Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Μάιος 19, 2014 8:12 pm

Κολοκυθομπούρεκο χανιώτικο
Εικόνα
Υλικά
Φύλλα
500 γρ. αλεύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού ή τσικουδιά
1 κ.γλ. αλάτι
1 ½ κ.σ. σουσάμι

Γέμιση (για 1 ταψί διαμέτρου 28 εκ. )
1 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα στον τρίφτη σε ροδέλες
1 κιλό πατάτες, κομμένες στον τρίφτη σε λεπτές

Ροδέλες
1 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
1 κιλό μυζήθρα
2-3 τουλάχιστον κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη. Την ανοίγετε με τον πλάστη σε δύο φύλλα και απλώνετε το πρώτο σε ένα στρογγυλό ταψί. Δουλεύετε τη μυζήθρα με το ελαιόλαδο και το δυόσμο μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Αλατοπιπερώνετε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και τα κρατάτε χωριστά. Απλώνετε στο ταψί πρώτα μια στρώση πατάτες και από πάνω μια στρώση μυζήθρα. Στη συνέχεια, απλώνετε μια στρώση κολοκυθάκια και πάλι μια στρώση μυζήθρα και συνεχίζετε, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης. Τέλος, απλώνετε το δεύτερο φύλλο, το αλείφετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε από πάνω το σουσάμι. Χαράζετε το φύλλο με τη μύτη ενός μαχαιριού. Ψήνετε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά το πάνω φύλλο.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από fotini » Τρί Μάιος 20, 2014 3:41 pm

Μανώλης έγραψε:Κολοκυθομπούρεκο χανιώτικο
Εικόνα
Υλικά
Φύλλα
500 γρ. αλεύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού ή τσικουδιά
1 κ.γλ. αλάτι
1 ½ κ.σ. σουσάμι

Γέμιση (για 1 ταψί διαμέτρου 28 εκ. )
1 κιλό κολοκυθάκια, κομμένα στον τρίφτη σε ροδέλες
1 κιλό πατάτες, κομμένες στον τρίφτη σε λεπτές

Ροδέλες
1 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
1 κιλό μυζήθρα
2-3 τουλάχιστον κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη. Την ανοίγετε με τον πλάστη σε δύο φύλλα και απλώνετε το πρώτο σε ένα στρογγυλό ταψί. Δουλεύετε τη μυζήθρα με το ελαιόλαδο και το δυόσμο μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Αλατοπιπερώνετε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και τα κρατάτε χωριστά. Απλώνετε στο ταψί πρώτα μια στρώση πατάτες και από πάνω μια στρώση μυζήθρα. Στη συνέχεια, απλώνετε μια στρώση κολοκυθάκια και πάλι μια στρώση μυζήθρα και συνεχίζετε, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης. Τέλος, απλώνετε το δεύτερο φύλλο, το αλείφετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε από πάνω το σουσάμι. Χαράζετε το φύλλο με τη μύτη ενός μαχαιριού. Ψήνετε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά το πάνω φύλλο.
Πολύ καλή μού φαίνεται αυτή η συνταγή, όπως και οι άλλες που δεν περιέχουν αρνίσιο κρέας. Ευχαριστούμε Μανώλη... Δεν ήξερα, ότι έχετε μία τόσο πλούσια κουζίνα... Sehr schön!!!

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τρί Μάιος 20, 2014 8:30 pm

Χοιρινό με ρεβιθιά
Εικόνα
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό,
1 κρεμμύδι,
4-5 ώριμες ντομάτες,
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
½ κιλό ρεβίθια,
1 φλιτζάνι λάδι,
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβύθια αποβραδύς να φουσκώσουν και το πρωί τα βράζουμε.
Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε μόνο του το κρέας μέχρι να ασπρίσει από όλες τις πλευρές. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και σωτάρουμε όλα μαζί για τρια λεπτά περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί και γυρνάμε απαλά μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο. Ρίχνουμε και την ντομάτα και το αφήνουμε να βράσει.
Τέλος αφού ψηθεί το κρέας ρίχνουμε τα ρεβίθια μέσα και συνεχίζουμε την βράση για δέκα λεπτά ακόμη
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τετ Μάιος 21, 2014 6:31 pm

Χοιρινό με ξινόχοντρο και ρύζι
Εικόνα
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό,
2 φλιτζάνες ξινόχοντρο,
1 φλιτζάνι ρύζι, 2 φλιτζάνες ντομάτα τριμμένη,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
κύμινο, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κρέας. Αφαιρούμε τον αφρό και το μισοψήνουμε. Σ’ ένα άλλο σκεύος βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την ντομάτα, κύμινο, πιπέρι και προσθέτουμε το μισοψημένο κρέας μέχρι να δέσει η σάλτσα. Έπειτα προσθέτουμε 5 ποτήρια νερό και τον ξινόχοντρο. Όταν ψηθεί ο χόντρος προσθέτουμε το ρύζι και, εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Όταν και το ρύζι ψηθεί το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Πέμ Μάιος 22, 2014 7:43 pm

Μικρές πίτες µε ρεικόµελο και καρύδια
Εικόνα
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. ρεικόµελο
3 κουταλιές µέλι θυµαρίσιο
1 κουταλάκι κανέλα τριµµένη
1 κουταλάκι µοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκοµµένα
2 µπέικιν-πάουντερ
1 φλιτζάνι χυµό πορτοκάλι
½ φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
½ φλιτζάνι σουσάµι
Εκτέλεση
Στο µπολ του µίξερ χτυπάµε σε µέτρια ταχύτητα το ελαιόλαδο µε το ρεικόµελο και το θυµαρίσιο µέλι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουµε τον χυµό πορτοκαλιού, το µοσχοκάρυδο, την κανέλα, το αλεύρι, µέσα στο οποίο έχουµε ανακατέψει το µπέικιν-πάουντερ. Δουλεύουµε για 5-6 λεπτά, µέχρι να φτιάξουµε ένα οµοιόµορφο µείγµα, κάπως αραιό. Ρίχνουµε τα καρύδια, αναµειγνύουµε για να διασκορπιστούν µέσα στο µείγµα και αδειάζουµε σε µικρά φορµάκια κέικ, τα οποίαέχουµε λαδώσει ελαφρά.Πασπαλίζουµε µε άφθονο σουσάµι την επιφάνειά τους και ψήνουµε για 45-50 λεπτά στη µέση του φούρνου στους 180 βαθµούς.Τα βγάζουµε από τα φορµάκια όταν είναι εντελώς κρύα.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Παρ Μάιος 23, 2014 7:45 pm

Σύγκλινα

Προετοιμασία:

Αφαιρούμε από το χοιρινό κρέας το λίπος και το υπόλοιπο το κόβουμε σε λουρίδες 3-5 εκ. Πασπαλίζουμε τις λουρίδες με φασκόμηλο, πιπέρι, κίμινο. Σε ένα ξύλινο πλέγμα τοποθετούμε στρώση – στρώση τις λουρίδες μας και τις αλατίζουμε καλά. Το πλέγμα το κρεμάμε πάνω από το τζάκι, σε ικανή απόσταση, ώστε να μην πάρει φωτιά. Ρίχνουμε στο τζάκι διάφορα μυρωδικά ( θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη κλπ. ) και αφήνουμε το κρέας να καπνιστεί για μία ημέρα. Κατόπιν, το πλένουμε πολύ καλά ( με πράσινο σαπούνι ), το κόβουμε σε μπουκιές, το πασπαλίζουμε με πιπέρι, ρίγανη, κίμινο και το τσιγαρίζουμε στο λίπος που έχουμε κρατήσει.



Διατηρούμε τις μπουκιές το κρέας μέσα στο λίπος του χοιρινού για όσο διάστημα θέλουμε. Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε το ζεσταίνουμε στο τηγάνι με λίγο από το λίπος του.

( Τσιγαρίδες : το χοιρινό λίπος που κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το τηγανίζουμε και μέσα σε αυτό διατηρούμε τα σύγκλινα ).

ΤΡΟΠΟΙ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ:

Α) Τηγανητά στο λίπος τους

Β) Κοκκινιστά με πατάτες τηγανητές

Γ) Γιουβέτσι κριθαράκι, στο φούρνο ή και στην κατσαρόλα
Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μανώλης την Δευ Σεπ 22, 2014 9:02 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Σάβ Μάιος 24, 2014 7:36 pm

Απάκια (καπνιστό χοιρινό)
Εικόνα
Υλικά:
χοιρινό κρέας χωρίς λίπος,
ξύδι,
αλάτι,
πιπέρι.
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε στενόμακρες λωρίδες και το πλένουμε καλά. Το βάζουμε σε μία λεκάνη γεμάτη ξύδι και το αφήνουμε 1-2 μέρες.


Έπειτα, το αλατοπιπερώνουμε και το κρεμάμε μισό μέτρο πάνω από το σημείο που θα ανάψουμε φωτιά. Φροντίζουμε ν’ ανάψουμε φωτιά από κλαδιά φασκομηλιάς, δάφνης ή άλλου Κρητικού αρωματικού φυτού, ώστε το κρέας να πάρει το άρωμα των βοτάνων και να γίνει πιο νόστιμο.


Καλύπτουμε τη φωτιά με στάχτη, για να καπνίζει συνέχεια και αφήνουμε το κρέας, έτσι όπως είναι κρεμασμένο, να ψηθεί στην κάπνα και να ροδίσει. Είναι εξαιρετικός μεζές για κρασί και μπορεί να διατηρηθεί πολλές μέρε
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Κυρ Μάιος 25, 2014 11:39 am

Λαγός στιφάδο
Εικόνα
Υλικά:
1 λαγός
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κιλό κρεµµύδια, µικρά για στιφάδο
1 φλιτζάνι κρασ
ί5-6 ώριµες ντοµάτες
3-4 δαφνόφυλλα
αλάτι, πιπέρι, κύµινο
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουταλιά ξίδι
Εκτέλεση

Κόβουµε τον λαγό και τον βάζουµε σε µια κατσαρόλα µε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το κρασί. Τον αφήνουµε να βράσει λίγο και µετά ρίχνουµε τα κρεµµύδια, τις ντοµάτες αλεσµένες, το πιπέρι, το κύµινο και τα δαφνόφυλλα και τα αφήνουµε να ψηθούν.
Λίγο πριν σβήσουµε τη φωτιά ρίχνουµε και το ξίδι.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Μάιος 26, 2014 7:50 pm

Σμέρνα πηχτή
Εικόνα
Υλικά:
1 σµέρνα περίπου 2 κιλά
½ πακετάκι ζαφορά (0,13 γρ.) ή 3-4 στήµονες
1 µεγάλο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
χυµός από 2 λεµόνια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι θρούµπι
αλάτι πιπέρι λευκό
Εκτέλεση

Καθαρίζουµε το ψάρι, το πλένουµε, το κόβουµε σε κοµµάτια, το αλατίζουµε και το βάζουµε σε µία κατσαρόλα να βράσει µε 8 ποτήρια νερό, το ελαιόλαδο και το κρεµµύδι.
Το βράζουµε για 15 λεπτά, περίπου, σε δυνατή φωτιά µε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Αφαιρούµε τον λευκό αφρό που σχηµατίζεται στην επιφάνεια της κατσαρόλας κατά τη διάρκεια του βρασίµατος. Κατεβάζουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τραβάµε µε τρυπητή κουτάλα έξω το ψάρι και περνάµε από λεπτό τρυπητό τον ζωµό.
Βγάζουµε τα κόκαλα από το ψάρι πολύ προσεκτικά και το βάζουµε ξανά µέσα στον ζωµό του. Προσθέτουµε το θρούµπι, το πιπέρι, τον χυµό των λεµονιών, τη ζαφορά τριµµένη ελαφρά και λίγο αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται. Βράζουµε ξανά το µείγµα σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, µέχρι να µείνει η µισή από την αρχική ποσότητα. Αδειάζουµε το µείγµα σε βαθιά πιάτα και βάζουµε την πηχτή στο ψυγείο για 6 ώρες περίπου πριν τη σερβίρουµε.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μανώλης την Κυρ Σεπ 21, 2014 2:26 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τρί Μάιος 27, 2014 7:54 pm

Κρεατότουρτα με στάκα
Εικόνα
Συστατικά:

Ζύμη

- 1 κιλό αλεύρι
- 30 γραμ. μαγιά μπύρας
- 1 κρασοπότηρο γάλα
- 2 αυγά
- ζωμό από το κρέας (2 φλιτζάνες)
- 1 κουταλιά βούτυρο, αλάτι

Γέμιση

- 1 κιλό κρέας ψαχνό (αρνί ή κατσίκι)
- 1 κιλό μυζήθρα μαλάκα
- 3 κουταλιές στάκα
- 3 κουταλιές βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 1 λεμόνι.
Προετοιμασία:

Κόβουμε το κρέας μικρά κομμάτια. Ίου βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λεμόνι και το αφήνουμε σ' ένα τρυπητό για μια ώρα. Φτιάχνουμε το ζυμάρι. Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ζuμώνουμε. Δεν χρησιμοποιούμε νερό αλλά λίγο ζωμό κρέατος.

Ανοίγουμε 2 φύλλα μισό εκατοστό στο πάχος. Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Στρώνουμε το ένα τρίτο της μυζήθρας, αφήνοντας περιθώριο 2 δάχτυλα από το ζυμάρι. Από πάνω βάζουμε το μισό κρέας, συνεχίζουμε με ένα τρίτο της μυζήθρας, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρέας και την υπόλοιπη μυζήθρα. Στο τέλος απλώνουμε το βούτυρο και τη στάκα. Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο γυρνώντας τις άκρες του κάτω φύλλου και πιέζοντάς τις με τα δάχτυλα για να κλείσει καλά.

Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σησάμι και ψήνουμε την κρεατότουρτα σε σιγανό φούρνο για περίπου 2 ώρες.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρικη”