ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από fotini » Δευ Μάιος 05, 2014 6:07 pm

Αφράτα πισία

Εικόνα


Τι χρειαζόμαστε:

Για την ζύμη

750 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση τυριού

500 γρ. φέτα τριμμένη
2 αυγά
πιπέρι (προαιρετικά)

Για την γέμιση πατάτας

4-5 πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
1 κρεμμύδι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη


Εκτέλεση:

1.Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια.

2.Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

3.Παίρνουμε ένα μπαλάκι σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε σε στρόγγυλο λεπτό φύλλο.

4.Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Κλείνουμε τις άκρες με την βοήθεια ενός πιρουνιού.

5.Τρυπάμε την επιφάνειά τους με το πιρούνι για να φουσκώσουν ομοιόμορφα στο τηγάνισμα.

6.Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

7.Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.


Τρώγονται ζεστά ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμα. Μπορείτε να τα φτιάξετε και χωρίς μαγιά για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από fotini » Τετ Μάιος 07, 2014 3:53 pm

Βαρένικα

Εικόνα

Περιγραφή
Υπέροχα γεμιστά, ποντιακά ζυμαρικά!!!


Τι χρειαζόμαστε:

νερό 2-3 ποτήρια
αλεύρι για πίτες, όσο σηκώσει
αλάτι
βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
λάδι (λίγο στο βράσιμο)
κρεμμύδι (προαιρετικά)

ΓΕΜΙΣΗ Α'

τυρί φέτα ή μυζήθρα ή ανθότυρο

ΓΕΜΙΣΗ Β'

1/2 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1κρεμμύδι ξερό,φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο,
αλάτι, πιπέρι, λαδάκι

ΓΕΜΙΣΗ Γ'

2-3 πατάτες μεγάλες
αλάτι, κόκκινο πιπέρι γλυκό (πάπρικα)


Εκτέλεση:


Γέμιση Α'

Απλά τρίβουμε είδος που προτιμήσαμε σε πολύ ψιλά τρίμματα.

Γέμιση Β'

Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τον κιμά. Ρίχνουμε το μαϊντανό,αλάτι και πιπέρι.

Γέμιση Γ'

Βράζουμε και πολτοποιούμε τις πατάτες. Ρίχνουμε αλάτι, πάπρικα και ανακατεύουμε.


Ζύμη:

Κάνουμε μια ζύμη λίγο σφιχτή με το νερό, αλάτι και αλεύρι.
Έπειτα ανοίγουμε ένα φύλλο με τον πλάστη μεγάλο, αλλά όχι πολύ λεπτό και κόβουμε με ένα ποτήρι μικρά στρογγυλά κομμάτια ζύμης που τα γεμίζουμε με ένα από τα τρία μίγματα γέμισης. Ό,τι μας αρέσει περισσότερο.
Τα κλείνουμε διπλώνοντας στην μέση, βρέχοντας πολύ ελαφρά την άκρη τους και πιέζοντας με τα δάχτυλα.
Σε κατσαρόλα που βράζει αρκετό νερό με λίγο λάδι και λίγο αλάτι, τα ρίχνουμε απαλά ένα-ένα να μην ανοίξουν και βράζουμε όπως τα μακαρόνια σε μέτρια θερμοκρασία για 5-7 λεπτά.

Προσοχή: Το πολύ βράσιμο θα τα ανοίξει και θα χυθεί η γέμιση.
Τα στραγγίζουμε, περιχύνουμε με βούτυρο ή τσιγαρισμένο κρεμμύδι και μαυριπίπερο σε λαδάκι και σερβίρουμε με γιαούρτι και τριμμένο ξερό δυόσμο.

Εγώ προσωπικά νομίζω, πως η εκδοχή με τη φέτα σαν γέμιση είναι η καλύτερη. Επίσης είναι καλό να αφήσουμε τα Βαρένικα να ξεκουραστούν λιγάκι επάνω σε ένα σεντόνι και μετά να τα βράσουμε.

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Τετ Μάιος 07, 2014 7:39 pm

Φωτεινή μου συγνώμη ή εγώ έφαγα πολύ ή κάτι με πείραξε.
Μία σόδα ρε παιδιάααα.
Το χάνουμε το παλλικάρι.

Εικόνα
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από fotini » Τετ Μάιος 07, 2014 8:01 pm

ΦΩΤΗΣ έγραψε:Φωτεινή μου συγνώμη ή εγώ έφαγα πολύ ή κάτι με πείραξε.
Μία σόδα ρε παιδιάααα.
Το χάνουμε το παλλικάρι.

Εικόνα
Για να μη χαθεί το παλλικάρι στο άνθος της ηλικίας του...έρχονται οι πρώτες βοήθειες...

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Τετ Μάιος 07, 2014 8:52 pm

Σε ευχαριστώ για την σόδα.Το ξέρω είμαι πειραχτήρι αλλάααα

Εικόνα
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από fotini » Τετ Μάιος 07, 2014 8:58 pm

ΦΩΤΗΣ έγραψε:Σε ευχαριστώ για την σόδα.Το ξέρω είμαι πειραχτήρι αλλάααα

Εικόνα
Αμέ... θα σε κάνω μία αγκαλίτσα σαλονικιώτικη...

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Τετ Μάιος 07, 2014 9:05 pm

Σε ευχαριστώ.Λοιπόν φιλάκια και καληνύχτα.
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από fotini » Πέμ Μάιος 08, 2014 9:01 am

Ωτία

Εικόνα


Υλικά (για περίπου 30 κομμάτια):

5 αβγά
1 κούπα ζάχαρη
2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελάδος
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλεύρι όσο πάρει (κάτι λιγότερο από κιλό)

Εκτέλεση:

Χτυπάμε καλά τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε και το γιαούρτι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μπέικιν και λίγο λίγο το αλεύρι ώσπου να γίνει μία μαλακή εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Στο ζύμωμα θα μας βοηθήσει το ελαιόλαδο με το οποίο θα ρίξουμε στα χέρια μας.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου ενός δακτύλου και κόβουμε μπακλαβαδωτά κομμάτια (σχήμα ρόμβου δηλαδή).
Με το μαχαίρι κάνουμε μία τρυπούλα στη μέση. Παίρνουμε την μία άκρη από το κομμάτι του ρόμβου (την πλαϊνή καλύτερα) την γυρνάμε από πάνω και την περνάμε μέσα από την τρυπούλα. Έτσι το σχήμα που θα βγεί θα θυμίζει ωτί δηλαδή αυτάκι.
Ρίχνουμε λίγα λίγα τα ωτία σε καυτό ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε έως ώτου αρχίζουν να ροδίζουν.

Tips:
Προσοχή στο χρόνο ψησίματος, διότι αν τα αφήσετε λίγο παραπάνω θα πάρουν ένα καφετί χρώμα και δεν θα είναι τόσο αφράτα.
Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε περισσότερη ζάχαρη, αλλά ίσως σας φανούν πολύ γλυκά.
Το ζυμάρι κόβεται καλύτερα με την ροδέλα που κόβουμε την πίτσα.

Εμείς τα τρώμε σκέτα ή με τον καφέ. Σε άλλους όμως αρέσουν περιχυμένα με μέλι.

Σίγουρα θα αρέσουν και σε εσάς!

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Πέμ Μάιος 08, 2014 9:53 pm

Μιάμ μιάμ πολύ ωραία είναι.

Εικόνα
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από fotini » Πέμ Μάιος 08, 2014 9:58 pm

ΦΩΤΗΣ έγραψε:Μιάμ μιάμ πολύ ωραία είναι.

Εικόνα
Φώτη μου...έλεος....

Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρικη”