Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τετ Μάιος 28, 2014 7:10 pm

Ανθοί κολοκυθιών γεμιστοί (κολοκυθοανθοί)
Εικόνα
Υλικά:
250γρ ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 ντομάτες γινωμένες
3 κολοκύθια
1 ματσάκι δυόσμο
Αλάτι πιπέρι
30 κολοκυθοανθοί
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση
Ξύνουμε τα λαχανικά προσθέτουμε το μισό λάδι, το ρύζι, τον δυόσμο και το αλατοπίπερο
Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε τους ανθούς. Βάζουμε περίπου μισό κουταλάκι γέμιση στον καθένα.. Τους βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα σε στρώσεις.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και νερό να τους σκεπάζει. Τοποθετούμε ένα πιάτο επάνω τους για να τους κρατάει σταθερούς όσο ψήνονται . Ψήνουμε περίπου για 20 λεπτά στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Πέμ Μάιος 29, 2014 8:25 pm

Κατιμέρια Σελίνου
Εικόνα
Υλικά
Υλικά για τη ζύµη

1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
1 φλιτζανάκι τσικουδιά
1 κουταλάκι αλάτι
1 ποτήρι νερό
½ κιλό περίπου αλεύρι
Υλικά για τη γέµιση
1 πιάτο τυρί χωριάτικο ξυσµένο
3-4 αυγά
2 κουταλιές ζάχαρη


Εκτέλεση:
Ζυµώνουµε µια ζύµη -µε τα υλικά για τη ζύµη – σφικτή. Ετοιµάζουµε και τη γέµιση µε το τυρί, τα αυγά και τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Ανοίγουµε µε τη ζύµη φύλλο και κόβουµε κοµµατάκια στρογγυλά, τα µισά σε µέγεθος πιάτου του τσαγιού και τα µισά σε µέγεθος πιάτου του καφέ. Τοποθετούµε το µικρό φύλλο πάνω στο µεγάλο για να είναι ο πάτος πιο στέρεος. Τοποθετούµε λίγη γέµιση πάνω στο µικρό φύλλο και τραβάµε απ’ όλες τις πλευρές να σκεπαστεί η γέµιση. Τα τηγανίζουµε σε πολύ ελαιόλαδο χωρίς να τα γυρίσουµε από την άλλη πλευρά.
Τα σερβίρουμε πασπαλισµένα µε ζάχαρη.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Παρ Μάιος 30, 2014 7:59 pm

Μακαρούνια Σκιουφιχτά
Εικόνα
Υλικά
½ κιλό αλεύρι,
1 ποτήρι νερό,
1 κουταλάκι αλάτι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κούπα τυρί ανθότυρο τριμμένο,
1-2 κουταλιές βούτυρο
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το αλάτι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη ζύμη μια ώρα και μετά φτιάχνουμε τα μακαρόνια: πλάθουμε ένα κορδόνι σε μέγεθος δακτύλου και κόβουμε ένα κομματάκι ( 3 περίπου εκατοστά), βάζουμε δυνατά τα δάχτυλά μας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα πάνω στο τραπέζι τα απομακρύνουμε και κάνουμε ένα χοντρό μακαρόνι (σαν βαρκούλα), αδειανό στη μέση.
Απλώνουμε τα μακαρόνια πάνω σε λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, περίπου μια ώρα.
Πριν τα βράσουμε, τα κοσκινίζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Βράζουμε νερό, ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα βράζουμε μισή ώρα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο (στακοβούτυρο) και πασπαλίζουμε με τον τριμμένο ανθότυρο. Τρώγονται ζεστά.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Σάβ Μάιος 31, 2014 7:15 pm

Σοφαγάδα ή συμπεθεριό
Εικόνα
Υλικά:
3 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες
3 μεγαλούτσικα κολοκύθια ή 5-6 μικρά
5-6 πιπεριές κέρατο
2 πιπεριές πράσινες (όχι τεράστιες)
όσα βλίτα έπιασε το χέρι μου
2 μέτριες πατάτες
3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνα λάδι
1 βαθύ πιάτο τριμμένη ή ψιλοκομμένη ντομάτα
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση

Ρίχνουμε το λάδι σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ελαφρά. Έχουμε πλύνει τα λαχανικά μας. Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά εκτός τα βλίτα και τον στίφνο. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά προσθέτοντας λίγο νερό και μετα ριχνουμε τα βλίτα/στίφνο. Αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και να μείνει χωρίς υγρά, με τη σάλτσα του. Η σοφεγάδα δεν έχει συγκεκριμένα υλικά, βάζετε οτι λαχανικό έχετε. Μπορείτε να βάλετε και χοχλιούς. Αυτή είναι η βασική συνταγή.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Ιουν 02, 2014 7:37 pm

Φάβα από κουκιά
Εικόνα
Υλικά:
600 γρ. µεγάλα κουκιά
1 µεγάλο κρεµµύδι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας λεµόνι
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση

Αφήνουµε τα κουκιά στο νερό περίπου 9 ώρες. Στη συνέχεια τα βράζουµε σε µπόλικο νερό για 20 λεπτά. Τα στραγγίζουµε και τα αφήνουµε να κρυώσουν ελαφρά.
Βάζουµε τα κουκιά σε µία καθαρή κατσαρόλα και συµπληρώνουµε νερό µέχρι να τα σκεπάζει και τα βράζουµε για 10 λεπτά ακόµα.
Σουρώνουµε και πάλι και τα αφήνουµε να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζουµε και τα ρίχνουµε
ξανά σε µία κατσαρόλα µε δύο φλιτζάνια νερό και λίγο αλάτι. Ψήνουµε µε ανοικτό το καπάκι της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνέχεια µε ένα κουτάλι, µέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να λιώσουν τα κουκιά. Αν χρειαστεί προσθέτουµε λίγο ακόµα νερό µέχρι να γίνει η φάβα χυλός. Σερβίρουµε τη φάβα ζεστή σε µικρά πιάτα. Περιχύνουµε κάθε πιάτο µε µια κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο λεµόνι και πασπαλίζουµε µε λίγο ψιλοκοµµένο κρεµµύδι και πιπέρι.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τρί Ιουν 03, 2014 11:34 am

Ξινόχοντρος σούπα (χοντροζούμι)
Εικόνα
Υλικά:
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ξινόχοντρος
5 φλιτζάνια νερό
1 µέτρια ντοµάτα
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση

Βάζουµε σε µία µικρή κατσαρόλα το νερό µαζί µε το ελαιόλαδο και την ντοµάτα κοµµένη σε µικρούς κύβους και τα αφήνουµε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουµε τον ξινόχοντρο, τον αλατίζουµε, ανακατεύουµε καλά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και βράζουµε για ακόµα 35-40 λεπτά, αφού χαµηλώσουµε τη θερµοκρασία. Σερβίρουµε τον ξινόχοντρο ζεστό µε άφθονο πιπέρι.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Τετ Ιουν 04, 2014 2:54 pm

Μπακαλιάρος με χόρτα τσιγαριαστά
Εικόνα
Υλικά:
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
1 κιλό άγρια χόρτα
1/2 κιλό σπανάκι
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1 νεροπότηρο λάδι
2-3 ώριμες τομάτες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Ξαρμυρίζουμε από το βράδυ τον μπακαλιάρο (αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές) και τον κόβουμε σε κομμάτια. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα χόρτα και το σπανάκι. Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν, ρίχνουμε λίγα-λίγα τα χόρτα και το σπανάκι έως ότου μαραθούν. Μετά βάζουμε τις τριμμένες τομάτες με το λίγο αλάτι και πιπέρι και τ’ αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Δέκα λεπτά πριν ψηθούν, τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Το φαγητό αυτό γίνεται και με τομάτες και χωρίς.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Πέμ Ιουν 05, 2014 12:41 pm

Λυχναράκια
Εικόνα
Υλικά:
Υλικά για το φύλλο
½ κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Νερό όσο σηκώσει
Υλικά για τη γέμιση
½ κιλό μυζήθρα
½ κιλό ανθότυρο
4 αβγά
1-2 φυλλαράκια δυόσμο
Σουσάμι
Εκτέλεση

Eτοιμάζουμε το ζυμάρι αναμειγνύοντας τα υλικά και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με πετσέτα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη μυζήθρα και τον ανθότυρο τριμμένα, τα αβγά και το δυόσμο. Παίρνουμε το ζυμάρι και ανοίγουμε φύλλο. Πατώντας το φύλλο με 1 φλιτζάνι ή ένα ποτήρι, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα λυχναράκια μας, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια πάνω στα οποία με ένα κουταλάκι τοποθετούμε τη γέμιση. Τα κλεί-νουμε, “τσιμπώντας” περιμετρικά το ζυμάρι. Επίσης, μπορούμε να κόψουμε το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια, να τοποθετήσουμε τη γέμιση και να διπλώσουμε τις τέσσερις πλευρές πάνω της,αφήνοντας ένα τμήμα της γέμισης ορατό. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τοποθετούμε τα γλυκά σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε με αβγό. Αν θέλουμε μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι. Τα ψήνουμε για μία ώρα περίπου σε μέτριο φούρνο.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από Μανώλης » Παρ Ιουν 06, 2014 12:12 pm

Σταμναγκάθι ωμό σαλάτα
Εικόνα
Υλικά:
200 γρ. σταµναγκάθι
100 γρ. ελιές µαύρες ξιδάτες
2 κουταλιές της σούπας λεµόν
ι4 κουταλιές της σούπας
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση

Αφήνουµε το σταµναγκάθι στο νερό περίπου 1 ώρα. Έπειτα το πλένουµε χωρίς να το κόψουµε, το ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά µε το λεµόνι και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουµε τις µαύρες ελιές.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

Re: Παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Παρ Ιουν 06, 2014 1:26 pm

Μανώλης έγραψε:Σταμναγκάθι ωμό σαλάτα
Εικόνα
Υλικά:
200 γρ. σταµναγκάθι
100 γρ. ελιές µαύρες ξιδάτες
2 κουταλιές της σούπας λεµόν
ι4 κουταλιές της σούπας
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση

Αφήνουµε το σταµναγκάθι στο νερό περίπου 1 ώρα. Έπειτα το πλένουµε χωρίς να το κόψουµε, το ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά µε το λεµόνι και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουµε τις µαύρες ελιές.
Για σαλάτα εντάξει.Βάλε και λίγο αρνάκι δίπλα ή λίγο γουρουνάκι έστω βρε αδελφέ μία μπριζόλα μοσχαρίσια.Μόνο σαλάτα θα φάμε;;;;
Θα βελάξουμε ΜΠΕΕΕΕΕ
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρικη”