ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Παρ Μάιος 23, 2014 7:48 pm

ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Πρώτο πράγμα που κάνουμε σε μία πατροπαράδοτη βλάχικη κουζίνα είναι να πάμε σε μία στάνη:

Εικόνα


Μετά κοζάρουμε αυτό που θέλουμε:

Εικόνα

Στην συνέχεια λέμε σε κάποιον να το σφάξει:

Εικόνα

Μετά το περνάμε στην σούβλα:

Εικόνα

Εικόνα

Οπότε αρχίζει το ψήσιμο όπου διαρκεί για ένα 14κίλο περίπου στις 4 ώρες:

Εικόνα

Άντε και καλή μας όρεξη:

Εικόνα

Μανώλη μη θα καείς….

Εικόνα

ΤΕΛΟΣ.
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3762
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Δημοσίευση από Μανώλης » Παρ Μάιος 23, 2014 9:49 pm

Τα ζουβαχάκια του έφαγα μόνο ρε ΦΩΤΗ
Εικόνα
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

Re: ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Κυρ Μάιος 25, 2014 2:15 pm

Φασόλια χλωρά με χωριάτικα λουκάνικα στη γάστρα


Εικόνα

Από τι πιο αγαπημένα μου, καλοκαιρινά φαγητά.
Εύκολη λύση, για το καθημερινό μας τραπέζι, γρήγορο, πεντανόστιμο και πολύ οικονομικό.
Και το βασικότερο, θα το λατρέψουν και τα παιδιά σας (τουλάχιστον η κόρη μου "σκοτώνει" γι᾿ αυτό, παρ᾿ όλο που δεν τρώει λαχανικά).


Φασόλια χλωρά με χωριάτικα λουκάνικα στη γάστρα

Υλικά

• 2 κιλά φασολάκια χλωρά
• 500 - 600 γραμ. λουκάνικα χωριάτικα χοντροκομμένα
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 κόκκινη πιπεριά ψιλικομμένη
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 - 5 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
• 1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
• 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• 1 πρέζα (τσιμπιά) ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα λουκάνικα και τα χοντροκόβουμε.
Καθαρίζουμε καλά τα φασολάκια, αφαιρώντας τις νεύρες που υπάρχουν στο πλάι και τα πλένουμε.


Εικόνα

Εικόνα

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια με τα φασόλια και τ᾿ αλατίζουμε.
Τα σοτάρουμε για 7' περίπου, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό και να γυαλίσουν.
Αδειάζουμε τα φασόλια, μαζί με το ζουμί τους, σε μια γάστρα και ρίχνουμε την πιπεριά, το σέλινο και το μαϊντανό.

Εικόνα

Εικόνα

Βάζουμε τα λουκάνικα και τον πελτέ, διαλυμένο σε ⅓ της κούπας νερό,ρίχνουμε τη ζάχαρη και το πιπέρι και τέλος περιχύνουμε το φαγητό μας με την τριμμένη ντομάτα.

Εικόνα

Εικόνα

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για 60' περίπου, μέχρι να βράσουν τα φασόλια.

Αν τα φασόλια έχουν βράσει αλλά έχουν πολλά ζουμάκια, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι το φαγητό μας να μείνει με το λάδι του.

Απαραίτητο συνοδευτικό βαρελίσια φέτα και φρέσκο, ζυμωτό ψωμί.

Καλή μας όρεξη.
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Δημοσίευση από fotini » Κυρ Μάιος 25, 2014 9:16 pm

ΦΩΤΗΣ έγραψε:ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Πρώτο πράγμα που κάνουμε σε μία πατροπαράδοτη βλάχικη κουζίνα είναι να πάμε σε μία στάνη:

Εικόνα


Μετά κοζάρουμε αυτό που θέλουμε:

Εικόνα

Στην συνέχεια λέμε σε κάποιον να το σφάξει:

Εικόνα

Μετά το περνάμε στην σούβλα:

Εικόνα

Εικόνα

Οπότε αρχίζει το ψήσιμο όπου διαρκεί για ένα 14κίλο περίπου στις 4 ώρες:

Εικόνα

Άντε και καλή μας όρεξη:

Εικόνα

Μανώλη μη θα καείς….

Εικόνα

ΤΕΛΟΣ.
... και τις σόδες πάλι εγώ θα πρέπει να σάς τις φέρω, έτσι;;; :20: :20: :20:

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

Re: ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Τετ Μάιος 28, 2014 8:50 am

Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή


Εικόνα

Καλοκαιρινή, πεντανόστιμη, ελαφριά πίτα, με σπιτικό, χωριάτικο φύλλο, που γίνεται ανάρπαστη ζεστή ή κρύα.
Αν την δοκιμάσετε, είναι σίγουρο ότι θα την ξαναφτιάξετε!

Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή

Υλικά

• 2 φύλλα σπιτικά, (½ δόση ζύμης για φύλλο πίτας, η συνταγή ΕΔΩ)
ή 2 φύλλα σφολιάτας του εμπορίου
• 800 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα
• 1 καρότο μεγάλο, τριμμένο
• 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, στο μούλτι
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 3 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα
• 1 κ. σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
• 100 γρ. φέτα σε τρίμματα
• 50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 3 κ. σ. ελαιόλαδο
• 2 αυγά
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 1 κ. γλ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
• 3 - 4 κ. σ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
• 1 κ. γλ. αλάτι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την ζύμη για φύλλο, τη χωρίζουμε στα δύο, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί. (Η συνταγή ΕΔΩ).
Ώσπου να γίνει η ζύμη μας, τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τ᾿ αφήνουμε σε σουρωτήρι για 15΄, αφού τα πασπαλίσουμε και τ᾿ ανακατέψουμε, με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Στύβουμε καλά τα κολοκύθια, τα βάζουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού.
Παίρνουμε τις δύο μπάλες ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε δυο φύλλα, με διάμετρο 33 εκατοστά. (Λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας).
Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτες Ν°30 στρώνουμε το ένα φύλλο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι φροντίζοντας να πάει παντού.
Τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο, αλείφοντάς το με λίγο ελαιόλαδο. Χαράζουμε σε τέσσερα κομμάτια, (κάνουμε σταυρό), ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτα.

Μερίδες: 8
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Δημοσίευση από fotini » Παρ Ιουν 06, 2014 4:32 pm

ΦΩΤΗΣ έγραψε:Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή


Εικόνα

Καλοκαιρινή, πεντανόστιμη, ελαφριά πίτα, με σπιτικό, χωριάτικο φύλλο, που γίνεται ανάρπαστη ζεστή ή κρύα.
Αν την δοκιμάσετε, είναι σίγουρο ότι θα την ξαναφτιάξετε!

Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή

Υλικά

• 2 φύλλα σπιτικά, (½ δόση ζύμης για φύλλο πίτας, η συνταγή ΕΔΩ)
ή 2 φύλλα σφολιάτας του εμπορίου
• 800 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα
• 1 καρότο μεγάλο, τριμμένο
• 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, στο μούλτι
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 3 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα
• 1 κ. σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
• 100 γρ. φέτα σε τρίμματα
• 50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 3 κ. σ. ελαιόλαδο
• 2 αυγά
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 1 κ. γλ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
• 3 - 4 κ. σ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
• 1 κ. γλ. αλάτι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την ζύμη για φύλλο, τη χωρίζουμε στα δύο, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί. (Η συνταγή ΕΔΩ).
Ώσπου να γίνει η ζύμη μας, τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τ᾿ αφήνουμε σε σουρωτήρι για 15΄, αφού τα πασπαλίσουμε και τ᾿ ανακατέψουμε, με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Στύβουμε καλά τα κολοκύθια, τα βάζουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού.
Παίρνουμε τις δύο μπάλες ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε δυο φύλλα, με διάμετρο 33 εκατοστά. (Λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας).
Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτες Ν°30 στρώνουμε το ένα φύλλο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι φροντίζοντας να πάει παντού.
Τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο, αλείφοντάς το με λίγο ελαιόλαδο. Χαράζουμε σε τέσσερα κομμάτια, (κάνουμε σταυρό), ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτα.

Μερίδες: 8
Σούπερ...

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

Re: ΒΛΑΧΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Δευ Ιουν 09, 2014 8:59 am

Χωριάτικα Λουκάνικα με πατάτες στο φούρνο

Περιγραφή
Φροντίζω πάντα κι έχω δυο-τρία χωριάτικα λουκάνικα στο ψυγείο μου για την μέρα που θα χρειαστώ γρήγορο φαγητό ή που θα βαριέμαι να ασχοληθώ πολύ με την μαγειρική. Ε σήμερα ισχύει το δεύτερο χε χε Εύκολο, γρήγορο κι οικονομικό φαγητάκι

Εικόνα

Τι χρειαζόμαστε:
• 2-3 χωριάτικα λουκάνικα (400-500γρ)
• 5-6 πατάτες
• Χυμό από 1/2 λεμόνι
• 3-4 κουταλιές μουστάρδα
• Μυρωδικά-μπαχάρια της αρεσκίας σας (οι συνδυασμοί και τα γούστα είναι άπειρα) Προτιμώ ρίγανη, θυμάρι που ταιριάζουν πολύ με την μουστάρδα.
• 1/2 ποτήρι νερό
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
1. Αρχικά κόβω τις πατάτες μου ή κυδωνάτες ή σε φέτες για να είναι ποιο λεπτές και να γίνουν ποιο γρήγορα και τις στρώνω στο ταψί μου.
2. Μετά ρίχνω/πασπαλίζω τις πατάτες μου με τα μυρωδικά/μπαχάρια μου, στύβω το μισό λεμόνι μου κι αραιώνω ελαφρά τις 4 κουταλιές μουστάρδα με μια κουταλιά της σούπας νερό και το ρίχνω πάνω από τις πατάτες.
3. Ανακατεύω τις πατάτες με τα χεράκια μου να πάει παντού η μουστάρδα και τα μπαχάρια μου.
4. Κόβω τα λουκάνικα μου σε μεγάλα κομμάτια των 3 εκατοστών και τα ρίχνω κι αυτά στο ταψί μου και ξανά ανακατεύω.
5. Ρίχνω για αρχή μισό ποτήρι νερό. Καλύπτω το ταψί μου με αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 30 λεπτά και το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς έως να ψηθούν οι πατάτες καλά. Αν σωθούν τα υγρά τους τότε συμπληρώνω με λίγο νερό.
6. Όταν δω πως ψήθηκαν οι πατάτες βγάζω το αλουμινόχαρτο ανεβάζω στους 200 βαθμούς και αφήνω για 10-15 λεπτά έως να σωθούν τα πολλά υγρά (το ελέγχω ενδιάμεσα) και να ροδοψηθούν οι πατάτες μου.
7. Είναι εύκολο γρήγορο και οικονομικό φαγητό στο άψε σβήσε!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ καμιά φορά επειδή μου αρέσουν τα καυτερά ρίχνω στη μια άκρη του ταψιού μισή ψιλοκομμένη καυτερή πιπερία ή πασπαλίζω με μπούκοβο. Ή αν έχω καυτερή μουστάρδα προσθέτω μόνο εκείνη κι όχι το καυτερά αυτά.
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρικη”