ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Πέμ Μάιος 08, 2014 10:13 pm

ΟΚ Μήνυμα ελήφθη.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KJJW7EF5aVk[/youtube]
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από fotini » Δευ Μάιος 19, 2014 11:04 am

Χαψία (γαύρος)


Υλικά:

1/2 κιλό χαψία (γαύρο) παστά
3 αυγά
1 φλυτζάνι καλαμποκάλευρο
λίγο μαϊντανό
1/2 φλυτζάνι νερό
αλάτι
πιπέρι
λάδι

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τα χαψία να φύγει καλά το αλάτι. Χτυπάμε τα αυγά, το αλεύρι, τον μαϊντανό, το αλάτι και νερό όσο χρειάζεται να γίνει χυλός. Ρίχνουμε μέσα τα χαψία κι ανακατεύουμε λίγο. Τηγανίζουμε καλά σε καυτό λάδι και τα σερβίρουμε ζεστά.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από fotini » Πέμ Μάιος 29, 2014 9:20 pm

Σούπα με παντζάρια

Εικόνα

Υλικά

1 κιλό μαλακό κοτσάνι από άσπρο παντζάρι
200 γραμ. σιτάρι κοπανισμένο (κορκότο)
1/2 κιλό μυζήθρα (πασκιτάν)
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
δυόσμος
αλάτι

Εκτέλεση


Πλένετε το κοτσάνι από το παντζάρι, το ψιλοκόβετε και το βράζετε.
Μόλις μαλακώσει ρίχνετε το κορκότο και αφού ψηθούν καλά κοτσάνι και κορκότο, τ' αλατίζετε και τα κατεβάζετε.
Λιώνετε το αλεύρι με ζουμί από την κατσαρόλα μέσα σε πιάτο.
Μέσα στο ίδιο πιάτο με πιρούνι κομματιάζετε και λιώνετε και τη μυζήθρα.
Αδειάζετε το περιεχόμενο του πιάτου στη σούπα και αφήνετε να πάρει μόλις μία αδύνατη βράση (αν βράσει δυνατά η μυζήθρα κόβει).
Καίτε το βούτυρο σε μικρό κατσαρόλι και καβουρδίζετε το δυόσμο ψιλοκομμένο.
Περιχύνετε τη σούπα με παντζάρια στην κατσαρόλα και τη σερβίρετε ζεστή - ζεστή.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Δημοσίευση από fotini » Δευ Ιουν 16, 2014 8:12 pm

Σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα και ρύζι

Εικόνα


Τι χρειαζόμαστε:


- 250 γρ.αμπελόφυλλα ή ένα βάζο γυάλινο αγοραστό
-1 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
-1 λεμόνι μόνο το χυμό του
-1 ματσάκι άνιθο
- αλάτι
-πιπέρι
-δυόσμο
-1/2 κούπα ελαιόλαδο
-1 ξερό κρεμμύδι
-3 κούπες νερό


Εκτέλεση:

1. Ξεπλένουμε τα φύλλα απο το βάζο με λίγο νερό.
2. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
3. Προσθέτουμε το ρύζι και έπειτα ρίχνουμε το νερό. Μόλις ρουφήξει τα υγρά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα μυρωδικά.
4. Τυλίγουμε τα σαρμαδάκια με 1 κουταλιά του γλυκού γέμιση στο κάθε ένα και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα.
5. Στο τέλος βάζουμε απο πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν τα σαρμαδάκια και περιχύνουμε 1 ποτήρι νερό και λίγο ελαιόλαδο. Θα τα αφήσουμε περίπου μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.


Λίγα μυστικά ακόμα:
Η χαμηλή φωτιά είναι απαραίτητη για να μην κολλήσουν.
Εγώ προσωπικά βάζω εκτός από το ξερό κρεμμύδι επιπλέον λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι στη γέμιση. Νομίζω πως έτσι γίνονται πιο νόστιμα τα σαρμαδάκια. Αυτό είναι βέβαια θέμα γούστου και προαιρετικό.
Πριν στρώσω τα σαρμαδάκια στην κατσαρόλα, βάζω κάνα δυο αμπελόφυλλα στον πάτο της. Έτσι δεν αρπάζουν τα σαρμαδάκια. Απαραίτητο είναι όμως να τα ψήσουμε σε χαμηλή φωτιά...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρικη”