Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Απάντηση
fotini
Δημοσιεύσεις: 1289
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 15, 2014 2:20 pm

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από fotini » Κυρ Μάιος 11, 2014 11:46 am

Μπράβο Φωτούλη... μετά θα σού φτιάξω έναν καφέ να ξεκουραστείς και συ. :103:

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Μάιος 12, 2014 1:45 pm

Βερμπένα
Οι βερμπένες έχουν ντελικάτη και αεράτη εμφάνιση πράγμα που δίνει μια αίσθηση λεπτότητας σε κάθε κήπο. Αναπτύσσονται επίσης περίφημα αν καλλιεργηθούν σε μεγάλα δοχεία. Στα παρτέρια του κήπου οι βερμπένες μοιάζουν με χρωματιστό χαλί. Οι πραγματικές ετήσιες βερμπένες ανθίζουν όλο το καλοκαίρι στα βορειότερα κλίματα όπου οι νύχτες είναι πιο κρύες.
Εικόνα
Σε θερμότερες περιοχές μπορείτε να φυτέψετε νεαρές πολυετείς βερμπένες όταν αγοράσετε φυτά για τα παρτέρια σας την άνοιξη.
Φροντίδα
Εικόνα
Όταν είναι τακτικά λιπασμένες και ποτισμένες οι βερμπένες θα ανθίζουν συνέχεια από την άνοιξη μέχρι τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα, στις περιοχές που κάνει κρύο την νύχτα. Σε θερμότερα κλίματα, μπορεί να υποφέρουν το καλοκαίρι και να επανέλθουν το φθινόπωρο. Όταν φυτεύετε βερμπένες σε παρτέρια του κήπου σας, σκαλίστε το έδαφος σε βάθος 20 εκατοστά περίπου και να συμπληρώσετε το χώμα σας με ένα υπόστρωμα κομπόστας ή άλλου οργανικού υλικού βάθους τουλάχιστο 5 εκατοστών. Λίγο πριν φυτέψετε προσθέστε λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο π.χ.11-40-6. Έτσι θα βοηθήσετε τα φυτά σας να αναπτύξουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα.
Εικόνα
Όταν η ανθοφορία καθυστερεί το μεσοκαλόκαιρο, μπορείτε να αναζωογονήσετε τα φυτά σας κλαδεύοντας τα, πράγμα που θα τα βοηθήσει να ξεπετάξουν νέα κλαδιά και μπουμπούκια. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι κλαδέματος και κόψτε τα φυτά στο μισό μέγεθος. Μετά λιπάνετε τα φυτά σας με ένα ισορροπημένο λίπασμα π.χ. 17-17-17. Σκορπίστε αυτό το ενισχυτικό λίπασμα ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Όταν καλλιεργείτε βερμπένες σε δοχεία να τις λιπαίνετε πιο συχνά σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε γλάστρα περίπου μια φορά το μήνα
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Τρί Μάιος 13, 2014 10:05 pm

Κέστρο (Νυχτολούλουδο)
Περιγραφή / Προέλευση
Πολύ γνωστό σε όλους μας και ιδιαίτερα δημοφιλές για το μεθυστικό του άρωμα. Αν και το βλέπουμε πολύ συχνά στη χώρα μας, προέρχεται από τροπικές περιοχές, κυρίως από την Κεντρική Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες.
Εικόνα
Πρόκειται για θάμνο, με γυαλιστερά και μεγάλα πράσινα φύλλα. Ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης ως το φθινόπωρο. Τα λουλούδια του δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε εμφάνιση, όμως η αξία τους είναι στο γλυκό τους άρωμα που μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονο. Και βεβαίως, το βασικό του χαρακτηριστικό, είναι ότι το άρωμά του είναι έντονο μετά τη δύση του ηλίου και όλη τη νύχτα. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που όλοι μας το αποκαλούμε νυχτολούλουδο και δεν χρησιμοποιούμε το κανονικό του όνομα. Συχνά αποκαλείται και «Βασίλισσα της Νύχτας» ή «Γιασεμί της Νύχτας» παρόλο που στην ουσία δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό μας γιασεμί.
Φροντίδα

Το κέστρο χρειάζεται άφθονο φως, επιλέξτε λοιπόν ένα σημείο που να δέχεται πρωινό ήλιο. Ο καυτός μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού μπορεί να «κάψει» τα φύλλα του. Θα το καταλάβετε αν δείτε τα φύλλα να γίνονται άσπρα στις άκρες τους και σιγά σιγά το άσπρο χρώμα να προχωράει προς το εσωτερικό του φύλλου. Με τα χρόνια πάντως, το κέστρο μπορεί να συνηθίσει και να αναπτύσσεται και σε σημεία που δέχονται ήλιο όλη την ημέρα.
Εικόνα
Θα χρειαστεί να το ποτίζετε συχνά, με πολύ νερό, όμως το ριζικό του σύστημα είναι ευαίσθητο και το έδαφός του θα πρέπει να έχει άριστη αποστράγγιση. Αν είναι δυνατόν, πριν το φυτέψετε, προσθέστε στο έδαφος χαλίκι και άμμο. Το κέστρο θα σας δείξει αμέσως ότι χρειάζεται πότισμα, τα κλαδιά του και τα φύλλα του θα μαραθούν, όμως θα ανακάμψουν λίγη ώρα μετά το πότισμα.

Γενικά είναι από τα φυτά που δεν ζητούν πολύ περιποίηση, θα χρειαστεί όμως ιδιαίτερη φροντίδα για να το προστατέψετε από την παγωνιά που μπορεί να το καταστρέψει. Το κέστρο μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες για λίγες ημέρες, όμως αν το θερμόμετρο πέσει κάτω από το 0 ή αν οι χαμηλές θερμοκρασίες διαρκέσουν για πολλές ημέρες, το φυτό σας μάλλον δεν θα τα καταφέρει. Πάντως αν το κέστρο σας καεί από την παγωνιά, μην βιαστείτε να το πετάξετε. Όταν περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς κι αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός, κλαδέψτε όλα τα «καμένα» κλαδιά και κάντε υπομονή. Αν είστε τυχεροί το ριζικό σύστημα μπορεί να έχει επιζήσει και το φυτό σας να ξαναπετάξει.
Εικόνα
Επίσης, το νυχτολούλουδο δεν τα πάει καλά με την αλμύρα, επομένως αποφύγετε να το φυτέψετε σε σημεία κοντά στη θάλασσα.

Το κέστρο αναπτύσσεται σε μορφή θάμνου, όμως με τα χρόνια μπορεί άνετα να φτάσει σε ανάπτυξη και σχήμα μικρού δέντρου. Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται είναι εντυπωσιακή και μέσα σε ένα και μόλις χρόνο το νυχτολούλουδό σας θα μεγαλώσει περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Το κέστρο, ως θάμνος, αποτελεί καλή λύση για τη δημιουργία μυρωδάτου παραπετάσματος κοντά σε φράχτες. Το νυχτολούλουδο μπορεί να καλλιεργηθεί και σε μεγάλες γλάστρες (πάντα σε εξωτερικό χώρο) όμως η ανάπτυξή του θα είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με τα φυτά που μεγαλώνουν στον κήπο. Είτε στον κήπο είτε σε γλάστρα, το νυχτολούλουδό σας θα είναι πολύ ευτυχισμένο αν το λιπαίνετε κάθε 15 περίπου ημέρες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Όταν ο καιρός αρχίσει να κρυώνει, θα πρέπει σταδιακά να σταματήσετε τη λίπανση και να αφήσετε το φυτό να ξεκουραστεί.
Εικόνα
Αν θέλετε να κλαδέψετε το νυχτολούλουδο, κυρίως για να ελέγξετε το σχήμα του, θα πρέπει να το κάνετε νωρίς την άνοιξη πριν αρχίσει να εμφανίζεται νέα ανάπτυξη ή το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας. Αν κλαδέψετε την άνοιξη, να είστε λίγο προσεκτικοί γιατί τα λουλούδια εμφανίζονται πάνω στους νέους βλαστούς και όχι στα ξυλοποιημένα παλιά κλαδιά. Επομένως, αν έχει αρχίσει η ανάπτυξη νέων κλαδιών καλύτερα να αφήσετε το κλάδεμα για το φθινόπωρο. Γενικά το κέστρο θα επωφεληθεί από ένα βαθύ κλάδεμα καθώς πέρα από το να ελέγχει το σχήμα, το κλάδεμα κυρίως ενισχύει την ανάπτυξή του.

Η ανάπτυξη και η ανθοφορία του γίνονται σε κύκλους: έντονη ανθοφορία, με το τέλος της ανθοφορίας έντονη ανάπτυξη του φυτού, έντονη ανθοφορία και πάλι, ανάπτυξη του φυτού και πάει λέγοντας. Ανθίζει κατά περιόδους, από τα τέλη της άνοιξης ως το φθινόπωρο μέχρι η θερμοκρασία να πέσει σε χαμηλά επίπεδα.
Εικόνα
Τα λουλούδια του είναι μικρά και σωληνοειδή, όχι ιδιαίτερα όμορφα, σε χρώμα υπόλευκο έως πολύ ανοιχτό πράσινο. Το άρωμά τους είναι ιδιαίτερα έντονο, γλυκό και βαρύ γι΄αυτό θα ήταν καλό να το φυτέψετε σε κάποια άκρη του κήπου σας κι όχι δίπλα από τα παράθυρά σας, ειδικά αν στο σπίτι σας ζουν άτομα με άσθμα ή πολύ μικρά παιδιά. Εχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου το άρωμα του κέστρου έχει προκαλέσει ζαλάδες και ναυτία σε κάποιους ανθρώπους καθώς και κρίσεις άσθματος σε άτομα με χρόνιο πρόβλημα. Όταν τα λουλούδια μαραθούν, τη θέση τους θα πάρουν μικρά υπόλευκα «μπαλάκια» που μοιάζουν με μικροσκοπικά κερασάκια και περιέχουν σπόρους.

Μπορείτε να το πολλαπλασιάσετε από σπόρο και ακόμα πιο εύκολα από κομμένα κλαδιά. Ειδικά τα κομμένα κλαδιά του μπορούν εύκολα να αναπτύξουν ρίζες μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Θα χρειαστείτε περίπου 4 εβδομάδες μέχρι να μπορέσετε να μεταφυτεύσετε το νέο σας φυτό στο χώμα.
Εικόνα
Αν ο κήπος σας χρειάζεται άρωμα, τότε σίγουρα το νυχτολούλουδο είναι το φυτό που πρέπει να φυτέψετε. Θα το βρείτε σε όλα τα οργανωμένα φυτώρια.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Τετ Μάιος 14, 2014 9:55 pm

Καλλιστήμων
Προέλευση - Περιγραφή

Ένα αυστραλέζικο λουλούδι με ελληνικό όνομα. Είναι ένα από τα πιο παράξενα λουλούδια και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Τα άνθη του μοιάζουν με βούρτσες που καθαρίζουν μπουκάλια και στο εξωτερικό είναι διαδεδομένο με αυτό το όνομα (Bottlebrush).Είναι πολύ εντυπωσιακό σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξής του αφού τόσο τα άνθη όσο και τα μπουμπούκια του ή τα νέα κλαδιά του είναι πανέμορφα εξαιτίας του παιχνιδίσματος του κόκκινου χρώματος των λουλουδιών με το πράσινο των φύλλων.
Εικόνα

Η ονομασία του είναι ακριβέστατη όσον αφορά τα χαρακτηριστικά άνθη του (κάλλος και στήμων) με τους μακριούς κόκκινους στήμονες. Ο θάμνος καλλιστήμων με το κόκκινο που βλέπουμε όλο και συχνότερα σε δημόσιους κήπους και μπαλκόνια είναι το πιο συχνό είδος του, αν και στην Αυστραλία υπάρχουν περίπου 25 διαφορετικά είδη του ίδιου φυτού, σε χρώματα ροζ, μοβ, λευκό ή κίτρινο. Στην Ελλάδα μπορείτε πανεύκολα να αγοράσετε τον κόκκινο καλλιστήμονα σε όλα σχεδόν τα φυτώρια ενώ δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρείτε ποικιλίες με άλλα χρώματα.
Φροντίδα
Εικόνα
Είναι γενικά ένα πολύ ανθεκτικό και εύκολο στη φροντίδα του φυτό και ευδοκιμεί σε περιοχές με εύκρατο κλίμα όπως η χώρα μας. Είναι αειθαλές και τα μακρόστενα φύλλα του μοιάζουν με βελούδο. Είναι φυτό με αργή ανάπτυξη αλλά αν είστε υπομονετικοί θα το δείτε να φτάνει ή να ξεπερνάει τα 2 μέτρα ύψος μετά από αρκετά χρόνια αν είναι φυτεμένο στον κήπο σας.
Εικόνα
Στον κήπο θα πρέπει να το φυτέψετε σε κάποιο σημείο κοντά στο σπίτι ή το φράχτη ώστε να απορροφά θερμότητα από τους τοίχους αλλά αν στην περιοχή σας κάνει αρκετό κρύο καλύτερα να τον φυτέψετε σε μία γλάστρα ώστε να μπορείτε να τον προστατέψετε ευκολότερα από την παγωνιά.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσετε να μην λείψει από το φυτό σας είναι ο ήλιος. Χρειάζεται άφθονο ηλιακό φως για όλη την ημέρα και δεν θα αναπτυχθεί αν το φως που δέχεται είναι λιγότερο. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε συνθήκες εδάφους, προσαρμόζεται εύκολα και ευδοκιμεί παντού αν και προτιμά τα όξινα εδάφη. Λιπαίνετε περίπου 1 φορά το μήνα την άνοιξη και το καλοκαίρι που ο καλλιστήμων είναι σε φάση ανάπτυξης.
Εικόνα
Αντέχει στην ξηρασία αλλά η υπερβολική υγρασία μπορεί να το σκοτώσει. Γι' αυτό φροντίστε η γλάστρα να έχει καλή αποστράγγιση και αδειάζετε πάντα το νερό που λιμνάζει στο πιατάκι για να μην σαπίσουν οι ρίζες του.
Επίσης, δεν χρειάζεται κλάδεμα αλλά μην διστάσετε να κλαδέψετε όσο χρειάζεται για να διατηρήσετε το σχήμα και τον όγκο του.
Εικόνα
Ο καλλιστήμων μπορεί να προσβληθεί από την ασθένεια τετράνυχο όταν το κλίμα είναι πολύ ζεστό για παρατεταμένες περιόδους, όμως αν παρατηρήσετε κάτι περίεργο στο φυτό πηγαίνετε αμέσως στο πιο κοντινό φυτώριο για να προμηθευτείτε ένα από τα πολλά ειδικά φάρμακα που λύνουν άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Πέμ Μάιος 15, 2014 8:10 pm

Mπιγκνόνια (Καπένσια)
Περιγραφή - Προέλευση

Το κλασσικό και αγαπημένο χωνάκι. Στολίζει τους περισσότερους κήπους και βεράντες της χώρας μας και αποτελεί αναπόσπαστη εικόνα των καλοκαιρινών μας διακοπών. Ενα από τα πιο διαδεδομένα αναρριχητικά φυτά που μας συνοδεύει με τα λουλούδια και το πυκνό του φύλλωμα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα πρώτα κρύα.
Εικόνα
Τα χαρακτηριστικά του λουλούδια έχουν πορτοκαλί χρώμα, όμως υπάρχουν ποικιλίες με κόκκινα, κίτρινα, ροζ, και μωβ άνθη. Πολλές από αυτές τις ποικιλίες έχουν και αειθαλές φύλλωμα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη φυτών που όμως λόγω της μεγάλης ομοιότητάς τους τα κατατάσσουμε στις μπιγκνόνιες
Φροντίδα

Το χωνάκι είναι ένα από τα φυτά που απαιτούν ελάχιστη φροντίδα είτε στον κήπο μας είτε σε γλάστρες στις βεράντες μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι άφθονο απευθείας ηλιακό φως (ακόμα και τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας) και νερό.
Εικόνα
Το χωνάκι χρειάζεται συχνό πότισμα αν το καλλιεργείτε σε γλάστρα. Στον κήπο ίσως χρειαστεί να το ποτίζετε συχνά τον πρώτο καιρό μέχρι το ριζικό του σύστημα να αναπτυχθει πλήρως. Από εκεί και πέρα μπορείτε σχεδόν να το ξεχάσετε γιατί τα χωνάκια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία.

Η ανθοφορία τους είναι απίστευτη, τα χωνάκια δεν σταματούν να ανθίζουν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι η θερμοκρασία να πέσει χαμηλά το φθινόπωρο. Τα άνθη του προσκαλούν τόσο τις πεταλούδες όσο και πολλά ωδικά πτηνά αν το καλλιεργείτε στην εξοχή. Επίσης, το φύλλωμά τους είναι πυκνό και όμορφο ακόμα κι αν η ανθοφορία περιοριστεί. Για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων λουλουδιών, προσπαθείτε να κόβετε τα μαραμένα λουλούδια – αν βέβαια το χωνάκι σας είναι σε μέγεθος που επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Εικόνα
Ενα ακόμη μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε όλων των ειδών τα εδάφη, από το αμμώδες μέχρι το βαρύ αργιλώδες χώμα. Οπου κι αν το φυτέψετε, το χωνάκι σας θα καταφέρει να αναπτυχθεί και με τον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξής του θα σας εκπλήξει ευχάριστα φτάνοντας σε εντυπωσιακά μεγέθη που μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 10 μέτρα σε ύψος.
Η ιδανικότερη χρήση του είναι ως αναρριχητικό που θα καλύψει φράχτες, πέργκολες, κάγκελα ή τοίχους. Μπορεί όμως άνετα να καλλιεργηθεί και ως εδαφοκάλυψη. Ως αναρριχητικό θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και τόσο το πυκνό του φύλλωμα όσο και τα βαριά του άνθη κάνουν το φυτό πολύ βαρύ. Αν θέλετε να καλύψετε φράκτες ή πέργκολες, δέστε γερά το φυτό πάνω στα κάγκελα.

Αν πάλι θέλετε να το βοηθήσετε να ανέβει ψηλά, π.χ. να «πλέξει» στα κάγκελα της βεράντας σας, δέστε ένα πλαστικό καλώδιο στα κάγκελα και στηρίξτε την άλλη άκρη του σε κάποιο σταθερό σημείο κοντά στο φυτό. Στη συνέχεια δέστε τα κλαδιά του φυτού πάνω στο καλώδιο ώστε να του δείξετε προς τα πού να προχωρήσει. Στην περίπτωση που θέλετε να καλύψετε κάποιο τοίχο, καλό θα ήταν να στερεώσετε πάνω στην επιφάνεια ένα πλαστικό πλέγμα (σαν αυτά που βάζουμε στις βεράντες για τα παιδιά) ώστε το χωνάκι σας να έχει από πού να στηριχθεί για να απλωθεί.

Το χωνάκι στηρίζεται πάνω στις επιφάνειες, τόσο με τους βλαστούς του που περιστρέφονται γύρω από το στήριγμα όσο και με λεπτά ριζίδια που εμφανίζονται κατά μήκος των κλαδιών του και «αγκαλιάζουν» το στήριγμα.

Αν θέλετε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του φυτού σας, λιπαίνετε κάθε 15 ημέρες με λίπασμα για ανθοφόρα φυτά από τον Απρίλιο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Καθώς ο καιρός θα αρχίσει να κρυώνει, μειώστε τη λίπανση και ελαττώστε το πότισμα ώστε το φυτό σιγά σιγά να μπει σε πιο αργούς ρυθμούς και να προετοιμαστεί για το χειμώνα.

Το χειμώνα το χωνάκι σας θα ρίξει όλα τα φύλλα του και θα απομείνει ένα σύμπλεγμα ξερών κλαδιών. Το χωνάκι μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες μέχρι και -10oC το χειμώνα καθώς η παγωνιά καταστρέφει μόνο το υπέργειο τμήμα του φυτού και όχι το ριζικό του σύστημα. Την άνοιξη θα πρέπει να το κλαδέψετε ώστε να ελέγξετε το σχήμα του. Μην ανησυχείτε, με τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξής του, πολύ σύντομα θα καλύψει και πάλι κάθε επιφάνεια στην οποία μπορεί να στηριχθεί. Αν θέλετε να διατηρήσετε το ύψος που πήρε την προηγούμενη χρονιά, αφήστε κάποια κεντρικά κλαδιά ανέπαφα αλλά κόψτε όλα τα μικρά παρακλάδια ώστε το φυτό σας να μεγαλώσει γύρω από τα κεντρικά κλαδιά και γρήγορα να τα καλύψει. Εχετε στο μυαλό σας ότι τα λουλούδια εμφανίζονται πάνω στα νέα κλαδιά κι όχι στα ξυλοποιημένα τμήματα του φυτού. Επίσης, αν θέλετε το φυτό σας να έχει πιο συμπαγές σχήμα, κορφολογείτε το συχνά καθόλη την περίοδο της ενεργής ανάπτυξής του. Καθώς το χωνάκι μπορεί να ερρεθίσει το δέρμα μερικών ανθρώπων, φροντίστε να φοράτε γάντια όταν περιποιείστε το φυτό σας (όλα τα μέρη του φυτού μπορεί να είναι τοξικά για ορισμένους ανθρώπους
Ασθένειες

Γενικά το χωνάκι δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με έντομα ή ασθένειες. Μερικές φορές κάποιες ακρίδες ή μικρές πράσινες κάμπιες μπορεί να εμφανιστούν πάνω στα φύλλα. Ομως δεν προκαλούν μεγάλες ζημιές και συνήθως θα εξαφανιστούν χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποια φυτοφάρμακα.

Οι περιπτώσεις που απαιτούν τη χρήση φυτοφαρμάκων είναι τα κοκκοειδή και το ωίδιο.
Εικόνα
Υποψιαστείτε προσβολή από κοκκοειδή αν δείτε τα φύλλα να κιτρινίζουν και να πέφτουν. Ελέγξτε προσεκτικά τα φύλλα, κυρίως από την κάτω πλευρά τους και θα δείτε μικρά επίπεδα καφέ στίγματα, σε σχήμα οβάλ. Αυτά είναι τα κοκκοειδή. Εξαπλώνονται εύκολα και μπορούν να οδηγήσουν το φυτό σας σε μαρασμό αν δεν λάβετε μέτρα. Αν η έκτασή τους είναι περιορισμένη, προσπαθήστε να απομακρύνετε όλα τα κοκκοειδή με ένα βαμβάκι ποτισμένο σε οινόπνευμα. Αν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, ψεκάστε το φυτό σας με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και οινόπνευμα (1 μέρος οινόπνευμα / 3 νερό) και προσθέστε λίγες σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων. Θα χρειαστεί να επαναλάβετε τους ψεκασμούς μέχρις ότου τα κοκκοειδή εξαφανιστούν. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε φυτοφάρμακο, ζητείστε μαλάθειο από το κοντινό σας φυτώριο και ψεκάστε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Ο,τι κι αν χρησιμοποιήσετε φροντίστε να ψεκάσετε καλά το φυτό καλύπτοντας καλά και την κάτω πλευρά των φύλλων καθώς εκεί εγκαθίστανται τα κοκκοειδή.

Αν δείτε τα φύλλα του φυτού να καλύπτονται από μία λευκή σκόνη, τότε το φυτό σας υποφέρει από ωίδιο. Πρόκειται στην ουσία για ένα μύκητα που αναπτύσσεται τόσο σε πολύ ξηρές όσο και πολύ υγρές συνθήκες. Ειδικά αν το φυτό σας είναι πολύ πυκνό και δεν αερίζεται καλά, οι πιθανότητες να προσβληθεί από ωίδιο είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τα φύλλα που προσβάλλονται έχουν ξεθωριασμένο χρώμα, έχουν περίεργο σχήμα και στη συνέχεια μαραίνονται. Αν το φυτό σας προσβληθεί από ωίδιο, ψεκάστε με υγρό διάλυμμα θειαφειού 1 ή 2 φορές και επαναλάβετε τον ψεκασμό μία εβδομάδα μετά.
Εικόνα
Ενα άλλο «πρόβλημα» που μπορεί να αντιμετωπίσετε με το χωνάκι σας (στον κήπο) είναι ότι οι παραφυάδες του, αν δεν τις κόβετε, μπορούν να επεκταθούν και σιγά σιγά να καταλάβουν πολύ μεγαλύτερο μέρος του κήπου σας.
Πολλαπλασιασμός

Το χωνάκι πολλαπλασιάζεται εύκολα από κομμένα κλαδιά, διαίρεση αλλά και σπόρους. Ο ιδανικός χρόνος για τον πολλαπλασιασμό είναι το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.
Τα χωνάκια έχουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα και δημιουργούν μακριές υπόγειες παραφυάδες που μεγαλώνουν μέσα στο χώμα για μεγάλο διάστημα μέχρι να βγουν στην επιφάνεια. Για αυτό το λόγο, όταν φυτεύετε χωνάκια στο έδαφος φροντίστε να τα φυτέψετε γύρω στους 40-50 πόντους από τοίχους ή ξύλινες επιφάνειες ώστε το ριζικό τους σύστημα να έχει χώρο να αναπτυχθεί. Επίσης, η απόσταση αυτή θα επιτρέψει στο φυτό σας να αερίζεται καλά και να αποφεύγονται κάποιες ασθένειες.
Εικόνα
Ο πιο εύκολος τρόπος για να πολλαπλασιάσετε το φυτό σας είναι να κόψετε κλαδιά από το μητρικό φυτό. Βάλτε το κομμένο κλαδί σε νερό μέχρι να βγάλει ρίζες και μετά φυτέψτε το στο χώμα. Ακόμη πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ορμόνη ριζοβολίας στο κομμένο τμήμα και μετά να το φυτέψετε απευθείας στο έδαφος. Σε 10-15 ημέρες το κλαδί θα εμφανίσει ρίζες και θα αρχίσει να αναπτύσσεται σαν ανεξάρτητο φυτό.

Επίσης, μπορείτε να αφαιρέσετε προσεκτικά τις παραφυάδες το φθινόπωρο και να τις μεταφυτεύσετε σε άλλη γλάστρα με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε σπόρους, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σαφώς μικρότερες καθώς θα πρέπει να τους φυτέψετε σε δοχεία, σε θερμοκρασία περίπου 10 βαθμών Κελσίου, αφού όμως τους έχετε πρώτα διατηρήσει επί δίμηνο σε θερμοκρασία 5 βαθμών.
Εικόνα
Αν λοιπόν θέλετε να κρυφτείτε από τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων ή αν απλώς θέλετε να κρύψετε έναν άσχημο τοίχο στον κήπο σας, το χωνάκι είναι η ιδανική επιλογή. Καθώς είναι πολύ εύκολο στην περιποίησή του και έχει πολύ γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι μία εύκολη και αποτελεσματική λύση. Και ακόμη περισσότερο αν σας αρέσει το πορτοκαλί χρώμα
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Παρ Μάιος 16, 2014 9:54 pm

Άλυσσο
Γνωστό και σαν Γλυκό άλυσσο, αυτό το υπέροχο λουλούδι είναι ιδανικό για να γεμίζει τις άκρες σε κάθε παρτέρι, ανάμεσα σε πλακόστρωτα ή σε βραχόκηπους. Τα φυτά είναι καλυμμένα με σωρούς από μικροσκοπικά άνθη που ανθίζουν συνέχεια. Το γλυκό σαν μέλι άρωμα από αυτές τις μικρές ομορφιές γεμίζει τον αέρα γύρω από τον κήπο μας προσελκύοντας μέλισσες και πεταλούδες.
Εικόνα
Το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε κρύα κλίματα, ωστόσο αν φυτευτεί σε ημισκιερές θέσεις μπορεί να αντέξει και σε θερμές καλοκαιρινές περιοχές αν δέχεται άφθονη υγρασία. Το βρίσκουμε συνήθως σε χρώμα λευκό ή μοβ και ανθίζει από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Φροντίδα
Εικόνα
Αγοράστε υγιή πράσινα φυτά χωρίς σημάδια από φθορές η ασθένειες. Τα φυτά πρέπει να είναι συμπαγή με πολλά φύλλα. Στην πραγματικότητα καλό είναι να μην έχουν ανθίσει ακόμη πράγμα που σημαίνει ότι θα δώσουν την πρώτη τους ενέργεια για να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα αντί της ανθοφορίας. Διαλέξτε μια θέση με φως ή ημισκιά. Στο άλυσσο αρέσει το καλοστραγγισμένο χώμα και το μέτριο πότισμα. Φυτέψτε τα φυτά σας νωρίς την άνοιξη, δύο εβδομάδες περίπου πριν τις τελευταίες παγωνιές. Κρατήστε το χώμα για λίγο στεγνό.
Εικόνα
Ψαλιδίστε τα μαραμένα λουλούδια για πετύχετε μεγαλύτερη διάρκεια ανθοφορίας. Αν τα φυτά σας δείχνουν κρεμασμένα στο μεσσοκαλόκαιρο, κλαδέψτε τα περίπου στο μισό μέγεθος για να τα αναζωογονήσετε. Δεν χρειάζεται να λιπάνετε το άλυσσο. Αν το κάνετε το πιο πιθανό είναι να ανθίσει λιγότερο. Όταν καλλιεργείτε άλυσσο σε δοχεία, ξεριζώστε και πετάξτε τα φυτά το φθινόπωρο, μετά τις πρώτες παγωνιές που θα τα καταστρέψουν.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Δευ Μάιος 19, 2014 8:01 pm

Πετούνια
Οι λαμπερές και πολύχρωμες πετούνιες είναι εύκολο να καλλιεργηθούν και προσθέτουν μια κομψή πινελιά στον κήπο μας. Διαλέξτε νάνες ποικιλίες για να φυτέψετε στις άκρες από κράσπεδα ή χρησιμοποιείστε έρπουσες ποικιλίες για κρεμαστά καλάθια ή για πολύχρωμες εδαφοκαλύψεις. Επειδή το μέγεθος των φυτών και η συμπεριφορά τους διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία, είναι σημαντικό να ελέγχετε τις φυτευτικές οδηγίες αν υπάρχουν.
Εικόνα
Οι πετούνιες αναπτύσσονται θαυμάσια σε περιβάλλον όπου το χώμα έχει καλή αποστράγγιση, και το πλούσιο ηλιακό φως βοηθάει στην καλύτερη ανθοφορία τους. Οι πετούνιες που φυτεύονται την άνοιξη είναι ικανές να ανθίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, αλλά χρειάζονται τακτικό κλάδεμα και λίπανση για να διατηρούνται φρέσκιες. Σε περιοχές χωρίς μεγάλες παγωνιές οι πετούνιες μπορούν να φυτευτούν και το φθινόπωρο.
Φροντίδα
Εικόνα
Όταν φυτεύετε πετούνιες στο έδαφος, φροντίστε να είναι σκαμμένο και σκαλισμένο σε 20 εκατοστά βάθος περίπου και ανακατεμένο με ένα επίπεδο βάθους 5 εκατοστών φυτευτικής κομπόστας ή άλλων οργανικών υλικών. Αν το έδαφος είναι πολύ αργιλώδες προσθέστε επίσης και λίγη άμμο για να το βοηθήσετε να αποστραγγίζει καλύτερα. Λίγο πριν φυτέψετε προσθέστε στο έδαφος λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο (π.χ 11-40-6). Το επιπλέον φωσφορικό λίπασμα θα βοηθήσει τα φυτά να αναπτύξουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα.
Εικόνα
Οι πετούνιες χρειάζονται συχνά κλάδεμα και κορφολόγημα στα μέσα του καλοκαιριού. Χρησιμοποιείστε ένα κοφτερό κλαδευτήρι και αφαιρέστε τα μακριά και τα ακανόνιστα κλαδιά και βλαστάρια. Μετά χρησιμοποιείστε ένα ισορροπημένο λίπασμα (π.χ. 17-17-17). Σκορπίστε αυτό το βελτιωτικό λίπασμα στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Όταν καλλιεργείτε πετούνιες σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες θα πρέπει να τις λιπαίνετε πιο συχνά σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε φυτό πάνω στο χώμα της γλάστρας περίπου μια φορά τον μήνα.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Τρί Μάιος 20, 2014 8:18 pm

Πλουμπάγκο
Περιγραφή - Προέλευση

Πλουμπάγκο ή μπλε γιασεμί όπως το αποκαλούν πολλοί, μεταξύ αυτών και ορισμένοι πωλητές σε φυτώρια. Οσοι ζουν σε μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα, σίγουρα το βλέπουν καθημερινά στις νησίδες των δρόμων και στους χώρους πρασίνου που έφτιαξε τα τελευταία χρόνια ο Δήμος.
Εικόνα
Δεν επελέγη τυχαία γι' αυτή τη χρήση καθώς είναι ένα θαμνώδες φυτό που μεγαλώνει πανεύκολα, χωρίς καμία ιδιαίτερη φροντίδα, έχει πυκνό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία που διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προέρχεται από τη Νότιο Αφρική αλλά είναι δημοφιλές σε όλα τα σημεία με εύκρατο κλίμα ενώ τελευταία δημιουργήθηκαν καινούργιες ποικιλίες με λευκά, ροζ και σκούρα μπλε λουλούδια.
Φροντίδα

Το πλουμπάγκο μπορεί να καλλιεργηθεί το ίδιο εύκολα σε γλάστρες και σε κήπους. Είναι κατάλληλο ακόμα και για βραχόκηπους αλλά η ιδανικότερη χρήση του είναι στις άκρες των παρτεριών, κλαδεμένο για να διατηρείται σε χαμηλό ύψος, σε φράχτες και κάγκελα κήπων ή κάθετες πέργκολες και αψίδες για τη δημιουργία ενός ολάνθιστου παραπετάσματος. Η ανάπτυξή του είναι πολύ γρήγορη και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει τα δύο μέτρα σε ύψος.
Εικόνα
Αν το χρησιμοποιήσετε για παραπέτασμα προσπαθήστε καθώς μεγαλώνει να δένετε τα βασικά κλαδιά του όσο γίνεται οριζόντια αφαιρώντας τα μικρά αδύναμα κλαδάκια από τον κορμό. Το σχήμα του φυτού θα πρέπει να σας θυμίζει σκάλα με παράλληλα σκαλοπάτια. Αυτό θα σας εξασφαλίσει πλήρη κάλυψη της πέργκολας χωρίς κενά.

Το πλουμπάγκο αγαπάει τον ήλιο και το απευθείας ηλιακό φως του είναι απαραίτητο για πολλές ώρες καθημερινά, ακόμη και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Η ανθοφορία του φυτού είναι άμεσα εξαρτώμενη από το πόσο ήλιο δέχεται και συνοψίζεται απλά στο όσο περισσότερος ο ήλιος τόσο περισσότερα και τα λουλούδια.
Εικόνα
Η ανθοφορία ξεκινάει νωρίς την άνοιξη και διαρκεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου μέχρι ο καιρός να κρυώσει για τα καλά, συνήθως συνεχίζει να ανθοφορεί μέχρι η θερμοκρασία να πέσει μόνιμα κάτω από τους 15οC. Τα άνθη του που αποτελούνται από πέντε πέταλα, σε ένα πολύ γλυκό απαλό γαλάζιο χρώμα εμφανίζονται σε ταξιανθίες στην άκρη κάθε κλαδιού, είναι άοσμα και κολλάνε στα ρούχα. Η ανθοφορία του πλουμπάγκο, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες είναι πολύ πλούσια, σε σημείο που τα λουλούδια γίνονται πολύ περισσότερα από τα φύλλα του φυτού. Σίγουρα θα εκτιμήσετε την εικόνα μίας καταγάλανης ανθισμένης πέργκολας στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας. Το ίδιο και οι πεταλούδες που έλκονται από τα ανθισμένα λουλούδια αυτού του φυτού.

Να το ποτίζετε συχνά γιατί αγαπάει πολύ και το νερό, ειδικά τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού ίσως χρειαστεί να ποτίζετε καθημερινά με άφθονο νερό. Το πλουμπάγκο μαραίνεται αμέσως αν διψάσει οπότε δεν έχετε δικαιολογία για να το αφήσετε απότιστο. Λίγες ώρες μετά το πότισμα, το φυτό επανέρχεται αν όμως διψάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ξεραθεί πολύ γρήγορα και αν τελικά επιζήσει η ανάπτυξή του θα καθυστερήσει πολύ. Τον χειμώνα που το φυτό δεν έχει φύλλα ή λουλούδια ποτίζετε μία φορά την εβδομάδα ή αραιότερα αν ο καιρός είναι υγρός.
Εικόνα
Στον κήπο, το πλουμπάγκο δεν είναι καθόλου απαιτητικό στην ποιότητα του εδάφους, αν όμως το χώμα του κήπου σας είναι αμιγώς αργιλώδες σκάψτε ένα στρογγυλό αυλάκι γύρω από τον κορμό του φυτού και συμπληρώνετε που και πού με συσκευασμένο χώμα εξωτερικού χώρου. Στη γλάστρα οποιοδήποτε συσκευασμένο χώμα είναι καλό για το φυτό, φροντίστε όμως να προσθέσετε λίγη τύρφη και φροντίστε η γλάστρα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Και στον κήπο και στη βεράντα επιλέξτε κάποιο ηλιόλουστο σημείο που να είναι προστατευμένο από το πολύ κρύο και τον δυνατό αέρα.

Το πλουμπάγκο είναι φυλλοβόλο φυτό, μόλις ο καιρός κρυώσει για τα καλά θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα του καταλήγοντας σε μία μάζα γυμνών κλαδιών που φαίνονται ξερά. Αυτή είναι και η κατάλληλη εποχή για να το κλαδέψετε καθώς τώρα που βλέπετε τα κλαδιά μπορείτε να ρυθμίσετε το σχήμα του και το ύψος που θέλετε να αποκτήσει την άνοιξη. Κλαδέψτε άφοβα γιατί ακόμα κι αν κόψετε κάτι παραπάνω, η γρήγορη ανάπτυξη του φυτού την άνοιξη θα καλύψει τυχόν λάθη. Ένα ελαφρύ κλάδεμα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας θα σας είναι χρήσιμο για να απομακρύνετε τα ξεραμένα λουλούδια και τα ξερά φύλλα, εξ άλλου κόβοντας τις κορυφές το φυτό σας θα "γεμίσει" χαμηλότερα.
Εικόνα
Τον χειμώνα προστατέψτε το από την παγωνιά καλύπτοντάς το με ένα μεγάλο φύλλο πλαστικού γιατί δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν η παγωνιά σας προλάβει και δεν κρατήσει πολύ, το πιθανότερο είναι το φυτό σας να επανέλθει καθώς ο πάγος συνήθως καταστρέφει μόνο το υπέργειο τμήμα του φυτού και όχι το ριζικό του σύστημα. Σε περίπτωση που το φυτό "καεί" από την παγωνιά πριν το κλαδέψετε, καθυστερήστε το κλάδεμα μέχρι να αρχίσει να αναπτύσσεται καινούργια βλάστηση ώστε να μπορείτε να ξεχωρίσετε και να αφαιρέσετε τα νεκρά κλαδιά από αυτά που επέζησαν.

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται συνήθως την άνοιξη με διαίρεση των ριζών του. Εκτός της διαίρεσης μπορείτε να δοκιμάσετε να μεταφυτεύσετε τη νέα βλάστηση που εμφανίζεται γύρω γύρω από τον βασικό κορμό. Σε αυτή την περίπτωση σκάψτε λίγο το χώμα και προσπαθήστε να αφαιρέσετε το νέο κλαδάκι μαζί με τις ρίζες του. Φυτέψτε το σε μικρό γλαστράκι μέχρι να αναπτυχθεί λίγο και μετά φυτέψτε το άφοβα σε οποιαδήποτε γλάστρα.

Η αλλαγή γλάστρας θα πρέπει να γίνεται την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο. Αλλάξτε γλάστρα όταν οι ρίζες έχουν καταλάβει όλο το χώρο γιατί στο πλουμπάγκο αρέσει να είναι λίγο περιορισμένο στη γλάστρα του. Συνήθως αλλαγή γλάστρας χρειάζεται κάθε 2-3 χρόνια ανάλογα με το μέγεθος του φυτού.
Λιπαίνετε με υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 15 ημέρες από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και σταματήστε τον χειμώνα. Επίσης κατά τη διάρκεια της ενεργής φάσης του φυτού προσθέτετε μία φορά κάθε δίμηνο λίγο υγρό σίδηρο για να ενισχύσετε το πράσινο χρώμα των φύλλων που στο πλουμπάγκο τείνουν να κιτρινίζουν εύκολα.
Εικόνα
Το πλουμπάγκο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε ασθένειες και έντομα. Αν όμως άλλα γειτονικά φυτά σας προσβληθούν από κάποιο έντομο, ελέγχετε προσεκτικά και το πλουμπάγκο μήπως και τα έντομα επεκταθούν και σε αυτό.

Γαλάζιο σαν τον ουρανό το πλουμπάγκο, καθόλου απαιτητικό, πολύ ανθεκτικό και χρήσιμο για να αποφεύγετε τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων. Ενα φυτό λοιπόν που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για να το αποκτήσετε, κατάλληλο για όλους έμπειρους και αρχάριους.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Τετ Μάιος 21, 2014 6:21 pm

Ντιεφενμπάχια
Περιγραφή - Προέλευση

Ναι, το όνομα μπορεί να μη σας λέει τίποτα και απλά να σας φαίνεται σιδηρόδρομος. Ρίξτε όμως μία ματιά στη φωτογραφία . . . σίγουρα θα αναγνωρίσετε το φυτό έστω κι αν δεν ξέρατε το όνομά του. Ολες οι ποικιλίες αυτού του φυτού προέρχονται κυρίως από τη Βραζιλία αλλά και από την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Πουέρτο Ρίκο, και τις Δυτικές Ινδίες. Λέγεται ότι το φυτό ήρθε από τη Βραζιλία στην Ευρώπη περίπου το 1830 με έναν κηπουρό που λεγόταν Ντιεφενμπάχ (στον οποίο οφείλει και το όνομά της), περίπου το 1830.
Εικόνα
Αρχικά το φυτό επιζούσε μόνο σε θερμοκήπια αλλά η σύγχρονη επιστήμη βοήθησε να εξελιχθούν καινούργιες ποικιλίες που καλλιεργούνται εύκολα σε εσωτερικό χώρο. Το φυτό αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο τόσο για την ευκολία με την οποία καλλιεργείται αλλά και για το εντυπωσιακό του φύλλωμα. Οι κορμοί του μοιάζουν με καλάμια που μπορούν να φτάσουν, ίσως και να ξεπεράσουν, το 1 μέτρο σε ύψος. Τα μεγάλα φύλλα τους είναι οβάλ σε σχήμα με μυτερές άκρες ή σε κάποιες ποικιλίες μακριά και στενά και η βάση του κάθε φύλλου αγκαλιάζει το κλαδί. Οι ποικιλίες διαφέρουν εκτός από το φύλλωμα και στο δεύτερο χρώμα των φύλλων σε τόνους που ξεκινούν από το απαλό λευκό και φτάνουν στο ανοιχτό κίτρινο.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν ένα ένζυμο που είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες για τα μικρά παιδιά ή τα ζώα. Αν φαγωθεί οποιοδήποτε μέρος του φυτού, αυτό το ένζυμο προκαλεί πρήξιμο του φάρυγγα και της γλώσσας σε σημείο μάλιστα που μπορεί να αποφράξει τις αεροφόρους οδούς και να αποβεί μοιραίο. Τοποθετήστε τα φυτά σε σημείο όπου παιδιά και ζώα δεν έχουν πρόσβαση, όπως π.χ. πάνω σε ένα ψηλό τραπέζι ή ράφι ή ακόμα και σε ένα περβάζι παραθύρου. Αν δεν έχετε τρόπο να απομονώσετε το φυτό από τους "λαίμαργους" συγκατοίκους σας, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη ντιεφενμπάχια ή να τη χαρίσετε σε κάποιο φίλο.
Φροντίδα

Η ντιεφενμπάχια χρειάζεται πολύ φως, φιλτραρισμένο μέσα από μία κουρτίνα και οι θερμοκρασίες που επικρατούν σε ένα μέσο σπίτι είναι κατάλληλες για το φυτό, αλλά μην το εκθέσετε σε υπερβολική ζέστη ή υπερβολικό κρύο. Στα περισσότερα σπίτια όμως η υγρασία είναι χαμηλή ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες γι' αυτό θα πρέπει να φροντίσετε να της δώσετε επιπλέον υγρασία που της είναι απαραίτητη. Επίσης, οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας και τα ρεύματα την ταλαιπωρούν και ξεθωριάζουν το χρώμα των φύλλων της, γι' αυτό μην βάζετε το φυτό κοντά σε πόρτες που ανοιγοκλείνουν συχνά ή κοντά σε πηγές θερμότητας όπως τα καλοριφέρ ή ακόμα και η τηλεόραση.
Εικόνα
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στην ποιότητα του χώματος της γλάστρας αλλά θα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση και να την ποτίζετε μόνο όταν το χώμα ξεραίνεται στην επιφάνειά του. Όταν ποτίζετε, ρίξτε άφθονο νερό στη γλάστρα ώστε να βραχεί καλά όλο το χώμα. Φροντίστε όμως να μην μένει νερό στο πιάτο της γλάστρας γιατί, όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα.

Λιπαίνετε με υγρό λίπασμα δύο φορές το χρόνο, στην αρχή της άνοιξης και το φθινόπωρο. Αν παρόλα αυτά κρίνετε ότι το φυτό σας έχει ανάγκη λίπανσης και κάποιες επιπλέον φορές, χρησιμοποιήστε τη μισή δόση λιπάσματος από αυτήν που αναγράφεται στην ετικέτα του λιπάσματος.

Τα πλατιά φύλλα της ντιεφενμπάχιας τείνουν να κρατούν σκόνη και αυτό εμποδίζει την αναπνοή τους. Καθαρίζετε λοιπόν συχνά τα φύλλα από τη σκόνη με ένα μαλακό πανάκι ή σφουγγάρι με χλιαρό νερό και ψεκάζετέ τα όσο πιο συχνά μπορείτε. Προσοχή γιατί τα φύλλα της είναι ιδιαίτερα τρυφερά και οι μίσχοι τους σπάνε εύκολα. Γι'αυτό το λόγο αποφεύγετε να βάζετε τη ντιεφενμπάχια σε σημείο όπου την αγγίζετε καθώς περνάτε.
Εικόνα
Στα νεαρά φυτά, τα περισσότερα φύλλα προέρχονται από ένα μόνο μίσχο. Καθώς το φυτό μεγαλώνει σε ηλικία, εμφανίζονται νέοι μίσχοι στο πλάι και το φυτό γίνεται όλο και πιο πυκνό. Επίσης, το μέσο ύψος της ντιεφενμπάχιας είναι κάτω από ένα μέτρο όμως με τη σωστή φροντίδα και με τον καιρό, μπορεί να φτάσει πολύ ψηλότερα από αυτό. Η ταχύτητα ανάπτυξής της εξαρτάται από τις συνθήκες, όταν οι συνθήκες είναι καλές το φυτό αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς ενώ αντίθετα δεν θα μεγαλώσει καθόλου αν π.χ. δεν παίρνει αρκετό φως.

Το φυτό σας θα θεριέψει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο αν του παίρνει αρκετό φως ενώ το χειμώνα που οι ρυθμοί ανάπτυξης έτσι κι αλλιώς επιβραδύνονται, μπορείτε να την μετακινήσετε πιο κοντά στο παράθυρο ώστε να παίρνει επιπλέον φως. Λίγες ώρες χειμωνιάτικου ήλιου, ακόμα και αν οι ακτίνες πέφτουν απευθείας στο φυτό, δεν πρόκειται να τη βλάψουν.

Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν, τα χαμηλά φύλλα πέφτουν αποκαλύπτοντας όμορφους μίσχους που μοιάζουν με κορμούς. Αν οι μίσχοι γίνουν πολύ ψηλοί και σας φαίνονται γυμνοί κλαδέψτε τους αρκετά χαμηλά και περιμένετε να δείτε καινούργια κλαδιά να εμφανίζονται κάτω ακριβώς από το σημείο που κόψατε.
Εικόνα
Γενικά, τα φυτά που πωλούνται στα φυτώρια, έχουν ανάγκη από στήριξη καθώς το φύλλωμά τους είναι πολύ πλούσιο ενώ οι μίσχοι τους είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να κρατήσουν το βάρος. Ενας καλός τρόπος για να δυναμώσουν οι μίσχοι του φυτού σας είναι είτε να κόβετε τους μίσχους χαμηλά όπως προαναφέραμε είτε να αφαιρείτε τα καινούργια βλαστάρια που εμφανίζονται στο κέντρο της γλάστρας ώστε να διοχετεύεται η δύναμη του φυτού στα ήδη υπάρχοντα κλαδιά. Αν κλαδέψετε, έχετε στο νου σας ότι όσο περισσότερα φύλλα κόψετε τόσο λιγότερο νερό θα χρειάζεται το φυτό σας και ελέγχετε ακόμα πιο προσεκτικά αν το χώμα είναι στεγνό πριν να ποτίσετε.

Όταν επιλέγετε να αγοράσετε μία ντιεφενμπάχια, ελέγξτε το φυτό. Πρέπει να έχει δυνατά καθαρά φύλλα που να βγαίνουν από συμπαγείς και γερούς μίσχους. Τα μικρά σε μέγεθος (άρα και σε ηλικία) φυτά που πωλούνται συνήθως, θα έχουν μόνο ένα μίσχο ενώ τα μεγαλύτερα θα πρέπει να έχουν αρκετούς επιπλέον μίσχους στο πλάι.

Όταν κλαδέψετε μην πετάτε τα κλαδιά που κόψατε γιατί το φυτό πολλαπλασιάζεται συνήθως από κομμένα κλαδιά. Βάλτε τα σε χώμα ή σε νερό μέχρι να βγάλουν καινούργιες ρίζες και μετά φυτέψτε τα σε γλάστρα. Ο πολλαπλασιασμός έχει συνήθως ικανοποιητική επιτυχία κυρίως την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι πριν να πιάσουν οι μεγάλες ζέστες.

Γενικά τα φυτά εσωτερικού χώρου σπάνια προσβάλλονται από ασθένειες και το ίδιο ισχύει και για τη ντιεφενμπάχια. Οι κυριότεροι λόγοι που εμφανίζονται προβλήματα είναι το πολύ ή το λίγο πότισμα και κάποια έντομα όπως η μελίγκρα που μπορεί να τρυπώσει σπίτι σας από κάποιο φυτό της βεράντας ή του κήπου σας. Το συχνό καθάρισμα των φύλλων και στην κάτω πλευρά τους μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο να προσβληθεί το φυτό σας από τέτοια έντομα.
Εικόνα
Αν δείτε τα φύλλα να κιτρινίζουν περιμετρικά στην άκρη τους είναι πολύ πιθανό να έχετε δώσει περισσότερο λίπασμα απ' ότι χρειάζεται. Αν αντιθέτως ολόκληρα τα φύλλα κιτρινίζουν και μαραίνονται ή τα νέα φύλλα είναι όλο και μικρότερα σε μέγεθος, το πιθανότερο είναι ότι το χώμα δεν περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά ή ότι ποτίζετε το φυτό σας πιο συχνά από όσο πρέπει. Η μόνιμα χαμηλή θερμοκρασία μπορεί επίσης να κάνει τα φύλλα να μαραθούν αλλά το φυτό σύντομα θα επανέρθει αν το κρύο δεν κρατήσει πολύ.

Αν χρειαστεί να αλλάξετε γλάστρα και το φυτό σας μπορεί να περιμένει, κάντε το στις αρχές της άνοιξης. Αν το φυτό σας είναι νέο σε ηλικία θα ήταν καλό να του αλλάζετε γλάστρα κάθε χρόνο την άνοιξη, μεταφυτεύοντάς το σε νέα γλάστρα 1 ή 2 νούμερα μεγαλύτερη και φρέσκο χώμα. Καθώς το φυτό μεγαλώνει μπορείτε να αλλάζετε γλάστρα λιγότερο συχνά, π.χ. χρόνο παρά χρόνο, ή αν λόγω όγκου δεν μπορείτε να αλλάξετε γλάστρα αφαιρέστε όσο περισσότερο από το επιφανειακό χώμα μπορείτε και αντικαταστήστε το με φρέσκο χώμα.

Με λίγη λοιπόν φροντίδα, η ντιεφενμπάχια θα γεμίσει με το εντυπωσιακό του φύλλωμα τις γωνιές του σπιτιού σας για πολύ καιρό.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Άβαταρ μέλους
Μανώλης
Δημοσιεύσεις: 3758
Εγγραφή: Παρ Μαρ 07, 2014 5:37 pm
Τοποθεσία: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Re: Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Δημοσίευση από Μανώλης » Πέμ Μάιος 22, 2014 7:32 pm

Καλαγχόη
Περιγραφή - Προέλευση

Η καλαγχόη είναι ένας από τους ωραιότερους και πιο γνωστούς εκπροσώπους της οικογένειας των παχύφυτων.

Αν και καλλιεργείται με ευκολία σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη ενώ κάποιες έρπουσες ποικιλίες της βρέθηκαν στα τροπικά δάση της Βραζιλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αρχικά το φυτό μεταφέρθηκε από τη Μαδαγασκάρη στο Παρίσι το 1927 ενώ το 1928 ένας Γερμανός έμπορος κατάφερε να την μετατρέψει σε φυτό εσωτερικού χώρου και άρχισε να την πουλάει λίγα χρόνια αργότερα, περίπου το 1932. Το όνομά του ήταν Μπλόσφελντ και δόθηκε στην πιο κοινή ποικιλία καλαγχόης (Kalanchoe blossfeldiana) ενώ το όνομα καλαγχόη προέρχεται από την παράφραση μίας κινέζικης λέξης που είναι άγνωστο πώς και πότε δόθηκε στο φυτό.
Εικόνα
Η καλαγχόη του Γερμανού Μπλόσφελντ αποτέλεσε τον πρόγονο των σημερινών φυτών. Οι Γερμανοί και Ελβετοί παραγωγοί ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με το φυτό ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι Αμερικανοί. Η μεγάλη εξέλιξη όμως έγινε στη δεκαετία του 80 όταν οι Δανοί και οι Ολλανδοί παραγωγοί κατάφεραν να δημιουργήσουν το σημερινό συμπαγές φυτό, που έχει πλούσιο φύλλωμα, γερούς μίσχους και πλούσια ανθοφορία. Από τότε μέχρι σήμερα, τα όμορφα κόκκινα λουλουδάκια της καλαγχόης που εμφανίζονται στην κορυφή των μίσχων σε ταξιανθίες, εξελίχθηκαν σε μία μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: κίτρινα, πορτοκαλί, ροζ, μοβ, λευκά ενώ τελευταία εμφανίζονται και δίχρωμες ποικιλίες.

Το φυτό είναι πολύ δημοφιλές στους καταναλωτές για τη μεγάλη διάρκεια των λουλουδιών του και το ελκυστικό φύλλωμά του ενώ οι παραγωγοί το αγαπούν γιατί φορτσάρουν εύκολα την άνθισή του ώστε να το πωλούν ανθισμένο κυρίως στις γιορτές μαζί με τα υπόλοιπα Χριστουγεννιάτικα φυτά (ποϊνσέττια/αλεξανδρινό, κυκλάμινα, υπομονή, κ.λ.π.).

Τα φύλλα της καλαγχόης είναι σαρκώδη, πλατιά, σε οβάλ σχήμα, με οδοντωτές άκρες, εμφανίζονται εναλλάξ σε όλο το μήκος των μίσχων και επειδή είναι πολύ τρυφερά σπάνε εύκολα με την παραμικρή αδέξια κίνηση.
Φροντίδα

Η καλαγχόη είναι ιδιαίτερα εύκολη στην καλλιέργειά της, απαιτεί ζεστές θερμοκρασίες και ελάχιστη περιποίηση. Στο δικό μας εύκρατο κλίμα μπορεί να καλλιεργηθεί το ίδιο εύκολα σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο πάντα όμως σε γλάστρες και όχι στον κήπο. Οι θερμοκρασίες μεταξύ 12 και 30οC είναι ιδανικές για την ανάπτυξη και την άνθιση του φυτού. Η καλαγχόη είναι ευαίσθητη στο κρύο και θα πεθάνει σε λίγες μόνο ώρες αν η θερμοκρασία πλησιάσει τους 0οC. Αν προβλέπονται λοιπόν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μετακινήστε την καλαγχόη σας μέσα στο σπίτι μέχρι να περάσει το κρύο ή αν αυτό δεν γίνεται, φροντίστε να την καλύψετε με χοντρό πλαστικό ώστε να την προφυλάξετε από την παγωνιά.
Εικόνα
Το ριζικό τους σύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε πήλινες γλάστρες για αυτά τα φυτά καθώς ο πηλός επιτρέπει καλύτερο αερισμό των ριζών. Εξασφαλίστε πολύ καλή αποστράγγιση βάζοντας χαλίκι στον πάτο της γλάστρας και χρησιμοποιείστε ελαφρύ χώμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη, περλίτη και χοντρή άμμο. Αδειάζετε πάντα το νερό που περισσεύει στο πιατάκι και μην αφήνετε τη γλάστρα σας να κάθεται στο νερό.

Η καλαγχόη προτιμά να κατοικεί μόνη της σε μικρές γλάστρες αν και όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα τόσο πιο μεγάλα θα είναι τα φύλλα χωρίς μάλιστα το μέγεθος της γλάστρας να επηρεάζει ουσιαστικά την ανθοφορία ή την ταχύτητα ανάπτυξης του φυτού. Μην φυτεύετε πολλά φυτά στην ίδια γλάστρα με την καλαγχόη και αλλάζετέ την κάθε άνοιξη προσθέτοντας φρέσκο χώμα. Η ανάπτυξη της καλαγχόης είναι γενικά αργή και το μέσο ύψος της είναι από 15-45 εκατοστά ενώ με το πέρασμα των χρόνων οι κορμοί της αρχίζουν να ξυλοποιούνται.
Εικόνα
Η καλαγχόη αγαπά και χρειάζεται πολύ φως για να αναπτυχθεί και μάλιστα αν το φως είναι άφθονο, τα φύλλα της θα αποκτήσουν μία όμορφη κοκκινωπή απόχρωση στις άκρες τους. Το καλοκαίρι μην την εκθέτετε σε απευθείας ηλιακό φως γιατί τα φύλλα της που περιέχουν πολύ νερό θα καούν. Το απευθείας ηλιακό φως από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη δεν πρόκειται να βλάψει το φυτό σας.

Ποτίζετε με άφθονο νερό, όταν το χώμα της σας φαίνεται στεγνό αλλά μην το παρακάνετε γιατί αν το χώμα της είναι συνεχώς υγρό οι ρίζες θα σαπίσουν. Αν μπορείτε αφήνετε το νερό σε ένα ποτιστήρι μέχρι να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το ρίξετε στη γλάστρα.

Η καλαγχόη αντέχει γενικά την ξηρασία αλλά μην την αφήνετε να διψάσει γιατί αυτό θα καθυστερήσει την ανάπτυξή της καθώς το φυτό θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει και όταν ποτίζετε, αποφεύγετε να βρέχετε τα φύλλα του φυτού.
Εικόνα
Συνήθως την αγοράζουμε ή μας την δωρίζουν ανθισμένη. Όταν λοιπόν τα λουλούδια της αρχίσουν να ξεραίνονται κόψτε τα και αφήστε το φυτό να ξεκουραστεί. Αφού κόψετε τα λουλούδια θα πρέπει να αραιώσετε και το πότισμα καθώς το φυτό χρειάζεται λιγότερο νερό σε αυτή τη φάση της ξεκούρασης. Σύντομα θα εμφανιστούν νέα μπουμπούκια και η καλαγχόη σας θα ξανανθίσει. Αυτή η εναλλαγή κύκλων ανθοφορίας και ξεκούρασης θα συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ανεξάρτητα από εποχές.

Αυτό που θα πρέπει να έχετε στο νου σας σχετικά με την ανθοφορία της καλαγχόης είναι ότι έχει άμεση συνάρτηση με το πόσο φως δέχεται το φυτό σας. Αρκετές ώρες στο σκοτάδι θα ενισχύσουν την παραγωγή λουλουδιών, δηλαδή αν περιορίσετε το χρόνο που το φυτό δέχεται φως (ακόμα και τεχνητό φως) σε 8-10 ώρες την ημέρα ή λιγότερες θα βοηθήσετε το φυτό να σχηματίσει μπουμπούκια. Μία περίοδος 45 περίπου ημερών με ελεγχόμενο σκοτάδι είναι συνήθως αρκετή για να δημιουργηθούν νέα μπουμπούκια ενώ από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα μπουμπούκια μπορείτε να επαναφέρετε το φυτό σε κανονικές συνθήκες φωτισμού.
Εικόνα
Πάντως το πολύ φως αν και θα ενισχύσει τη συνολική ανάπτυξη θα περιορίσει την ανθοφορία. Η μικρότερη διάρκεια της ημέρας από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη είναι και ο λόγος για τον οποίο η καλαγχόη έχει πλουσιότερη ανθοφορία αυτές τις περιόδους.

Λιπαίνετε κάθε 2-3 εβδομάδες, χρησιμοποιώντας υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ενώ μπορείτε αραιότερα να χρησιμοποιείτε εναλλάξ κάποιο λίπασμα γενικής χρήσης σε υγρή μορφή ή ταμπλέτες αργής απορρόφησης.

Είναι εύκολο να πολλαπλασιάσετε την καλαγχόη από κλαδί. Τα πιο όμορφα φυτά παράγονται από κλαδιά και όχι από σπόρους όπως γινόταν παλιά. Επίσης, τα φυτά που δημιουργούνται από κλαδιά θα ανθίσουν πιο εύκολα απ' ότι το μητρικό φυτό που ήδη έχει ανθίσει μία ή περισσότερες φορές.

Συνήθως τα κλαδιά χρειάζονται δύο περίπου εβδομάδες μέχρι να βγάλουν ρίζες και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ορμόνη ριζοβολίας. Κόψτε κλαδιά που να έχουν μήκος περίπου 5-8 εκατοστά και αφαιρέστε τα 2-3 χαμηλότερα φύλλα. Γεμίστε ένα ρηχό δοχείο με χώμα ίδιας σύνθεσης με τη γλάστρα του μητρικού φυτού και βάλτε το μίσχο μέσα στο χώμα μέχρι το σημείο που αφαιρέσατε το τελευταίο φύλλο. Σε αυτό το στάδιο ποτίζετε αραιότερα από ότι τα αναπτυγμένα φυτά. Τοποθετήστε το δοχείο σε σκιερό και ζεστό σημείο και περιμένετε 14-21 περίπου ημέρες μέχρι το φυτό να είναι έτοιμο για φύτεμα σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Εικόνα
Η καλαγχόη είναι ανθεκτική σε ασθένειες και έντομα, αν όμως την καλλιεργείτε σε εξωτερικό χώρο μπορεί να προσβληθεί από μελίγκρα, κοκκοειδή, τετράνυχο και νηματώδεις κάμπιες των φύλλων. Συνηθισμένα συμπτώματα από προσβολή εντόμων είναι η παρουσία κατ' αρχήν των ίδιων των εντόμων στις διακλαδώσεις των μίσχων ή στις κάτω πλευρές των φύλλων, η παρουσία μίας κολλώδους ουσίας στην επιφάνεια των φύλλων, ζαρωμένα ξεθωριασμένα φύλλα και ιστοί αράχνης ή φύλλα που φαίνονται σχισμένα ή φαγωμένα. Χρησιμοποιείστε μη τοξικές μεθόδους για να αντιμετωπίσετε τα έντομα γιατί η καλαγχόη είναι ευαίσθητη σε κάποια από τα συστατικά των φαρμάκων που πωλούνται στα φυτώρια. Αν τελικά επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο φάρμακο τονίστε στον φυτωριούχο ότι πρόκειται για καλαγχόη.

Όταν αγοράζετε μία καλαγχόη, επιλέξτε τα φυτά που έχουν το πιο όμορφο/συμπαγές σχήμα, υγιές φύλλωμα και λαμπερά χρώματα στα λουλούδια τους. Είναι καλύτερο να επιλέξετε φυτά που έχουν ανθίσει τα μισά ή λιγότερα λουλούδια τους αντί για αυτά που είναι ολάνθιστα και ελέγξτε τις διακλαδώσεις των μίσχων για τυχόν έντομα.
Εικόνα
Καθώς η καλαγχόη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις οι πιθανές χρήσεις είναι πραγματικά αμέτρητες! Μία όμορφη ιδέα είναι μία συλλογή από μικρά πήλινα γλαστράκια με καλαγχόες σε διαφορετικά χρώματα που θα ομορφύνει τα περβάζια των παραθύρων σας ή το τραπεζάκι της βεράντας σας. Επίσης, θα μπορούσαν να κρεμαστούν στα κάγκελα της βεράντας σας ή αν υπάρχει αρκετό φως, τέτοια γλαστράκια μπορούν να τοποθετηθούν στις γωνίες των σκαλοπατιών του σπιτιού ή της πολυκατοικίας σας.
Φωτιά ζεσταίνει το κορμί και γνώση το μυαλό μου
Μα όσα κι αν μάθω λιγοστά είναι για τον Θεό μου

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κηπουρικη”