Μυστικά Μαγειρικής

Δημοσίευση από stathisekp » Παρ Απρ 11, 2014 10:30 am

fotini έγραψε:
stathisekp έγραψε: θα αποποιηθώ τον τίτλο "βασίλισσα της κουζίνας" :P :P
Στάθη, για τον τίτλο "βασιλιάς της κουζίνας" δεν νομίζω να είχες καμία αντίρρηση;;; :P :P
[3D Smiles (155) [3D Smiles (155) [3D Smiles (155)
δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Μυστικά Μαγειρικής

Δημοσίευση από fotini » Τετ Απρ 23, 2014 2:40 pm

9 μυστικά μαγειρικής που επιβάλλεται να μάθεις

Εικόνα

1. Μυστικό θερμοκρασίας

Για να τσεκάρεις αν το τηγάνι σου είναι αρκετά ζεστό για να υποδεχθεί λιπαρή ουσία για σοτάρισμα (ή το φιλέτο σου), ρίξε εντός του μια σταγόνα νερό. Αν αυτή δεν εξατμιστεί, αλλά «χορεύει» στο τηγάνι, το σκεύος είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία.

2. Πολύ λάδι στο φαγητό;

Αν σου έπεσε πολύ λάδι στο φαγητό, ρίξε στην κατσαρόλα μερικά παγάκια: Το λίπος θα κολλήσει πάνω τους και θα το απομακρύνεις εύκολα, βγάζοντας τα παγάκια από την κατσαρόλα.

3. Ο υπέροχος κρόκος

Βάλε δύο κλωστές σαφράν στο τσάι: Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, βελτιώνει την κυκλοφορία, αντιμετωπίζει τη γρίπη και τις πεπτικές διαταραχές.

4. Έπεσε πολύ αλάτι;

Αν σου έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό, δοκιμάσε να εξισορροπήσεις τη γεύση του προσθέτοντας λίγο ξίδι ή μία πρέζα ζάχαρη. Άλλο κόλπο είναι και η προσθήκη πατάτας.

5. Όλο το χυμό από τα λεμόνια

Για να πάρεις όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό από τα λεμόνια σου, ζέστανέ τα για 20 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων προτού τα στύψεις.

6. Πώς θα τρίψεις το μαλακό τυρί

Για να τρίψεις εύκολα οποιοδήποτε μαλακό τυρί, βάλε το πρώτα για μισή ώρα στην κατάψυξη.

7. Προτίμησε το ψωμί με προζύμι

Περιέχει προβιοτικούς μικροοργανισμούς, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

8. Τα καυτερά καίνε θερμίδες

Βάλε σε κάθε γεύμα σας καυτερές ή πικάντικες τροφές: Πιπεριές κάθε είδους, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ, μουστάρδα, κανέλλα. Καίνε... θερμίδες!

9. Τα συσκευασμένα αυξάνουν τη χοληστερίνη

Απόφυγε συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά»: Αυξάνουν τη χοληστερίνη κατακόρυφα.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Μυστικά Μαγειρικής

Δημοσίευση από fotini » Πέμ Απρ 24, 2014 10:05 am

10 μυστικά μαγειρικής που δεν θα βρείτε ποτέ σε βιβλία συνταγών

Aν δεν σας τα έχουν πει ποτέ οι μαμάδες και οι γιαγιάδες σας ή αν δεν τα έχετε ακούσει σε κάποια συζήτηση περί μαγειρικής, ήρθε η ώρα να τα μάθετε.

Εικόνα

1. Πάντα να υπολογίζετε λίγο λιγότερο χρόνο μαγειρέματος. Τα φαγητά συνεχίζουν να μαγειρεύονται ακόμα και όταν τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

2. Πάντα να έχετε ένα κουτάλι στην άκρη ώστε να δοκιμάζετε το φαγητό.

α) Να μπορείτε να διορθώσετε τυχόν αστοχίες.

β) Αν βγει πραγματικά καλό να ξέρετε σε ποιο στάδιο κάνατε τη διαφορά στη γεύση.

3. Μην χρησιμοποιείτε κουταλάκια του γλυκού ή της σούπας για να προσθέσετε μπαχαρικά ή άλλα συστατικά. Αυτά αναφέρονται μόνο ως μονάδες μέτρησης.

Τα χέρια μας και η εμπειρία θα μας δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι αυτό που έλεγαν οι μανάδες μας και οι γιαγιάδες μας με το μάτι.

4. Να χρησιμοποιείτε τα gadgets που έχετε στην κουζίνα σας, εξάλλου το κάνουν όλοι οι επαγγελματίες μάγειρες, γιατί όχι και εμείς;

α) Εξοικονομείτε χρόνο

β) Δίνουν πολύ καλύτερο φινίρισμα άρα και αίσθηση στο στόμα

5. Οι θερμοκρασίες στους φούρνους είναι ενδεικτικές και απλές κατευθυντήριες γραμμές.

6. Πάντα όταν κάνουμε σούπες ή ζωμούς διαχωρίζουμε τα αποθέματα από τα υγρά. Θα έχουμε καλύτερη υφή και καθαρότερη γεύση.

7. Το μαγείρεμα δε θέλει βιασύνη και ταχύτητα, το μαγείρεμα θέλει έλεγχο.

Είναι σημαντικό όσο μαγειρεύετε κάτι να είστε πάντα εκεί και να ελέγχετε τη διαδικασία και την εξέλιξη.

8. Φρέσκα συστατικά

Είναι το Α & το Ω για κάθε συνταγή. Είτε πρόκειται για λαχανικά είτε για κρέας ή για όποιο άλλο συστατικό χρησιμοποιείτε στη συνταγή σας τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

9. Να είστε πάντα σίγουροι για το τι κάνετε.

Καλό είναι να μην ψάχνετε τις συνταγές τελευταία στιγμή ούτε και να χρειάζεται να ανοιγοκλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας ή τον φούρνο για να ελέγξετε το φαγητό σας ή να προσθέσετε υλικά που ίσως να έχετε ξεχάσει.

10. Στο τέλος ο κριτής πάντα είναι ο ουρανίσκος μας.

Και η γεύση είναι υποκειμενική και όχι αντικειμενική. Το φαγητό είναι πάντα τόσο καλό ή τόσο κακό, όσο εμείς θα το γευτούμε. Πίσω από κάθε νέα συνταγή βρίσκεται πάντα μια φυσική γεύση που φέρνει μαζί της. Νιώστε τη στο μυαλό σας και αρχίστε.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Μυστικά Μαγειρικής

Δημοσίευση από fotini » Παρ Απρ 25, 2014 7:52 pm

10 μικρά μυστικά υγιεινής μαγειρικής!

Συχνά ακούμε από ειδικούς και μη το πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για να παραμένουμε υγιείς και σε καλή φόρμα. Eκτός όμως, από το τι επιλέγουμε να τρώμε, μεγάλη σημασία έχει το πώς ψωνίζουμε, διατηρούμε και τελικά μαγειρεύουμε τα φαγητά μας. H σωστή διατροφή και το υγιεινό μαγείρεμα δεν είναι κάποια πολύπλοκα ζητήματα που απαιτούν να τους αφιερώνουμε χρόνο και κόπο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μικρά μυστικά, πολύ εύκολα στο να τα κατανοήσουμε και τελικά να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, που μας βοηθούν να μαγειρεύουμε και να τρώμε πιο υγιεινά και νόστιμα. Στο Vita συλλέξαμε, με τη βοήθεια των ειδικών, μερικά από αυτά και τα μοιραζόμαστε μαζί σας.

1. Mην ξεφλουδίζετε τις ντομάτες
Ίσως έχετε συνηθίσει να αφαιρείτε τη φλούδα από την ντομάτα, είτε για να την κάνετε σαλάτα είτε, ακόμα συχνότερα, για να τη μαγειρέψετε σε σάλτσα σε κάποιο κοκκινιστό φαγητό. Ήρθε ο καιρός να ξεχάσετε αυτή σας τη συνήθεια. H φλούδα της ντομάτας, όπως και ολόκληρο το λαχανικό αυτό, είναι πολύ πλούσια σε λυκοπένιο, που έχει την ιδιότητα να μη χάνεται στο μαγείρεμα (πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, του οποίου οι αντικαρκινικές ιδιότητες μελετώνται πολύ), και ακόμα σε φυτικές ίνες (πολύτιμες για ολόκληρο τον οργανισμό και κυρίως για την υγεία του πεπτικού συστήματος).

2. Tο ψάρι στο λαδόχαρτο ειναι διαιτητικό και πιο νόστιμο
Γνωρίζετε σίγουρα ότι το ψάρι είναι μία πολύ υγιεινή και θρεπτική τροφή, συχνά όμως δεν σας φαίνεται αρκετά νόστιμο και προτιμάτε να το καταναλώνετε με διάφορες σάλτσες ή λαδολέμονο, ώστε να γίνεται πιο λαχταριστό. Όχι πια. Mε τον τρόπο που σας προτείνουμε να το μαγειρέψετε, μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και παράλληλα διαιτητικά πιάτα. H διαδικασία είναι απλή: Zεσταίνετε το φούρνο και τη σχάρα, στη συνέχεια παίρνετε το ψάρι που σκοπεύετε να ψήσετε (για παράδειγμα, μία τσιπούρα), το τυλίγετε σε λαδόχαρτο μαζί με κομμάτια καρότο, σέλινο, φέτες ντομάτα, ροδέλες κρεμμύδι, θυμάρι και ρίγανη και το κλείνετε σε πακέτο. Όταν ψηθεί, έχετε ένα νοστιμότατο πιάτο, ψάρι με σάλτσα, που δεν χρειάζεται λάδι, αφού έχει βγάλει τα υγρά του στο λαδόχαρτο, και μαζί με τα λαχανικά είναι ένα νοστιμότατο φαγητό που στερείται μόνο... θερμίδων!

3. Kόψτε τα λαχανικά σας σε μεγάλα κομμάτια
Ίσως έχει έρθει ο καιρός να αλλάξετε κάποιες από τις συνήθειές σας σχετικά με τον τρόπο που τα ετοιμάζετε στη σαλάτα. Oι ειδικοί τονίζουν ότι τα λαχανικά θα πρέπει να πλένονται πριν κοπούν σε κομμάτια, γιατί με το νερό χάνονται πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά υδατοδιαλυτά συστατικά τους (π.χ. το κάλιο, που έχει μεταξύ άλλων την ιδιότητα να ρίχνει την πίεση), που συγκρατιούνται καλύτερα όταν το λαχανικό πλένεται, ενώ είναι ακόμα ολόκληρο. Eπίσης, είναι σκόπιμο να προτιμάτε τις σαλάτες που φτιάχνονται με μεγάλα κομμάτια λαχανικών, καθώς όταν κόβετε τα λαχανικά σε πολλά μικρά κομμάτια, οξειδώνονται ευκολότερα και χάνουν την πολύτιμη βιταμίνη C που συχνά περιέχουν.

4. Προσθέστε κομμάτια ψωμιού ή κρουτόν στη σούπα
Σας αρέσει να προσθέτετε κρουτόν ή κομματάκια ψωμιού στη σούπα σας; Tο ίδιο και στη σιλουέτα σας... αρκεί να μην τα φάτε! Aν βάλετε ψωμί στη σούπα σας, το άμυλο που περιέχει θα απορροφήσει τις λιπαρές ύλες (το λάδι) από τη σούπα. Aν στη συνέχεια φάτε τη σούπα, αποφεύγοντας τα κρουτόν ή το ψωμί, έχετε κερδίσει ένα νόστιμο πιάτο, το οποίο όμως σας έδωσε λίγες θερμίδες, αφού δεν καταναλώσατε το λάδι του.

5. Δενδρολίβανο και λεμόνι στα ψητά σας
Aν σκέφτεστε πώς να δώσετε περισσότερη γεύση στα ψητά κρέατα που φτιάχνετε, μία πάρα πολύ καλή ιδέα, τόσο από πλευράς νοστιμιάς όσο και από πλευράς υγείας, είναι το δενδρολίβανο. Tο δενδρολίβανο είναι ένα από τα πρώτα αντιοξειδωτικά που χρησιμοποιήθηκαν και η προσθήκη του στα κρέατα σας προφυλάσσει από τις καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται στα ξεροψημένα (καρβουνιασμένα) κρέατα. Kαι μία ακόμα συμβουλή: Aν θέλετε να νοστιμίσετε τα ψητά σας με λεμόνι, προσθέστε το αφού είναι έτοιμα, καθώς η πολύτιμη βιταμίνη C που θα σας δώσει, κινδυνεύει να καταστραφεί με το ψήσιμο.

6. Ψητό ψωμί και μελάτα αυγά για ευκολότερη πέψη
Aν ανήκετε σε όσους υποφέρουν από δυσπεψία, μπορείτε να ακολουθήσετε δύο απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καταναλώνετε τα αγαπημένα σας αυγά και το ψωμί χωρίς να σας πέφτουν βαριά στο στομάχι. Όσον αφορά τα αυγά, προτιμήστε όταν τα βράζετε να τα κάνετε μελάτα, ώστε να αποφεύγετε τον παρατεταμένο χρόνο βρασμού που κάνει την πρωτεΐνη τους (το ασπράδι) δύσπεπτη, μέσα από τις χημικές διαδικασίες που προκαλούνται κατά το βρασμό. Tο ψωμί, από την άλλη πλευρά, φρυγανίστε το ή ψήστε το, καθώς έτσι το νερό που περιέχει εξατμίζεται και οι υδατάνθρακες γίνονται πιο εύπεπτοι όταν το καταναλώσετε.

7. Ξίδι στο νερό όταν βράζετε ψάρι ή αυγά
Όταν βράζετε ψάρι, προσθέστε μία με δύο κουταλιές ξίδι (κατά προτίμηση από λευκό κρασί, που ταιριάζει περισσότερο στη γεύση του ψαριού). Έτσι, θα διατηρηθεί το ψάρι συμπαγές (δεν θα διαλυθεί όταν το βράζετε, αλλά ούτε όταν θα το σερβίρετε). Θα κερδίσετε, λοιπόν, διπλά: Όταν θα σερβίρετε το ψάρι, θα είναι ωραιότερο οπτικά, αφού θα είναι ολόκληρο, και επίσης δεν θα έχουν χαθεί τα θρεπτικά του συστατικά, που φεύγουν όταν διαλύεται στο νερό κατά το βράσιμο. Επίσης σκόπιμο είναι να βάζετε ξίδι και στο νερό όπου πρόκειται να βράσετε αυγά για να τα κάνετε ποσέ, γιατί έτσι τα αυγά παραμένουν συμπαγή και δεν διαλύονται.

8. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης
Tα προϊόντα ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά), όπως και τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα με τη φλούδα, περιέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και επίσης προκαλούν εύκολα αίσθημα κορεσμού, πράγμα που σημαίνει ότι θα νιώθετε χορτάτοι, έχοντας φάει λιγότερο και φυσικά πιο υγιεινά.

9. Tρώτε ωμά καρότα και αποφεύγετε τον πουρέ πατάτας
Ξέρετε ότι τα βραστά καρότα θα σας παχύνουν περισσότερο από τα ωμά και ότι ο πουρές είναι πιο επιβαρυντικός για τη σιλουέτα σας από ό,τι οι βραστές πατάτες; Aυτό συμβαίνει επειδή οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα, όταν βράζουν -και ακόμα περισσότερο όταν γίνονται πουρές- αλλάζουν δομή, με αποτέλεσμα να γίνονται απλοί (αυξάνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης). Στη διαδικασία της πέψης, οι απλοί υδατάνθρακες έχουν ανάγκη από πολύ περισσότερη ινσουλίνη για να διασπαστούν, με αποτέλεσμα να κουράζεται το πάγκρεας που την εκκρίνει και επίσης να αυξάνεται το σάκχαρο.

10. Mη ζεσταίνετε τη σούπα πάνω από μία φορά

Tο ιδανικό είναι να μαγειρεύετε τη σούπα σας και να την καταναλώνετε αμέσως όπως είναι ζεστή, νόστιμη και θρεπτική, μόλις έχει βγει από την κατσαρόλα. Πολλές φορές, όμως, δεν είναι εφικτό να την καταναλώσετε αμέσως και θέλετε να αφήσετε ένα μέρος της για να το φάτε κάποια άλλη στιγμή. Καλό είναι, όμως, να έχετε υπόψη σας ότι πριν βάλετε τη σούπα στο ψυγείο, θα πρέπει να έχει κρυώσει καλά και ότι θα πρέπει να τη φάτε μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, διάστημα κατά το οποίο παραμένει υγιεινή και θρεπτική. Όταν θα τη βγάλετε από το ψυγείο, σκόπιμο είναι να ζεστάνετε μόνο όση ποσότητα θέλετε να καταναλώσετε (αλλιώς, όταν ζεσταίνεται και κρυώνει πολλές φορές, αυξάνεται το μικροβιακό της φορτίο και χάνονται πολλά από τα θρεπτικά της συστατικά). Eπίσης, θα πρέπει να τη ζεστάνετε πάρα πολύ (στην ανώτατη θερμοκρασία), ώστε να καταστραφούν όσα μικρόβια έχουν πιθανώς αναπτυχθεί, και έπειτα να περιμένετε να κρυώσει λίγο για να τη φάτε.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Μυστικά Μαγειρικής

Δημοσίευση από fotini » Τρί Απρ 29, 2014 5:00 pm

Νόστιμα μυστικά!


Σπιτικό ψωμί ...στα γρήγορα!

Όταν ζυμώνουμε ψωμί, μπορούμε να τοποθετήσουμε ζύμη σε ταψάκια που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει και να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.

Έτσι, όταν θελήσουμε να έχουμε σπιτικό ψωμί, τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 1 ώρα.


Τηγάνισμα χωρίς πιτσιλιές!

Όταν τηγανίζουμε κάτι, φροντίζουμε προηγουμένως να έχουμε όσο το δυνατόν πιο στεγνά από νερό τα υλικά μας.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται το πιτσίλισμα και φυσικά μειώνεται ο κίνδυνος ατυχήματος.


Καθαρό, ζεστό γάλα!

Για να μην κολλάει το γάλα στο κατσαρολάκι, όπου το βράζουμε, φροντίζουμε να έχουμε βρέξει το κατσαρολάκι με νερό και μετά να βάλουμε το γάλα.


Μαλακό κρέας στο τηγάνι!

Όταν ψήνουμε στο τηγάνι, αλατίζουμε το κρέας μετά το μαγείρεμα για να αποφύγουμε την κατακράτηση των υγρών του.


Το κρέας στα ...ψηλά!

Για ψητά στο γκριλ, προθερμαίνουμε το φούρνο για 10 λεπτά και τοποθετούμε το κρέας στην επάνω σχάρα.


Λεμόνι για φινάλε!

Στα ψητά κρέατα ρίχνουμε λεμόνι στο τέλος του ψησίματος προκειμένου να διατηρηθεί η βιταμίνη C.


Κρέας με το πηρούνι!

Όταν πιέζουμε το κρέας με το πιρούνι και είναι ελαστικό, αυτό σημαίνει ότι είναι ψημένο saignant.

Αν είναι λιγότερο ελαστικό σημαίνει ότι είναι μέτρια ψημένο. Αν δεν είναι καθόλου ελαστικό, σημαίνει ότι έχει ψηθεί καλά.


Μαρινάρισμα για αποτέλεσμα!


Τα ψητά γίνονται πιο νόστιμα αν τα έχουμε προηγουμένως μαρινάρει τουλάχιστον για 6-8 ώρες.

Το μαρινάρισμα αποτελεί σημαντικό μέρος της προετοιμασίας των κρεάτων, γιατί μαλακώνει, αρωματίζει και ενισχύει τη γεύση των ψητών.


Αλάτι πριν ή μετά!

Τα λευκά κρέατα τα αλατίζουμε πριν τα μαγειρέψουμε, ενώ τα κόκκινα λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμό τους.

Γενικά, για να τηγανιστούν καλά το κοτόπουλο και το κρέας πρέπει να είναι λεπτοκομμένα.

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Μυστικά Μαγειρικής

Δημοσίευση από Μανώλης » Κυρ Μάιος 04, 2014 8:23 pm

Αφού δε μαγειρέυει κανεις άλλος θα κάνω και αυτό.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρικη”