Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τρί Οκτ 14, 2014 12:27 pm

Αυγά με στάκα
Εικόνα
Υλικά:
4 αυγά
4 κουταλιές της σούπας στάκα
αλάτι
Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι βράζουµε νερό µε αλάτι. Ρίχνουµε ένα ένα τα αυγά και τα περιχύνουµε µε το καυτό νερό ώστε να ψηθεί το ασπράδι και να γίνουν 4 άσπρες µπάλες στο τηγάνι. Τα βγάζουµε και τα σερβίρουµε το καθένα µε 2 κουταλιές της σούπας στάκα.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τετ Οκτ 15, 2014 12:23 pm

Σούπα με μάραθα
Εικόνα
Υλικά:
1 μάτσο μάραθα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πατάτες και 2 καρότα κομμένα σε κύβους
½ φλιτζάνι λάδι
1,5 λίτρο ζουμί από κρέας ή νερό
αλάτιπιπέρι
2 κουταλιές αλεύρι
Εκτέλεση

Βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνετε το μάραθο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πατάτες και τα καρότα. Ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μισό ζουμί και σκεπάζετε την κατσαρόλα να βράσει για 25 λεπτά. Βράζετε τα μισά από τα λαχανικά και τα κάνετε πουρέ. Τα ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα, διαλύετε στο υπόλοιπο ζουμί το αλεύρι και το προσθέτετε. Αφήνετε να πάρει μερικές βράσεις και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Πέμ Οκτ 16, 2014 12:29 pm

Αρνί με σπαράγγια
Εικόνα
Υλικά:
1 κιλό αρνί
1 κιλό σπαράγγια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι
1 λεµόνι
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά αλεύρι
Εκτέλεση

Πλένουµε το κρέας και το κόβουµε σε κοµµάτια. Το τσιγαρίζουµε µε το λάδι και το κρεµµύδι, προσθέτουµε νερό και το αφήνουµε να µισοψηθεί. Έχουµε καθαρίσει τα σπαράγγια και τα έχουµε βράσει για 5′ σε αλατισµένο νερό. Τα βάζουµε στη συνέχεια µε το µισοψηµένο κρέας και τα αφήνουµε να ψηθούν µαζί. Λίγα λεπτά πριν σβήσουµε τη φωτιά διαλύουµε το αλεύρι στο αυγολέµονο και σε λίγο ζουµί που βγάζουµε από την κατσαρόλα και ρίχνουµε όλο το διάλυµα στο φαγητό. Αφήνουµε το φαγητό να βράσει για 2-3 λεπτά.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Σάβ Οκτ 18, 2014 12:39 pm

Αβρωνιές με τ΄αυγά
Εικόνα
Υλικά
1 ματσάκι αβρωνιές (500γρ περίπου)
3 μέτριες ντομάτες ώριμες αλεσμένες
4 αυγά
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας τριμμένη φετούλα (προαιρετικά)
αλάτι πιπέρι κατά βούληση
μισό κρασοπότηρο λάδι
λίγη ζάχαρη
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε τις ξεπικρισμένες αβρωνίες με το κρεμμυδάκι να τσιγαριστούν σε λίγο λάδι.
Μόλις καραμελώσει το κρεμμυδάκι ρίχνουμε τις ντομάτες με τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 10 λεπτάκια να δέσουν.
Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με τη φετούλα και τα ρίχνουμε πάνω απο τις αβρώνιες.
Ανακατεύουμε γρήγορα και μόλις χυλώσουν τα αυγά το κατεβάζουμε απο τη φωτιά.
Στο σερβίρισμα στύβουμε και λίγο λεμονάκι για επιπλέον ξεπίκρισμα και γεύση.
Σε περίπτωση που οι αβρωνιές είναι πικρές μετά το ξεπίκρισμα μπορούμε να προσθέσουμε μια χούφτα σπανάκι.
Οι αβρωνιές όπως και οι αγκινάρες γίνονται πολύ νόστιμες και στην κλασσική ομελέτα.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Νοέμ 03, 2014 8:11 pm

Αβρωνιές γιαχνί με ρεθυμνιώτικο απάκι
Εικόνα
Υλικά
-½ κιλό αβρωνιές* ή σπαράγγια
-3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
-1 ποτήρι κρασί λευκό (ποικιλία Δαφνί)
-150 γρ. απάκι σε φλούδες
-½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
-αλάτι
Για το σιρόπι αγουρίδας
-½ ποτήρι κρασιού χυμό αγουρίδας
-1 κουτ. γλυκού κερασόξιδο
-1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
Eκτέλεση
Kαθαρίζουμε τις αβρωνιές κόβοντας το σκληρό μέρος τους. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Mόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τις αβρωνιές, τις σοτάρουμε για 5 λεπτά, τις καλύπτουμε με νερό, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Pίχνουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι και ξεροψήνουμε το λεπτοκομμένο σε φλούδες απάκι μέχρι να γίνει τραγανό. Για το σιρόπι, βράζουμε τον χυμό αγουρίδας με το κερασόξιδο και τη ζάχαρη μέχρι να συμπυκνωθούν ελαφρά. Σερβίρουμε τις αβρωνιές σε βαθύ πιάτο, γαρνίρουμε με τις τραγανές φλούδες από το απάκι και ραντίζουμε με το σιρόπι αγουρίδας.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τετ Νοέμ 05, 2014 6:54 pm

