Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Απάντηση
fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από fotini » Παρ Ιουν 06, 2014 4:27 pm

ΦΩΤΗΣ έγραψε:Για σαλάτα εντάξει.Βάλε και λίγο αρνάκι δίπλα ή λίγο γουρουνάκι έστω βρε αδελφέ μία μπριζόλα μοσχαρίσια.Μόνο σαλάτα θα φάμε;;;;
Θα βελάξουμε ΜΠΕΕΕΕΕ
Εικόνα

Κρίμα είναι τα προβατάκια...

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Δευ Ιουν 09, 2014 9:02 am

fotini έγραψε:
ΦΩΤΗΣ έγραψε:Για σαλάτα εντάξει.Βάλε και λίγο αρνάκι δίπλα ή λίγο γουρουνάκι έστω βρε αδελφέ μία μπριζόλα μοσχαρίσια.Μόνο σαλάτα θα φάμε;;;;
Θα βελάξουμε ΜΠΕΕΕΕΕ
Εικόνα

Κρίμα είναι τα προβατάκια...
Όντως Φωτεινή μου κρίμα είναι αλλά θα έκανε ένα φρικασέ μούρλια.
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από fotini » Δευ Ιουν 09, 2014 3:29 pm

Γούστα είναι αυτά... :1:

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Κυρ Σεπ 21, 2014 1:35 pm

ΑΡΝΙ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
Εικόνα
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μπούτι αρνί σε μερίδες
¼ της κούπας άνηθος ψιλοκομμένος
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια χλωρά
600 γρ. σταμναγκάθι
ελαιόλαδο (περίπου μισή κούπα)
2 αβγά
αλάτι,
πιπέρι χυμό ενός λεμονιού
λίγο κρασί άσπρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας.
Σβήνουμε με το κρασί.
Μετά ρίχνουμε νερό να καλύψει το κρέας, καπακώνουμε την κατσαρόλα και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα και μετά ρίχνουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε και το σταμναγκάθι και αλατοπιπερώνουμε. Σημείωση: Αν θέλουμε μαγειρεύουμε το σταμναγκάθι ξεχωριστά και το προσθέτουμε στο τέλος.
Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε 20-25 λεπτά επιπλέον και μετά το αβγοκόβουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σχεδόν σε μαρέγκα σε ένα μπολ, ρίχνουμε μετά τους κρόκους και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπολ με το αβγολέμονο 2 κουτάλες με ζουμί από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε μετά το αυγολέμονο με το ζουμί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Σεπ 22, 2014 9:11 pm

Αρνί με παχάκια (τοπικό χόρτο)
Εικόνα
Υλικά:
1 μάτσο παχάκια
1 κιλό αρνί ή κατσίκι κομμένο μερίδες
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα κόκκινο κρασί
1 κούπα νερό
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
1 ματσάκι μάραθο
Λίγο αλάτιΛίγο πιπέρι
Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε το κρέας. Το αφήνουμε να τσιγαριστεί για ένα τέταρτο περίπου, σε χαμηλή φωτιά και το σβήνουμε με κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε την ντομάτα, που την έχουμε ψιλοκόψει. Έπειτα βάζουμε το μάραθο, το οποίο είναι ψιλοκομμένο, και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Επίσης ρίχνουμε το νερό. Αφού αφήσουμε το φαγητό να πάρει μία βράσει, βάζουμε τα παχάκια και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Χρήσιμες πληροφορίες:

Η παχέτα (ή παχάκια) είναι το φυτό που έχει θρέψει πολλές γενιές από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα. Φυτρώνει σε ορεινές περιοχές εκεί που δεν φυτρώνει το σταμναγκάθι. Έχει την ίδια διατροφική αξία που έχουν το σταμναγκάθι και οι αβρωνιές. Αντικαθιστά το σταμναγκάθι και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Έχει πικροστιφή γεύση. Η παχιέτα ή παχάκια έχει πολλά αντιοξιοδωτικά στοιχεία και βιταμίνες, μειώνει τη χοληστερίνη.

Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε: βραστά και να πιούμε και το θρεπτικό ζουμί τους, με αρνί, κατσίκι ή χοιρινό, κοκκινιστά ή φρικασέ, μπορούμε να τα τηγανίσουμε με κουρκούτι, όπως και τις αμβρονιές, ακόμα και στο τσικάλι με αυγά και ντομάτα. Η συγκομιδή τους γίνεται από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο. Το φύλλωμά τους είναι παχύ και φαρδύ, γι’ αυτό ονομάζονται και παχάκια. Μετά το Μάιο ξεσταχυάζουν και βγάζουν πανέμορφα κίτρινα λουλούδια.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από fotini » Δευ Σεπ 22, 2014 10:29 pm

Ειλικρινά απορώ πως ζουν οι Κρητικοί τόσα χρόνια με τόσο αρνί που τρώνε. Αυτούς δεν τους πιάνει μάλλον χοληστερίνη... ζωντανό παράδειγμα οοοοοοοοοο..........

Εικόνα

Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά...............

Άβαταρ μέλους
aposal
Δημοσιεύσεις: 3270
Εγγραφή: Τετ Ιαν 26, 2011 9:59 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (τ. Μπραχάμι)

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από aposal » Τρί Σεπ 23, 2014 3:57 pm

Άντε πάλι!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από fotini » Τρί Σεπ 23, 2014 4:28 pm

aposal έγραψε:Άντε πάλι!
Διαφωνεί κανείς;

armata_PDT_40

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Οκτ 06, 2014 8:00 pm

Κοιλιά με κολοκυθάκια
Εικόνα
Υλικά:
3 αρνίσιες κοιλιές,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
1 ποτήρι λάδι,
2 φλιτζάνες ξυσμένη ντομάτα,
1 κιλό κολοκυθάκια ,
κύμινο, πιπέρι.

Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε προσεκτικά τις κοιλίες, τις κόβουμε κομμάτια και τις βράζουμε με νερό. Έπειτα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε την κοιλιά, το νερό, ντομάτα στο τέλος προσθέτουμε τα κολοκυθάκια. Βάζουμε μπαχαρικά και αφήνουμε να σιγοψηθούν όλα τα υλικά.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Οκτ 13, 2014 12:32 pm

Σαλιγκάρια με πατάτες και μάραθο
Εικόνα
Υλικά:
½ κιλό σαλιγκάρια
1 µεγάλο µάτσο µάραθα
4 πατάτες κοµµένες στα τέσσερα
1 µεγάλο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
2 ντοµάτες ώριµες ψιλοκοµµένες
3 κουταλιές κρασί κόκκινο
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Βάζουµε τα σαλιγκάρια σε µια λεκάνη µε χλιαρό νερό και τα σκεπάζουµε µε ένα πιάτο για 30 λεπτά. Όταν τα σαλιγκάρια αρχίζουν να κινούνται, αφαιρούµε µε ένα µαχαιράκι τη χοντρή µεµβράνη που βρίσκεται στο στόµιό τους καθώς και κάθε άλλη ακαθαρσία από το κέλυφός τους (αν κάποιο από τα σαλιγκάρια παραµένει κλειστό, ενδέχεται να µην είναι ζωντανό). Πλένουµε σχολαστικά µε άφθονο νερό και τα βράζουµε µε λίγο αλατόνερο για 10 λεπτά. Τα τραβάµε µε µία κουτάλα και τα βάζουµε σε ένα τρυπητό, για να στραγγίσουν τα υγρά τους. Σε µία κατσαρόλα σοτάρουµε το κρεµµύδι µε το ελαιόλαδο, ρίχνουµε τα µάραθα, ανακατεύουµε και σβήνουµε µε το κρασί. Προσθέτουµε 1 φλιτζάνι νερό και αφήνουµε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου 25 λεπτά. Προσθέτουµε στη συνέχεια τις πατάτες, τα σαλιγκάρια, τις ντοµάτες, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουµε το ψήσιµο για 30 λεπτά σε µέτρια φωτιά. Σερβίρουµε το φαγητό χλιαρό ή σε θερµοκρασία δωµατίου.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρικη”