Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Απάντηση
fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από fotini » Παρ Απρ 25, 2014 8:26 pm

aposal έγραψε:Στην Τήνο δεν ρίχνω το περπάτημα που ρίχνω στην Αθήνα, οπότε η ενασχόλησή μου με κάτι που έχει ελαφρά σωματική καταπόνηση είναι ευχάριστο.
Νομίζω πως το να έχεις κήπο (μακάρι να είχαμε όλοι) και να τον περιποιείσαι, είναι κάτι περισσότερο από ψυχοθεραπεία και συνάμα και γυμναστική. Έτσι γλιτώνει κανείς και τον ψυχολόγο και το γυμναστήριο. Και όσο για τις συμβουλές κηπουρικής, ο Μανωλιός μας να είναι καλά, που μπαίνει στον κόπο και κάνει εδώ τις δημοσιεύσεις του.
Απόστολε, είμαι σίγουρη, ότι αποκόμισες χρήσιμες γνώσεις από το "εγχειρίδιο του καλού κηπουρού".

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Παρ Απρ 25, 2014 9:57 pm

Μολόχα
Εικόνα
Ανήκει στην οικογένεια των Μαλαχιδών (Malvaceae) ή Μαλβιδών και άλλες ονομασίες είναι Αγριομολόχα, Μουλούχα, Αμπελόχα. Άλλα είδη της είναι η αρωματική (M. moschata), η στρογγυλόφιλος (M. rotundifolia), η κρητική (M. cretica), η μικροφυής (M. parviflora), όπως επίσης η νερομολόχα (Althaea officinalis) και η δενρομολόχα (Lavatera arborea). Όποιος ένιωσε, όταν ήταν παιδί, το τσούξιμο και τη φαγούρα, αγγίζοντας χωρίς να το θέλει μια τσουκνίδα θα αναζήτησε εκεί κοντά ένα φύλλο Μολόχας για να τρίψει το ερεθισμένο του δέρμα να πάψει να πονάει
Εικόνα
Η Μολόχα είναι γνωστή και αγαπητή από το 700 π.Χ. Ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας την επαίνεσαν. Οι Ρωμαίοι την θεωρούσαν λιχουδιά στα τραπέζια τους. Ο Κικέρων και ο Οράτιος αναφέρουν τις ανακουφιστικές της ιδιότητες. Ο Πλίνιος μάλιστα έλεγε ότι αν τρώμε μια χούφτα μολόχα τη μέρα δεν θα μας βρει καμία αρρώστια. Ο Καρλομάγνος είχε διατάξει να καλλιεργείται Μολόχα σ\” όλους τους αυτοκρατορικούς κήπους. Οι φτωχοί Φελάχοι, που τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ζουν με χόρτα, φτιάχνουν ένα νόστιμο φαγητό από Μολόχες (βράζουν τις ρίζες και τις τηγανίζουν μαζί με κρεμμύδια). Το 16ο αιώνα θεωρούσαν ότι θεραπεύει τα πάντα, εξαιτίας της ήπιας καθαρτικής δράσης της, που πιστευόταν ότι απαλλάσσει το σώμα από τις αρρώστιες.
Εικόνα
Η Μολόχα είναι πολύ γνωστή γιατί φυτρώνει παντού. Από τα καλλιεργημένα χωράφια μέχρι τα χαλάσματα και από τους κήπους μέχρι του δρόμους και τα πετρώδη εδάφη. Είναι διετής ή πολυετής αυτοφυής πόα, πολύκλαδο, τριχωτό, ύψους 0,30εκ. – 1μ. Ανθίζει από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο. Έχει πολύκλαδους κυλινδρικούς βλαστούς και φύλλα παλαμοειδή, λοβώδη. Τα άνθη είναι μεγάλα, ροδοϊώδη με πέντε πέταλα, δισχιδή στην κορυφή και κάλυκα πεντάλοβο. Έχουν επίσης ένα υποκαλύκιο με τρία φυλλίδια. Ο καρπός της είναι μεριστόκαρπος που το λένε «ψωμάκι», επειδή μοιάζει με σπιτίσιο ψωμί. Παλιά τα μικρά παιδιά τον μάζευαν και τον έτρωγαν.
Πλαισίωνε το στεφάνι της Πρωτομαγιάς. Με τους κλώνους του φτιάχνουν επίσης δακτυλίδια και βραχιόλια για να υποδεχθούν την όμορφη εποχή της Άνοιξης. Με τα φύλλα του ακόμα δίπλωναν ντολμάδες ή τα έβραζαν για γιατρικό. Αν πονούσε κάποιον ο λαιμός του έβραζαν μολόχα, έσταζαν μέσα μέλι και του το έδιναν να κάνει γαργάρες.
Ανάλογα με την περιοχή που φυτρώνει παρουσιάζει και αλλαγές στο χρωματισμό της ανθοφορίας. Η Μολόχα, που βγαίνει σε γόνιμα χωράφια έχει έντονα ρόδινα άνθη, ενώ αν βγει σε ξερό πετρώδες μέρος τα άνθη του είναι ξέθωρα ροζ ή άσπρα ή βιολετιά. Παράλληλα μέσα στα χωριά βγαίνει και ο «σπιτιάρης», που φυτρώνει μέσα στα χαλάσματα. Τα άνθη του είναι πιο μικρά με ανοικτό ροζ χρώμα.
Εικόνα
Στα χωριά της Γαλλίας προσθέτουν συχνά στις ωμές πατάτες τους τις τρυφερές κορφές και τα φύλλα της Μολόχας γιατί διευκολύνουν τη λειτουργία των νεφρών. Οι πρακτικοί θεραπευτές της Αγγλίας και της Γαλλίας φτιάχνουν μια γλυκιά πάστα από ρίζες Μολόχας, που είναι μαλακτική για τον πονεμένο λαιμό, το βήχα και τη βραχνάδα. Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται ως μαλακτικό κι αποχρεμπτικό. Μαλακώνει τους κάλους των ποδιών, ενώ το ζουμί της χρησιμοποιείται σαν ποδόλουτρο για να ξεκουράζει τα κουρασμένα πόδια. Χρησιμοποιείται ακόμα σε περιπτώσεις βρογχικών, βήχα, λαρυγγίτιδας, εντερικών, κολικών, γαστρίτιδας, κυστίτιδας, διάρροιας, στραμπουλήγματα, ενώ θεωρείται ότι θεραπεύει την επιληψία. Ο χυμός της θεραπεύει από τα τσιμπήματα της μέλισσας ή της σφήκας.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Σάβ Απρ 26, 2014 9:51 pm

Ορτανσία

Προέλευση-Περιγραφή
Εικόνα
Η ορτανσία κατάγεται από την Ιαπωνία και ανήκει στην οικογένεια των σαξιφραγκοειδών. Λέγεται και υδραγγεία επειδή τα περικάρπια της μοιάζουν στο σχήμα με κύπελλα νερού. Το φυτό της ορτανσίας είναι ένας εντυπωσιακός θάμνος με μεγάλα οδοντωτά φύλλα σχήματος οβάλ. Τα άνθη της διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και μπορούμε να συναντήσουμε λευκές, ροζ, μοβ και μπλε ορτανσίες. Βέβαια στις παραδοσιακές ποικιλίες το χρώμα του άνθους συνήθως εξαρτάται από το χώμα που είναι φυτεμένες.
Φροντίδα
Εικόνα
Παρουσιάζει ενδιαφέρον ο τρόπος που έχουμε ταιριάξει τα λουλούδια με την κάθε γιορτή. Τριαντάφυλλα για την ημέρα του Βαλεντίνου και φυσικά ποϊνσέττια (αλεξανδρινό) για τα Χριστούγεννα. Και ανάμεσα σε όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια ξεχωρίζει η ορτανσία ως το πιο πολυαγαπημένο και ταιριαστό για το Πάσχα και για τη γιορτή της μητέρας. Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί είμαστε τόσο συνδεμένοι με αυτό. Οι ορτανσίες ζωντανεύουν τις όμορφες και έντονες αναμνήσεις από τους κήπους των παππούδων μας.
Εικόνα
Οι ορτανσίες που βλέπουμε νωρίς την άνοιξη στα ανθοπωλεία για το Πάσχα και για τη γιορτή της μητέρας είναι φορτσαρισμένες. Δηλαδή είναι καλλιεργημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ανθίσουν νωρίτερα. Φυσικά μπορούμε να τις απολαμβάνουμε για χρόνια μέσα στους κήπους, αν τις φροντίζουμε κατάλληλα. Αλλά αν τις διατηρείτε σε εσωτερικούς χώρους, μην αφήνετε το χώμα τους να στεγνώσει. Αυτό μπορεί να εξασθενίσει το φυτό ή και να το αποτελειώσει αν η ξηρότητα είναι παρατεταμένη. Κάθε ανθοπώλης θα σας πει ότι τα άνθη της διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μην τα εκθέτετε στο άμεσο ηλιακό φως. Αυτό μπορεί να είναι αιτία ώστε τα άνθη να μαραίνονται γρηγορότερα και τα φύλλα να καψαλίζονται.
Εάν τα φυτέψετε σε εξωτερικό χώρο, προτιμήστε να τα φυτέψτε σε ημισκιερό μέρος. Συχνά τα συναντούμε φυτεμένα στις βόρειες πλευρές των σπιτιών γιατί είναι δροσερές και σκιερές.
Εικόνα
Ένα ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με αυτές τις παραδοσιακές ορτανσίες είναι το χρώμα του άνθους το οποίο εξαρτάται από το pH του εδάφους. Για ροζ άνθη χρειάζεστε χώμα περισσότερο αλκαλικό και για μπλε άνθη περισσότερο όξινο. Άσχετα με το pH το χώμα σας πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικά. Φροντίστε να προσθέσετε κάποιο λίπασμα. Και φυσικά σιγουρευτείτε ότι οι ορτανσίες σας έχουν την κανονική υγρασία.
Αν σας δωρίσουν μία ορτανσία ή αγοράσετε μία από ανθοπωλείο, δώστε της μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, φυτεύοντας την έξω, αφού την απολαύσετε πρώτα σαν φυτό εσωτερικού χώρου.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Κυρ Απρ 27, 2014 11:43 am

Σήμερα βρέχει δε κάνω τίποτα
Εικόνα
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Απρ 28, 2014 11:43 pm

Ωραιόφυλλο
Είναι η πιο χρωματιστή πρασινάδα που έχετε δει. Τα έντονα χρώματα των φύλλων, σε αμέτρητες διαφορετικές αποχρώσεις και συνδυασμούς, θα φωτίσουν κάθε σκιερή γωνία του κήπου ή της βεράντας σας.
Εικόνα
Οι αποχρώσεις στα φύλλα είναι πιθανόν να ποικίλουν με τις εποχές καθώς έχουν άμεση συνάρτηση με το φως. Αν το φυτό σας δέχεται απευθείας ηλιακό φως, τα χρώματα θα ξεθωριάσουν και τα φύλλα του μπορεί ακόμη και να καούν. Την άνοιξη και το φθινόπωρο που οι μέρες είναι μικρότερες, τα χρώματα θα είναι μεν έντονα αλλά μπορεί να διαφέρουν λίγο στον τόνο.
Εικόνα
Το ωραιόφυλλο μεγαλώνει στη σκιά. Κάποιες νεότερες ποικιλίες μπορούν να αντέξουν λίγο πρωινό ήλιο αλλά σε καμία περίπτωση τις καυτές μεσημεριανές ακτίνες του δικού μας καλοκαιριού.

Επίσης, σε πείσμα όσων το θεωρούν αυστηρά ετήσιο φυτό, στο δικό μας κλίμα μπορεί να διατηρηθεί για 2-3 χρόνια, αρκεί το χειμώνα να μεταφερθεί μέσα στο σπίτι. Το ωραιόφυλλο μισεί το κρύο και θα καταστραφεί μέσα σε λίγες μόνο ώρες παγωνιάς.

Αναπτύσσεται σε θαμνώδη μορφή, το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά ενώ το πλάτος του είναι περίπου 20 εκατοστά. Κόβετε τις κορυφές συχνά για να διατηρήσετε το σχήμα του συμπαγές. Για να διατηρήσετε και να ενισχύσετε το έντονο χρώμα των φύλλων του κόψτε τα μικρά μωβ λουλούδια του αμέσως μόλις εμφανιστούν.
Φροντίδα
Εικόνα
Αν και το ωραιόφυλλο είναι πολύ εύκολο στην περιποίησή του, φροντίστε το χώμα της γλάστρας να έχει άριστη αποστράγγιση καθώς οι ρίζες του σαπίζουν εύκολα. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό και αδειάζετε το νερό που περισσεύει στο πιατάκι της γλάστρας. Μην αφήσετε όμως το ωραιόφυλλο απότιστο γιατί θα ξεραθεί και ακόμα κι αν επιζήσει, η ανάπτυξή του θα καθυστερήσει πολύ. Προσθέστε λίγο υγρό λίπασμα γενικής χρήσης, μία φορά το μήνα, σε μικρότερη όμως ποσότητα από αυτήν που αναφέρεται στις οδηγίες.

Το ωραιόφυλλο πολλαπλασιάζεται και με κλαδάκια που θα βάλετε στο νερό μέχρι να βγάλουν ρίζες οπότε και θα τα φυτέψετε σε νέα γλάστρα.
Εικόνα
Φυτέψτε τους σπόρους την άνοιξη, σε ρηχά δοχεία, όταν η θερμοκρασία είναι πλέον πάνω από τους 15 βαθμούς και μεταφυτεύστε τα φυτά σας όταν φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων. Αν θέλετε να μαζέψετε σπόρους για την επόμενη χρονιά, στο τέλος του καλοκαιριού αφήστε το λουλούδι να ανθίσει και να σποριάσει. Μαζέψτε τους σπόρους και αποθηκεύστε τους σε δροσερό και ξηρό σημείο μέχρι να τους χρειαστεί
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Τρί Απρ 29, 2014 11:18 pm

Σπαθίφυλλο
Περιγραφή - Προέλευση

Για άλλη μία φορά το ελληνικό του όνομα είναι επιλεγμένο με σοφία και το περιγράφει απόλυτα. Φύλλα (και λουλούδια) που μοιάζουν με σπαθιά.

Εντυπωσιακά φύλλα, με ανάγλυφη επιφάνεια, στην άκρη ενός λεπτού και μακριού μίσχου. Τα εξίσου εντυπωσιακά άσπρα λουλούδια του, σε τέλεια αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων τους, έκαναν το φυτό αυτό πολύ αγαπητό τόσο στους λάτρεις των πράσινων φυτών όσο και σε αυτούς που προτιμούν τα ανθοφόρα φυτά.

Το σπαθίφυλλο, αν και προέρχεται από την Νότια και Κεντρική Αμερική (κυρίως Κολομβία και Βενεζουέλα) είναι αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Μάλιστα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα έρευνας των καλλιεργητών και των εργαστηρίων ανά τον κόσμο κι έτσι πολύ συχνά παράγονται καινούργιες ποικιλίες σπαθίφυλλων που έχουν πιο εντυπωσιακό φύλλωμα, πλουσιότερη ανθοφορία και που είναι γενικά πιο ανθεκτικά από τις ήδη υπάρχουσες
Φροντίδα

Είναι ένα από τα λίγα φυτά που προσαρμόζονται πανεύκολα σε διαφορετικές συνθήκες και γι' αυτό χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε σπίτια, χώρους εργασίας, ή εστιατόρια και εμπορικά κέντρα.

Το σπαθίφυλλο είναι φυτό που μεγαλώνει όχι τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος καθώς εμφανίζει καινούργια φύλλα τόσο ανάμεσα στα ήδη υπάρχοντα όσο και γύρω από αυτά, κατευθείαν από το χώμα. Αυτό είναι και το κριτήριο που θα πρέπει να έχετε όταν αγοράζετε ένα τέτοιο φυτό καθώς αποτελεί ένδειξη υγείας και καλής ανάπτυξης.
Εικόνα
Αν επιλέγετε το φυτό κυρίως για τα λουλούδια του διαλέξτε ένα φυτό που να έχει τουλάχιστον ένα ανοιγμένο λουλούδι ώστε να ξέρετε ακριβώς τι αγοράζετε γιατί όπως είπαμε και πριν υπάρχουν πολλές ποικιλίες σπαθίφυλλου που διαφέρουν κυρίως στο μέγεθος αλλά και στην απόχρωση των λουλουδιών.

Το σπαθίφυλλο όπως τα περισσότερα τροπικά φυτά, χρειάζεται χώμα που να περιέχει τύρφη και άμμο ή λίγο χαλίκι ώστε να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση που του είναι απαραίτητη.

Χρειάζεται πότισμα περίπου μία φορά την εβδομάδα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι. Πριν ποτίσετε, ελέγξτε την επιφάνεια του χώματος που θα πρέπει να είναι στεγνό. Αν το χώμα είναι ακόμη υγρό μην ποτίσετε γιατί το σπαθίφυλλο είναι πολύ ευαίσθητο στο σάπισμα των ριζών του.

Χρειάζεται πολύ υγρασία στο περιβάλλον αλλά το χώμα του δεν πρέπει να γίνεται λάσπη ούτε και να μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Για να δώσετε επιπλέον υγρασία στο φυτό, τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα δίσκο με χαλίκι που θα φροντίζετε να είναι πάντα υγρό χωρίς όμως η γλάστρα σας να πατάει στο νερό. Αν οι ρίζες παραμείνουν υγρές για μικρό διάστημα, τότε οι άκρες των φύλλων θα κιτρινίσουν. Αν όμως το φυτό παραείναι υγρό για διάστημα μεγαλύτερο από 5-6 εβδομάδες, θα σαπίσουν οι ρίζες και το φυτό θα μαραζώσει και τελικά θα καταστραφεί. Επίσης, αν δείτε κίτρινα φύλλα στο κέντρο του φυτού μάλλον το ποτίζετε περισσότερο απ' ότι χρειάζεται. Αν αντίθετα αρχίσουν να κιτρινίζουν τα εξωτερικά φύλλα είναι πιθανόν το φως να είναι πολύ έντονο.
Εικόνα
Αν το χώμα στεγνώσει, θα δείτε το φυτό να μαραίνεται και τα φύλλα να κρέμονται πάνω από τις άκρες της γλάστρας. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε μόλις 2-3 ημέρες επομένως φροντίστε να ποτίζετε τακτικά πριν το φυτό σας φτάσει σε αυτό το σημείο. Όταν ποτίσετε ένα τόσο μαραμένο φυτό, θα πρέπει να περιμένετε από 6-16 ώρες μέχρι τα φύλλα του να αρχίσουν να σηκώνονται και πάλι. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι προλάβατε το χειρότερο. Γενικότερη ένδειξη ότι το φυτό χρειάζεται περισσότερο νερό είναι οι ξεραμένες καφέ άκρες των φύλλων ή των λουλουδιών του γι' αυτό να παρατηρείτε συχνά το φυτό σας.

Το σπαθίφυλλο αναπτύσσεται καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ιδανικά χρειάζεται πολύ φως που όμως να φιλτράρεται μέσα από κάποια κουρτίνα και μην αφήνετε απευθείας ηλιακό φως να φτάνει στο φυτό σας γιατί θα κάψει τα φύλλα του.

Το σπαθίφυλλο δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε λίπανση, αν όμως θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λίπασμα γενικής χρήσης που θα διατηρήσει το φυτό σας σε φόρμα. Λιπαίνετε μία φορά την άνοιξη και μία φορά το φθινόπωρο αφού περάσουν οι ζέστες ή αν θέλετε μία φορά το μήνα από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο αλλά σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τη μισή δόση από αυτήν που αναφέρουν οι οδηγίες χρήσεως του συγκεκριμένου σκευάσματος. Η μεγάλη δόση λιπάσματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή έως ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα του φυτού.
Εικόνα
Γενικά το σπαθίφυλλο αγαπάει τη ζέστη ενώ τα ρεύματα κρύου αέρα θα καθυστερήσουν εμφανώς την ανάπτυξή του όπως και οι χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να καταστρέψουν τόσο τα φύλλα όσο και το ριζικό σύστημα του φυτού. Γι' αυτό το λόγο μην τοποθετείτε το σπαθίφυλλο κοντά σε πηγές θερμότητας όπως τα καλοριφέρ ή η τηλεόραση που εκτός από την εναλλαγή της θερμοκρασίας θα του αφαιρέσουν πολύ από την απαραίτητη γι' αυτό υγρασία.

Η ιδανική θερμοκρασία για το σπαθίφυλλο είναι περίπου 21-24?C σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας ενώ οι μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας του κάνουν κακό. Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, τα φύλλα θα αρχίσουν να χάνουν το λαμπερό τους χρώμα και θα θαμπώσουν. Αν το διάστημα είναι μικρό τα φύλλα θα επανέλθουν σύντομα, αν όμως παραταθεί μπορεί να αρχίσουν να σαπίζουν οι μίσχοι των φύλλων γι' αυτό μετακινήστε τη γλάστρα σε κάποιο σημείο που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη.

Τα λουλούδια μοιάζουν πολύ με τα λουλούδια που βγάζουν οι κάλλες ή κάποιες ποικιλίες κρίνων. Είναι μεγάλα, σε διάφορες αποχρώσεις του λευκού (από το κάτασπρο μέχρι το κρεμ ή το πολύ-πολύ ανοιχτό πράσινο) και εμφανίζονται στην κορυφή λεπτών ψηλών μίσχων με τον ίδιο τρόπο όπως και τα φύλλα. Στην ουσία δεν πρόκειται για λουλούδια με την κλασσική έννοια αλλά για διαφοροποιημένα φύλλα που περιβάλλουν έναν στήμονα.

Αυτά λοιπόν τα λουλούδια εμφανίζονται στη διάρκεια των ζεστών μηνών του χρόνου, από την άνοιξη μέχρι τις πρώτες πιο δροσερές ημέρες του φθινοπώρου και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν τα λουλούδια μαραίνονται κόψτε τα με ένα ψαλίδι προσπαθώντας να κόψετε μαζί και το μίσχο τους όσο πιο κοντά στο χώμα μπορείτε να φτάσετε.

Αν το φυτό σας δεν ανθίζει προσπαθήστε να περιορίσετε λίγο το πότισμά του και να το μεταφέρετε σε σημείο με περισσότερο φως. Τα φυτά που λαμβάνουν αρκετό φως, ακόμα και τεχνητό, θα έχουν πλουσιότερη ανθοφορία. Ενας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ανθοφορία τους είναι το να βρίσκονται σε μικρή γλάστρα έτσι ώστε οι ρίζες τους να σχηματίζουν σφιχτή μπάλα με το χώμα.

Μπορείτε να τους αλλάζετε γλάστρα την άνοιξη, κατά προτίμηση μετά το πρώτο κύμα ανθοφορίας τους αλλά η γλάστρα δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη, ένα νούμερο μεγαλύτερο είναι αρκετό για κάθε αλλαγή. Μην ξεχνάτε να βάζετε χαλίκι ή σπασμένες γλάστρες ή πέτρες στον πάτο κάθε γλάστρας για να εξασφαλίσετε καλή αποστράγγιση. Επίσης, καθώς το σπαθίφυλλο αναπτύσσεται κυρίως σε πλάτος, θα ήταν καλό να επιλέγετε γλάστρες που είναι πιο φαρδιές αλλά όχι πολύ βαθιές π.χ. τις γλάστρες που μοιάζουν με πιάτα ή ρηχές ζαρντινιέρες.
Εικόνα
Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το φυτό σας διαιρώντας το κατά τη διαδικασία αλλαγής γλάστρας αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά από μία φορά κάθε 2-3 χρόνια έτσι ώστε να μην καταπονείται το ριζικό σύστημα του φυτού και να έχει χρόνο να επανέλθει μετά από κάθε διαίρεση. Φροντίστε να βάλετε το φυτό στο ίδιο επίπεδο χώματος με αυτό που ήταν στην αρχική του γλάστρα.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του σπαθίφυλλου είναι ότι είναι πολύ ανθεκτικό σε ασθένειες και έντομα. Η πιο συχνή αιτία που καταστρέφουμε τέτοια φυτά είναι το υπερβολικό πότισμα που προκαλεί το σάπισμα των ριζών και καταλήγει στην καταστροφή του φυτού.

Καθαρίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε τα φύλλα του με χλιαρό νερό και σφουγγάρι τόσο στην επάνω όσο και στην κάτω πλευρά τους για να απομακρύνετε τη σκόνη αλλά και γιατί έτσι απομακρύνονται τυχόν έντομα που έχουν εγκατασταθεί στην κάτω πλευρά των φύλλων.

Άλλο ένα σπουδαίο πλεονέκτημα του σπαθίφυλλου, είναι ότι ανήκει στα φυτά που συνιστά η NASA καθώς έχει την ιδιότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας από επικίνδυνες τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεϋδη, το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα, ουσίες που δυστυχώς υπάρχουν σε κάθε σπίτι ή γραφείο.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Τετ Απρ 30, 2014 8:46 pm

Γαρύφαλλο,
Πανέμορφα άνθη σε ποικιλία χρωμάτων καθιστούν διακοσμητικά στοιχεία στις γλάστρες και στους κήπους μας. Τα γαρύφαλλα αποτελούνται από εκατοντάδες ποικιλίες με την δυνατότητα εκλογής χρώματος και μορφής.
Εικόνα
Ο Δίανθος, (επίσημη ονομασία), κοινώς γαριφαλιά ή γαρυφαλλιά (π.χ. Δίανθος ο καρυόφυλλος, Dianthus caryophyllus), είναι πολυετές, αγγειόσπερμο, ποώδες, όμορφο εύοσμο καλλωπιστικό φυτό, που ανήκει στο γένος δίανθος και στην οικογένεια των Καρυοφυλλοειδών. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα και είναι από τα πιο παλιά καλλωπιστικά φυτά, από τα πιο γνωστά και πιο κοινά. Το άνθος της γαριφαλιάς ονομάζεται γαρίφαλο, ή γαρύφαλλο.
Ετυμολογία
Το όνομα Δίανθος είναι αρχαίο ελληνικό σύνθετο φερόμενο ως "άνθος του Διός", ενώ το γαρίφαλο προέρχεται εκ του ενετικού garifolo και αυτό εκ του λατινικού garofulum όπου στη νεοελληνική αποδόθηκε με την ονομασία "καρυόφυλλον.
Γενικά
Είναι φυτό με πυκνή βλάστηση και φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα και λογχοειδή. Οι ρίζες του είναι δυνατές και διεισδύουν βαθιά στο έδαφος. Τα άνθη της γαριφαλιάς, τα γαρύφαλλα, είναι πολύχρωμα, έχουν ωραίο άρωμα και 5 σέπαλα που σχηματίζουν σωλήνα.
Εικόνα
Η γαρυφαλλιά καλλιεργείται ευρέως, περισσότερο από 2.000 χρόνια, την οποία αναφέρει ακόμα και ο Θεόφραστος στο έργο του "Περί φυτών ιστορίαι". Σήμερα συνεχίζεται η καλλιέργειά της στις περιοχές της Μεσογείου, στην Ασία, τη βόρειο Αμερική και σε εύκρατες ή υποτροπικές περιοχές της Αφρικής. Πρόγονος της γαριφαλιάς θεωρείται ένα άγριο αρωματικό είδος της δυτικής Μεσογείου που απαντάται σε βραχώδεις περιοχές της Σικελίας, Σαρδηνίας και Γιβραλτάρ.
Ανθοκομία
Εικόνα
Είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό και στελέχη του μπορούν να διατηρηθούν σε βάζα για αρκετό χρόνο. Για την ανάπτυξή της χρειάζεται φωτεινά, ηλιόλουστα μέρη, ενώ μεγάλη υγρασία δεν ευνοεί το φυτό και σαπίζει. Μεγάλη ζέστη πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να ξεράνει το φυτό και έτσι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - και όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες - χρειάζεται αρκετό πότισμα.
Στο ψύχος είναι ανθεκτική και αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Η γαριφαλιά πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και χρειάζεται κορφολόγημα για την αφαίρεση των ξερών ανθών, έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέοι βλαστοί με μεγάλα ωραία άνθη.
Εικόνα
Στην Ελλάδα η γαριφαλιά εκτός από κοινό διακοσμητικό φυτό καλλιεργείται και για παραγωγή ανθέων για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η παραγωγή γαρίφαλων καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση και γίνονται και σημαντικές εξαγωγές. Οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Κρήτη Εικόνα

την Τροιζηνία,τη Μεσσηνία και την Αττική.
Ποικιλίες
Κοινά γαρύφαλλα «γαρύφαλλα των ανθοκόμων»
Ποικιλία που μπορεί να έχει πολλαπλή ανθοφορία όλο τον χρόνο. Σημαντικό είναι να μην πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Πολλαπλασιάζονται με σπόρους ή μοσχεύματα.

Ποικιλίες ετησίων
Γαρύφαλλα με ταχεία ανάπτυξη. Θέλουν προστατευμένο περιβάλλον. Σπέρνονται στις αρχές του χρόνου και τα μεταφυτεύουμε τον Μάιο.
Το γαρύφαλλο Mignardise
Εικόνα
Ποικιλία γαρυφάλλων πανέμορφη θαυμάσια για διακόσμηση σε βραχόκηπους, νησίδες, πρασιές, αναπτύσσεται σε χώματα αφράτα χωρίς υγρασία.
Τα γαρύφαλλα των ποιητών Dianthus barbatus
Εικόνα
Πολυετές φυτό. Χρησιμοποιείται για διακόσμηση κήπου και μπορντούρας . Καλλιεργείται σε φωτεινές τοποθεσίες και πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα.
Το γαρύφαλλο της Κίνας –Dianthus chinensis
Εικόνα
Ετήσιο φυτό. Kατάλληλη ποικιλία για διακόσμηση κήπων, μικρότερη της κοινής, που βγάζει μικρά πολύχρωμα άνθη, συνήθως άοσμα, και καλλιεργείται σε γλάστρες για καλλωπιστικούς σκοπούς ή φυτεύεται σε μεριές του κήπου που τις βλέπει ο ήλιος. Σπέρνεται την άνοιξη ανθοφορεί τον Ιούνιο. Η ποικιλία των λουλουδιών σε χρώματα είναι μεγάλη.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Πέμ Μάιος 01, 2014 10:28 am

Σήμερα Απεργώ
Εικόνα
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 2716
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2011 10:59 am
Τοποθεσία: ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από ΦΩΤΗΣ » Πέμ Μάιος 01, 2014 11:54 pm

Μανώλης έγραψε:Σήμερα Απεργώ
Εικόνα
Γειά σου Μανώλη απεργέ.
Σε τράβηξα όταν κοιμόσουν.



Εικόνα
Ο υπομείνας,εις τέλος ούτος,σωθήσεται.

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Παρ Μάιος 02, 2014 2:51 pm

Βιολέτα
Πανέμορφες, ευωδιαστές και πανεύκολες. Τα στενά γκριζοπράσινα φύλλα τους έρχονται σε τέλεια αντίθεση με τα χρωματιστά τους λουλούδια, δίνοντας φως και άρωμα σε κάθε σημείο του κήπου σας. Τα χρώματα των λουλουδιών λευκά, ροζ, φούξια, κόκκινα, μοβ, σε μονές ή υπέροχες διπλές ποικιλίες.
Εικόνα
Η ανθοφορία τους διαρκεί από την άνοιξη μέχρι και τα πρώτα κρύα ενώ τα κομμένα λουλούδια διατηρούνται στο βάζο για αρκετές ημέρες αναδίδοντας το έντονο αλλά γλυκό τους άρωμα.
Φροντίδα

Δώστε τους άφθονη υγρασία και τακτικό πότισμα και κόβετε τα λουλούδια τους όταν μαραίνονται για να ενισχύσετε τη δημιουργία νέων μπουμπουκιών.
Εικόνα
Για να βοηθήσετε τα φυτά σας, βάλτε πασαλάκια πάνω στα οποία θα δέσετε χαλαρά το φυτό καθώς μεγαλώνει ώστε να μην γείρει από το βάρος των λουλουδιών.
Τα φυτά θα καταστραφούν με τα πρώτα κρύα οπότε συλλέξτε όλους τους σπόρους και ξεριζώστε τα ξερά φυτά. Οι σπόροι τους μοιάζουν με πλακέ φασολάκια και περιέχουν δύο σειρές σπόρων που μοιάζουν πολύ στο σχήμα και στο μέγεθος με τους σπόρους της πιπεριάς. Κόψτε αυτά τα φασολάκια μόνο όταν ξεραθούν πάνω στο φυτό και διατηρείστε τους σε δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Εικόνα
Στις αρχές Μαρτίου σκορπίστε τους σπόρους πάνω στο χώμα, σε ρηχό δοχείο, και σκεπάστε τους ελαφρά με χώμα ιδανικά κοσκινισμένο. Ποτίστε με ποτιστήρι ή με ψεκαστήρι ώστε οι σπόροι να μην ανέβουν στην επιφάνεια και περιμένετε περίπου 10-15 ημέρες μέχρι οι σπόροι να βλαστήσουν. Όταν φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων μεταφυτέψτε τα φυτά με προσοχή (οι μίσχοι είναι πολύ λεπτοί και ευαίσθητοι) στον κήπο ή σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κηπουρικη”