Μανίτες (μανιτάρια) στιφάδο με κάστανα
Εικόνα
Υλικά
1 1/2 κιλό μανίτες
1/2 κιλό κρεμμύδια
1/2 νεροπότηρο λάδι
2 μέτριες ώριμες τομάτες
3/4 του κιλού κάστανα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε πολύ καλά τους μανίτες. Μόλις κάψει το λάδι τους βάζουμε μέσα μαζί με τα κρεμύδια χοντροκομένα το αλάτι, το πιπέρι και τα μαραίνουμε λίγο. Προσθέτουμε τις τριμμένες τομάτες. Στο μεταξύ έχουμε χαράξει, βράσει ή ψήσει στο φούρνο (20 λεπτά) τα κάστανα. Τα καθαρίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηστεί άλλα 10 λεπτά ακόμα και είναι έτοιμο.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Πέμ Νοέμ 06, 2014 8:50 pm

Αρνί με βλαστούς αμπελιού
Εικόνα
Υλικά:
1 κιλό αρνί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κιλό τρυφεροί βλαστοί αµπελιού
½ κιλό ραδίκια
1 µατσάκι µάραθα
1 µάτσο φρέσκα κρεµµύδια
1 µατσάκι µαϊντανό
2 αυγά
2 λεµόνια
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Τσιγαρίζουµε το κρέας µε το λάδι για λίγο, προσθέτουµε τα µάραθα και νερό και αφήνουµε το κρέας και τα µάραθα να σιγοψηθούν. Βάζουµε τους βλαστούς και τα ραδίκια σε νερό που βράζει να ζεµατιστούν και όταν το κρέας µισοψηθεί τα ρίχνουµε στην κατσαρόλα µαζί µε τον µαϊντανό ψιλοκοµµένο και τα κρεµµύδια χοντροκοµµένα καθώς και λίγο νερό. Τα αφήνουµε να βράσουν και αυτά µέχρι να ψηθούν και µετά σβήνουµε τη φωτιά, ετοιµάζουµε το αυγολέµονο και περιχύνουµε το φαγητό.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Νοέμ 10, 2014 6:57 pm

Χταπόδι µε αβρωνιές
Εικόνα
Υλικά
1 κιλό χταπόδι κοµµένο σε κοµµάτια
2 µατσάκια αβρωνιές
2 µεγάλα κρεµµύδια ψιλοκοµµένα
1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο µυρωδάτο
αλάτι πιπέρι

Προετοιμασία
Πλένουµε τις αβρωνιές και αφαιρούµε το κάτω σκληρό τους µέρος. Τις βράζουµε 10 λεπτά, τις τραβάµε µε τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουµε να στραγγίσουν τελείως από τα υγρά τους. Σοτάρουµε ελαφρά το κρεµµύδι µε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουµε το χταπόδι. Ανακατεύουµε, ρίχνουµε το κρασί και 1 φλιτζάνι νερό, σκεπάζουµε και σιγοψήνουµε για 45 λεπτά ακόµα.
?οκιµάζουµε µε ένα πιρούνι για να δούµε αν το χταπόδι είναι ψηµένο. Τότε προσθέτουµε τις αβρωνιές, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ψήνουµε το φαγητό 20 λεπτά, ακόµα µε ανοικτό το καπάκι της κατσαρόλας. Το σερβίρουµε ζεστό.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τρί Νοέμ 18, 2014 4:54 pm

Πατούδα
Εικόνα
Υλικά
Για τη ζύμη:
3 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
2 κουταλάκια αμμωνία
2 αυγά
1 φλυτζανάκι του καφέ αλουσιά (βράζουμε νερό με μία κουταλιά στάχτη και το σουρώνουμε)
αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) όσο σηκώσει
Για τη γέμιση:
½ ποτήρι νερό
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κιλό καρυδαμύγδαλα ψύχα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
2 ποτήρια σουσάμι αλεσμένο.
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση φτιάχνοντας σιρόπι με τη ζάχαρη και το μέλι και το νερό και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα ανοίγουμε φτιάχνουμε ένα λάκκο στη μέση και βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση. Τα ξαναφτιάχνουμε μπαλάκια σαν το σχήμα του κουραμπιέ. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τετ Νοέμ 19, 2014 2:23 pm

Κατσικάκι με 7 μυρωδάτα χόρτα
Εικόνα
Υλικά
1 ½ κιλό ρίφι (κατσίκι) σε μερίδες
300 γραμμ. λάδι
4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ½ κιλό τομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
150 γραμμ. άνηθο
150 γραμμ. μαϊντανό
150 γραμμ. σέλινο
200 γραμμ. φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κιλό πράσο
200 γραμμ. σταμναγκάθι
150 γραμμ. καυκαλήθρα
150 γραμμ. μυρώνια
200 γραμμ. σταφιλίνακας (χόρτο της κρητικής γης)
3 καρότα ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:

Ρίχνετε το λάδι στην κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί καλά ρίχνετε τα κρεμμύδια με το κρέας και τα τσιγαρίζετε. Στη συνέχεια ρίχνετε την τομάτα, τα καρότα, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε να πάρουν βράση για περίπου 8 λεπτά. Τελευταία ρίχνετε τα μυρωδάτα χόρτα, τα οποία θα έχετε ήδη κόψει σε χοντρά κομμάτια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρικη”